Подать объявление

Чому українцям необхідно створювати ОСББ — думка експерта

Чому українцям необхідно створювати ОСББ — думка експерта
У травні 2015 парламент прийняв закон «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», згідно з яким мешканці багатоповерхівок нестимуть відповідальність за технічний стан будинку.

Кандидат технічних наук Валерій Матковський зазначив, що документ потребує суттєвого доопрацювання. «Відповідно до закону, держава повністю знімає з себе відповідальність за утримання та технічний стан житлового фонду в Україні. З 1 липня 2016 року мешканці самі фінансують капітальний ремонт свого будинку», - розповів експерт.

Читайте також: Три способи створити ОСББ

При цьому Валерій Матковський рекомендує українцям створювати у будинках ОСББ . Адже в законі прописано, що до 1 липня 2016 мешканці повинні визначитися із системою управління будинком, в іншому випадку орган місцевої влади сам призначить керівну компанію, і тоді думку мешканців ніхто не враховуватиме.

Однак виконати всі приписи закону у встановлені терміни місцева влада не зможе. «Перш ніж передавати будинок на баланс ОСББ, колишній власник в особі міськради за свій рахунок повинен розробити технічний паспорт будівлі. У документі повинні бути прописані межі подачі тепла, комунікацій, за які несуть відповідальність мешканці. Також влада має виділити землю під прибудинкову територію, а цей процес може розтягнутися на 3-5 років, бо виникне багато спірних питань», - розповів експерт.

Щоб уникнути «нав'язування» керівної компанії міськрадою, мешканці повинні організувати ОСББ і повідомити про це ЖКС, райадміністрацію і міську раду. Відповідно до закону, мешканці повинні вимагати не тільки розробку відповідної документації, а й проведення ремонту, оскільки в документі передбачена участь колишнього власника в першому капітальному ремонті будинку .

Раніше Domik.ua повідомляв, як мешканці багатоквартирного будинку можуть відмовитися від послуг ЖЕКу і створити ОСББ .

Оцените статью
0 голосов

Читайте также

Демонтаж металлических конструкций в Киеве и области

Демонтаж металлических конструкций в Киеве и области

1
Переезд в новую квартиру: самая необходимая мебель и предметы интерьера

Переезд в новую квартиру: самая необходимая мебель и предметы интерьера

1
Как продать квартиру без посредников за 48 часов?

Как продать квартиру без посредников за 48 часов?

Поделитесь вашим мнением
0 комментариев
Реестр инвесторов на форуме Домика
Кнопка добавления в реестр расположена вверху каждой темы ЖК на форуме. Следите за продажами сами!
Подробнее