Подать объявление

и повинен власник паркомісця біля будинку сплачувати за утримання самої будівлі

и повинен власник паркомісця біля будинку сплачувати за утримання самої будівлі
При створенні ОСББ власники квартир стають співвласниками спільного майна будинку, тобто їм належать і приміщення загального користування.

Тож, співвласники мають сплачувати кошти на утримання та ремонт усіх приміщень. Проте, від сплати звільняються власники паркомісць, які розташовані біля будинку. Згідно з українським законодавством, паркомісця не є приміщенням. Про це повідомили у Департаменті систем життєзабезпечення та житлової політики Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ.

Читайте також: ОСББ: права і обов'язки, тарифи і послуги

Відповідно до статті 1 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку»:

  • допоміжні приміщення багатоквартирного будинку — приміщення, призначені для забезпечення експлуатації будинку та обслуговування його мешканців. До них належать комори, колясочні, сміттєкамери, підвали, горища, шахти і машинні відділення ліфтів, вентиляційні камери та інші підсобні і технічні приміщення;
  • нежитлове приміщення — ізольоване приміщення у багатоповерховому будинку, що не належить до житлового і є самостійними об’єктом нерухомого майна;
  • спільне майно багатоквартирного будинку — приміщення загального користування (у тому числі допоміжні), огороджувальні, несучі та несучо-огороджувальні конструкції будинку, електричне, механічне, сантехнічне та інше обладнання всередині або за межами будинку, яке обслуговує більше одного житлового або нежитлового приміщення, а також споруди і будівлі, які призначені для задоволення потреб співвласників багатоповерхового будинку та розташовані на прибудинковій території, а також права на земельну ділянку, на якій розташовані багатоквартирний будинок і належні до нього будівлі та споруди і його прибудинкова територія.

Читайте також: Закон про ОСББ може обернутися проти споживачів

Згідно з визначенням, наведеним у додатку Б ДБН В.2.3-15:2007 «Автостоянки і гаражі для легкових автомобілів»:

  • машино-місце — площа, необхідна для встановлення автомобіля, що складається з площі горизонтальної проекції нерухомого екіпажу з додаванням розривів наближення до сусідніх екіпажів або будь-яких перешкод;
  • паркінг — на практиці — наземні автостоянки та підземні гаражі для тимчасового зберігання легкових автомобілів;
  • підземні гаражі — споруди, позначка стелі основних приміщень яких нижче рівня спланованої поверхні землі.

Отже, окреме паркомісце чи паркінг не є приміщенням (як нежитловим, так і допоміжним), і, відповідно, власники окремих паркомісць не є співвласниками спільного майна багатоповерхового будинку і не несуть обов’язку участі у фінансуванні витрат на утримання, реконструкцію, експлуатацію, реставрацію, капітальний і поточний ремонти, технічне переоснащення спільного майна багатоповерхового будинку.

Читайте також: Як створити ОСББ в багатоквартирному будинку

Окремо зазначаємо, що згідно з пунктом 2.51 ДБН В.2.2-15-2005 «Житлові будинки. Основні положення» у підвальних, цокольних і на перших поверхах житлових будинків допускається улаштування вбудованих і вбудовано-прибудованих гаражів для одноквартирних житлових будинків та стоянок для машин і мотоциклів, що належать мешканцям багатоквартирних житлових будинків, згідно з вимогами ДБН 360, ДБН В.2.2-9 та іншими відповідними нормативними документами.

Належність паркомісць (підземного паркінгу) до складу житлового комплексу напряму залежить від джерела фінансування їх будівництва, що визначається у проектно-кошторисній документації на будівництво об’єкта та договорами інвестування.

Оцените статью
0 голосов

Читайте также

Демонтаж металлических конструкций в Киеве и области

Демонтаж металлических конструкций в Киеве и области

1
Переезд в новую квартиру: самая необходимая мебель и предметы интерьера

Переезд в новую квартиру: самая необходимая мебель и предметы интерьера

1
Как продать квартиру без посредников за 48 часов?

Как продать квартиру без посредников за 48 часов?

Поделитесь вашим мнением
0 комментариев
Всі звіти про надійність новобудов безкоштовно
Обирайте новобудову в каталозі Білдконтролю та отримуйте звіт про її надійність. Це корисно.
Подробнее