Подать объявление

Браво! Українець звiв трикімнатний будинок за 50 тисяч гривень

Браво! Українець звiв трикімнатний будинок за 50 тисяч гривень
Коли не вистачає грошей на те, щоб купити чи побудувати цегляний будинок, далекоглядні українці вигадують щось інше — і як виявляється, навіть краще за традиційні будинки.

Раніше Domik.ua повідомляв, як українець збудував «розумний» енергоефективний дім .
Стрiчковий фундамент, каркас iз дерева, а стiни з... очерету. Їх товщина - 35 сантиметрiв.

"Власне, можна було робити ще тоншими, - пояснює газеті "Експрес" Петро Кравчук. - 15-сантиметровий шар такого матерiалу теплопровiднiстю не поступається цегляному муру товщиною 55 сантиметрiв. Та я вирiшив перестрахуватися. Тим паче, що очерету в нашому краї хоч греблю гати". Заходимо до хати. Три кiмнати, кухня, веранда... Кватирки зачинено, але повiтря свiже, як на вулицi. "Правда, легко дихати? - всмiхається чоловiк. - Так усi кажуть i шукають систему вентиляцiї. А в мене її немає - не потрiбна. Стiна з очерету взимку добре зберiгає тепло, а влiтку - прохолоду. Тобто, вона нiби дихає. У таких будинках нiколи не буває нi грибкiв, нi плiсняви".

Петро давно мрiяв про власний будинок i садочок коло нього. Дiлянку придбав рокiв сiм тому, плодовi деревця посадив - он якi вже вимахали, красенi. А на хату, зiзнається спiврозмовник, нiяк не мiг назбирати. "Не з моїми статками будуватися, - бiдкається. - Але вiдмовитися вiд мрiї не мiг. Тим паче, що двiйко дiтей пiдростало. В однокiмнатнiй квартирi, так званiй хрущовцi, нам уже не вистачало площi, а на свою оселю - грошей: щоб змурувати з цегли, лише на стiни треба було щонайменше 70 тисяч гривень. Шукав iншi варiанти та матерiали i нiчого не мiг придумати. Допомiг батько, вiн живе в Казахстанi. Там з давнiх-давен будують хати з очерету. Отож порадив i в листi детально розписав технологiю. Взимку я накосив очерету, вибирав лише трубчастий. Тобто, з пустотiлим стеблом. Просушив пiд дахом, пов'язав у мати - довжина кожного 2,2 метра, ширина - метр, а товщина - 15 - 20 сантиметрiв. На цей будiвельний матерiал не витратив жодної копiйки. Опiсля залив фундамент, а зверху склепав каркас. Дерев'яний. Добре, що брус i лаги заготовив ще рокiв 15 тому: знайомий продав майже за безцiнь". "А як ви будували стiни з очерету?" - запитую. "Дуже просто, - вiдповiдає. - Вставляв мати в дерев'яний каркас. Вгадайте, за скiльки часу впорався? За два днi. А якби мурував iз цегли, то не вистачило б i мiсяця.

Читайте також: Горщик та свічка – простий та майже безкоштовний спосіб обігріти кімнату

Трубчаста структура очерету сприяє тому, що хата завжди провiтрюється. А ще цей матерiал екологiчно безпечний i надiйний - не гниє, чудовий шумо- та теплоiзолятор. Навiть у сильний мороз теплопровiднiсть очеретяних стiн у чотири рази нижча, нiж у дерев'яних, i майже в сiм - нiж у цегляних. Не розумiю, чому в нас в Українi досi масово не використовують таке природне диво". Дах Петрового будинку також пiд очеретом. Товщина така ж, як i в стiн. Заготовляв рослини лише на однiй водоймi, щоб не вiдрiзнялися кольором. "А вкладав пiд кутом 35 градусiв, - додає спiврозмовник. - Чому? Бо верхнiй шар такої покрiвлi зазвичай пропускає вологу - до п'яти сантиметрiв. Щоб не накопичувалися надлишки рiдини, дотримувався правила оптимального нахилу".

"Даруйте, - цiкавлюсь, - але ж взимку нерiдко бувають рiзкi перепади температур. Чи не може мороз, снiг i вiдлига зруйнувати структуру очерету?" "Нi, - усмiхається газда, - випробував на своїх матах. Перед тим як укладати їх у стiни i на даху, кiлька зразкiв перевiрив на мiцнiсть просто неба. Так-от, не трiснула жодна рослинка. До речi, хату я опорядив також природним матерiалом - глиною iз соломою. Тому в моїй хатi завжди комфортно, тепло i свiжо. Скiльки я витратив грошей на будiвництво? 50 тисяч гривень". 

Оцените статью
0 голосов

Читайте также

Демонтаж металлических конструкций в Киеве и области

Демонтаж металлических конструкций в Киеве и области

1
Переезд в новую квартиру: самая необходимая мебель и предметы интерьера

Переезд в новую квартиру: самая необходимая мебель и предметы интерьера

1
Как продать квартиру без посредников за 48 часов?

Как продать квартиру без посредников за 48 часов?

Поделитесь вашим мнением
0 комментариев
Каталог відгуків про будинки Києва
Знайдіть свій будинок та розкажіть про нього. Що подобається, а що ні? Допоможіть тим хто шукає житло
Подробнее