Подать объявление

Гаврилечко: новий закон про послуги ЖКГ написаний злодіями для злодіїв

Гаврилечко: новий закон про послуги ЖКГ написаний злодіями для злодіїв
​Експерт Фонду громадської безпеки Юрій Гаврилечко в ефірі радіостанції Голос Столиці заявив, що метою закону «Про житлово-комунальні послуги», який депутати вже підтримали в першому читанні, є збір грошей зі споживачів і легалізація відбирання квартир у громадян.

Раніше Domik.ua повідомляв про новий закон у сфері житлово-комунального господарства .

Парламент прийняв у першому читанні законопроект про житлово-комунальні послуги. Документом встановлюється порядок укладення споживачами договорів на отримання всього комплексу житлово-комунальних послуг: на послугу управління, водопостачання, поводження з відходами, газ і електрику.

Детальніше про плюси і мінуси даного законопроекту радіостанція Голос Столиці поговорила з економістом, експертом Фонду громадської безпеки Юрієм Гаврилечком.

Щ о ви можете сказати про новий законопроект?

― Це закон, написаний злодіями для злодіїв. Це експертний висновок в даному випадку.

У чому головні мінуси закону?

― Цим законом встановлюється, що учасниками в сфері надання житлово-комунальних послуг є споживач, управитель і деякі виконавці. При цьому управитель ― це така цікава організація, яка ні за що не відповідає, але отримує можливість вимагати масу всього. Зокрема, він може вимагати від споживача послуг своєчасного проведення робіт щодо усунення неполадок, пов'язаних з отриманням цих послуг, які виникли через провини самого споживача. Або може вимагати компенсації вартості таких послуг.

Читайте також: Святослав Павлюк: Субсидована моя Україно

Тобто, якщо щось зламається в будинку...

― То в цьому винні ви. Мало того, що ви в цьому винні, так ви ще управителю, який ні за що не відповідає, повинні будете за це заплатити. Тобто, якщо у вас в будинку прорвало батарею, то в цьому винні ви, і ви ще повинні будете сплатити штраф і самостійно за свої гроші її поставити. Все це робиться виключно з метою збирати з вас гроші.

А ле ж управитель, за логікою речей, повинен звертатися до ремонтників?

― Ні, нічого подібного. Це логіка і здоровий глузд так говорять, але ми говоримо не про логіку і здоровий глузд, а про законопроект про житлово-комунальні послуги, ухвалений ВР у першому читанні.

Д ля чого тоді вводять цих управителів?

― Для того, щоб збирати гроші з громадян за ненадані послуги, і щоб легалізувати процес відбирання квартир під різними приводами, в тому числі, за несвоєчасну оплату послуг. Ця система створюється для того, щоб ні за що не відповідати, збирати гроші, і, по можливості, привласнюють квартири громадян.

Г оловна новація передбачає примусову передачу багатоквартирних будинків в управління приватним компаніям з 1 липня 2017 року. Виходить, що ЖЕКів не буде?

― Так, ЖЕКів не буде. Тепер компанії на законних підставах отримують можливість управляти будинком. Тобто, квартири начебто ваші, а управління будинком у товариша управителя. При цьому управителі не є правонаступниками ЖЕКів, тому про таку послугу, як ремонт будинку, ви можете забути. З прийняттям цього закону держава, фактично, краде у всіх українців гроші, які були сплачені за останні 25 років. Наскільки знаю, кожні 20 років будинок повинен проходити капітальний ремонт, але тепер цього капітального ремонту не буде. Тобто, кому винен, усім прощаю.

А хто ж буде займатися капітальним ремонтом?

― Якщо ви дуже хочете, то можете за свої гроші самостійно вирішити це питання.

Т акож вводиться перевірка якості житлово-комунальних послуг. Хто цим буде займатися? Керуюча компанія?

― Насправді, цим ніхто не займатиметься. Теоретично, ви можете вимагати від постачальника послуг перерахунків за отримання послуг не тієї якості. Але згідно з цим законом, виконавець комунальної послуги не несе відповідальності за її ненадання, або надання в неповному обсязі чи неналежної якості, якщо зможе довести в суді, що в точці обліку якість послуги відповідала встановленим вимогам. Наприклад, протягом місяця вам один день поставляли гарячу воду, а все решта 29 днів гарячої води у вас не було, то якщо постачальник в суді доводить, що протягом того одного дня гаряча вода була відповідної якості, ніяких штрафних санкцій він не отримує. Тим не менш, ви платите гроші, як ніби він поставляв вам послугу протягом усього місяця.

Читайте також: Субсидія неефективна? У Мінрегіоні підрахували, скільки країна переплачує за газ

Якщо цей закон приймуть, яка доля спіткає ОСББ?

― Якраз з ОСББ все досить просто, тому що воно і буде керуючою компанією для себе ж. Тобто там, де ОСББ дійсно створювалося громадянами заради обслуговування свого будинку, все буде добре.

У нас в країні вистачить приватних підприємств, які могли б виконувати функції керуючої компанії?

― Оскільки такі приватні підприємства можуть складатися з одного директора або з директора і бухгалтера, вони можуть виникнути в будь-якій кількості, як за помахом чарівної палички.

Оцените статью
0 голосов

Читайте также

Демонтаж металлических конструкций в Киеве и области

Демонтаж металлических конструкций в Киеве и области

1
Переезд в новую квартиру: самая необходимая мебель и предметы интерьера

Переезд в новую квартиру: самая необходимая мебель и предметы интерьера

1
Как продать квартиру без посредников за 48 часов?

Как продать квартиру без посредников за 48 часов?

Поделитесь вашим мнением
0 комментариев
Купуй квартиру на Domik.ua
Широкий вибір квартир від власників, забудовників та ріелторів
Подробнее