Подать объявление

Киевляне в неоплатном долгу перед "Киевэнерго"

Киевляне в неоплатном долгу перед "Киевэнерго"
Більшість киян багато років мають борг перед столичним монополістом ПАТ "Київенерго", яке більше року на 75% належить Рінату Ахметову.

Мова йде про борги ЖБК та ОСББ за теплову енергію, точніше, за підігрів холодної води.

Цей борг перед "Київенерго", як не дивно, не зникає і поступово збільшується - навіть коли мешканці квартир сумлінно сплачують рахунки.

Причини його виникнення складніші, ніж банальні неплатежі.

Річ у тім, що ланцюг розрахунків між фактичними споживачами гарячої води та "Київенерго" є вкрай складним і непрозорим. Виникнення боргу провокує система утворення тарифів.

Звідки береться борг

Схема утворення тарифів на цю послугу  описана на сайті  "Київенерго".

Спочатку компанія готує розрахунки вартості теплової енергії, яка вимірюється у гігакалоріях - Гкал. Національна комісія, що здійснює регулювання у сфері комунальних послуг - НКРКП - затверджує цей тариф, тобто вартість 1 Гкал. Зараз для ЖБК, ОСББ та ЖЕКів Києва  вона становить  203,26 грн за 1 Гкал.

Далі починається найцікавіше. КМДА, ґрунтуючись на вартості 1 Гкал, вираховує тариф на споживання гарячої води. Обсяг спожитої гарячої води з крана, за розпорядженнями КМДА обчислюються уже в кубічних метрах.

На  сайті  Головного інформаційно-обчислювального центру КМДА написано, що 1 м 3  гарячої води для киянина коштує 16,24 грн. Сюди входить вартість підігріву 1 м 3 , вартість 1 м 3  холодної води і водовідведення: 13,06 + 1,8 + 1,38 = 16,24.

Проте "Київенерго" не укладає прямих договорів з кінцевими споживачами на постачання саме гарячої води, тобто послуги, за яку сплачує людина.

Монополіст укладає угоди з юридичними особами - ЖБК, ОСББ та ЖЕКами. Він виставляє їм рахунки саме на спожиту будинком теплову енергію, а не на гарячу воду з крана, за яку сплачують кінцеві споживачі.

Якщо будинок оснащено лічильником теплової енергії, який рахує гігакалорії, то розрахунки відбуваються за показами лічильника.

Якщо ж лічильника нема, то "Київенерго" розраховує норму так званого теплового навантаження протягом однієї години для окремого будинку. Далі цю цифру множать на кількість годин у добі, кількість днів у місяці і розрахункові коефіцієнти.

Щомісяця будинкам без лічильників монополіст виставляє кількість спожитих ними гігакалорій, виходячи з цих розрахунків. При цьому кількість ймовірно спожитих гігакалорій для таких будинків у холодну пору року значно вища, ніж у теплу.

Проте, незалежно від того, є в будинку лічильник теплової енергії чи нема,  вартість гігакалорій, що припадає на будинок, майже завжди буде більшою, ніж вартість гарячої води, яку спожили його мешканці .

Причина такої нестиковки в наступному. Для того, щоб в усіх квартирах в будь-який момент можна було скористатися гарячою водою, вона повинна цілодобово циркулювати по внутрішніх будинкових комунікаціях.

Поки гаряча вода тече по будинкових трубах, навіть якщо ніхто з мешканців не відкриває кран, вона все одно віддає тепло зовнішньому середовищу. Простіше кажучи, гріє труби, по яких тече, та приміщення, по яких проходять труби.

Тобто незалежно від того, користується хтось в будинку гарячою водою чи ні, теплова енергія з неї цілодобово витрачається.

Мешканці ж будинку сплачують за кубічні метри гарячої води, що безпосередньо нарахував їх квартирний лічильник. А теплова енергія, що витратилася під час цілодобової циркуляції води по будинкових трубах, залишилася неоплаченою.

Та ж картина і в будинках без лічильника. Теплове навантаження визначається для кожного будинку окремо, залежно від наявності теплоізоляції на комунікаціях.

Відповідно, і рахунки за теплову енергію таким будинкам виставляються різні. Вартість же гарячої води для всього Києва однакова: з квартирним лічильником - 16,24 грн за 1 м 3 , без нього - 52 грн з кожного зареєстрованого в помешканні.

Тож саме різниця між вартістю витраченої будинком теплової енергії, що "Київенерго" постачає в гарячій воді, і вартістю самої гарячої води, спожитої мешканцями, і становить постійну заборгованість будинків перед "Київенерго".

ЖБК і ОСББ не мають права виставляти споживачам суми, які будинок повинен сплачувати монополісту за постачання теплової енергії у гарячій воді, адже вони повинні керуватися винятково тарифами на гарячу воду, які встановлює КМДА.

Як компенсували борг раніше

Ще кілька років тому відповідно до розпорядження №2306 від 26 грудня 2002 року КМДА здебільшого покривала ці борги ОСББ та ЖБК з місцевого бюджету. Документ затвердив методику перерахунків за послуги для населення центрального гарячого водопостачання спеціально для таких випадків.

Проте поступово влада перестала покривати цей борг, і в липні 2010 року КМДА скасувала згаданий документ розпорядженням №553 від 27 липня 2010 року.

Нічого дивного: діюча схема утворення тарифів вкрай непрозора. Вона не дозволяє встановити, скільки саме будинок споживає теплової енергії. Причина банальна: у більшості київських багатоповерхівок нема будинкових теплових лічильників на трубі з гарячою водою.

За даними  урядового сайту , на початок 2012 року в Києві були лічильники теплової енергії на гаряче водопостачання у 2 276 будинках, загальні - на опалення та гарячу воду разом - у 1 145 будинках. Не було будинкових лічильників теплової енергії на гарячу воду у 6 255 багатоповерхівках, загальних - у 2 116 будинках.

Тобто будинків без теплових лічильників на гарячу воду було майже втричі більше, ніж з лічильниками, а без загальних лічильників - майже половина.

На жаль, Департамент житлово-комунальної інфраструктури КМДА не відповів на питання ЕП, скільки будинків у столиці потребують встановлення таких приладів.

Як стверджують фахівці, там, де є будинкові лічильники, різниця в нарахуваннях менша. Після установки такого приладу з'ясовується, що будинок споживає теплової енергії на 20% менше, ніж було визначено за тепловим навантаженням. Якщо ж будинок має добру теплоізоляцію, "економія" може бути значно більшою.

Наслідки для ОСББ та ЖБК

Залишені на самоті ЖБК та ОСБББ вимушені відбиватися від позовів "Київенрего", за допомогою яких монополіст намагається стягнути цей штучний борг. Нічого дивного: завдяки непрозорій системі для таких позовів є всі законні підстави.

Як повідомляють в "Київенерго", компанія не розділяє борги за теплову енергію на опалення та теплову енергію в гарячій воді, і позивається до боржників щодо загального боргу за всю спожиту теплову енергію.

Упродовж 2012 року компанія направила 621 позовну заяву щодо стягнення заборгованості "за тепло" на 228,2 млн грн. Сюди входять не тільки ЖБК, ОСББ та ЖЕКи, а й решта категорій споживачів. У 2012 році на користь "Київенерго" суди прийняли 665 рішень, у тому числі за позовами минулих років, на 171,48 млн грн.

З тих, хто програв суд монополісту, найщасливішими є ті, хто може мати дохід від оренди службових квартир чи підвалів. Проте таких обмаль, бо якщо у ЖБК чи ОСББ є доход, вони за його рахунок намагаються взагалі не потрапляти до категорії боржників. Переважна ж більшість боржників не має чим платити.

Після вироку суду про необхідність сплати боргу правління будинку мусить терміново шукати кошти для його сплати без залучення виконавчої служби. Інакше, крім основної суми, доведеться сплатити ще 10% виконавчій службі. При цьому зазвичай йдеться про великий борг, який становить 100-300 тис грн.

Якщо цього не зробити, рахунки будинку буде арештовано.

"Доводиться домовлятися з постачальниками послуг про те, що кілька місяців вони працюватимуть в борг. За цей час всі гроші, що сплачують мешканці, йдуть на погашення боргу. А потім ОСББ шукає спосіб розрахуватися з постачальниками", - розповідає голова ЖБК "Будматеріали-2" Валерій Овчинников.

Співвласники будинку рідко погоджуються оплачувати цей штучний борг. Серед них часто знаходяться ті, хто за спробу таким чином знайти гроші для сплати боргу звинувачує керівництво будинку в шахрайстві та крадіжках.

Якщо ж будинок неспроможний сплатити борг, на рахунки ЖБК або ОСББ в судовому порядку може бути накладено арешт. Це означає, що всі кошти на утримання будинку, які мешканці сплачують через банк, виконавча служба буде примусово перенаправляти на сплату боргу.

Сам же власник рахунків - ОСББ або ЖБК - не зможе скористатися жодною копійкою. Це триватиме доти, доки борг "Київенерго" та відрахування виконавчій службі не будуть сплачені повністю. А тим часом ростимуть нові борги перед "Київенерго" та рештою постачальників комунальних послуг.

Саме така історія сталася з ЖБК "Авіатор-16", що керує трьома будинками на вулиці Василя Стуса, №23/9, 24 та 27. Будинкових лічильників теплової енергії на гарячу воду там нема, тому розрахунки проходять за тепловим навантаженням.

"Рахунки нашого ЖБК арештовані з кінця травня 2011 року. Відтоді ми не можемо платити за послуги не тільки нашому головному кредитору "Київенерго", а й решті постачальників", - розповідає голова ЖБК "Авіатор-16" Володимир Лупко. Бізнесом ЖБК не займається, тому правлінню ніде взяти гроші на оплату боргу.

Зазвичай у такій ситуації мешканцям доводиться самостійно збирати гроші готівкою, аби платити двірникам та за вивезення сміття. Монополістам за електроенергію, воду та опалення взагалі нічим платити, але, на щастя, вони не відрізають будинки від постачання цих послуг.

Як повідомили ЕП в "Київенерго", випадки відкриття судом процедури банкрутства щодо ЖБК та ОСББ в результаті їх боргу за спожиту теплову енергію поодинокі.

Вони викликані "низкою організаційних проблем в житлових організаціях, в тому числі - безвідповідальним ставленням до питання споживання та оплати".

"Економічні правді" вдалося знайти такий ЖБК. У січні 2011 року Київський господарський суд за заявою "Київенерго"  визнав ЖБК "Мечта-3", проспект Георгія Гонгадзе, 24, банкрутом  і відкрив ліквідаційну процедуру. Згідно з  ухвалою суду  ліквідація кооперативу повинна була закінчитися 23 березня 2013 року.

Як розповіла керуюча справами ЖБК Cвітлана Кузюкова, будинкового лічильника теплової енергії на трубі з гарячою водою в цьому будинку нема.

В  рішенні суду  від 8 грудня 2011 року у справі про банкрутство "Мечти-3" зазначено, що невідшкодована різниця в нарахуваннях, яка повинна була сплачуватися з місцевого бюджету, покриває суму боргу ЖБК перед "Київенерго".

"Чинна система розрахунків створила парадоксальну ситуацію, коли "Київенерго" замість того, щоб позиватися до ГІОЦ та КМДА і, зрештою, до власника квартири, судиться з ЖБК, і суд визнає їх боржниками і банкрутами", - нарікає Кузюкова.

За її словами, якщо в результаті почне діяти норма закону "Про відновлення платоспроможності боржника", за якою боржник повинен припинити свою діяльність, виникне загроза життєдіяльності будинку.

"Це означає, що в ньому буде відключено електроенергію, перестануть працювати ліфти, не буде вивозитися сміття, подаватися вода і тепло. Все це може призвести до соціальної напруги і навіть бунту", - пояснює жінка.

Є кілька варіантів розвитку подій, проте результат в кожному випадку буде один. По-перше, борг нікуди не дінеться, з часом він тільки зросте. По-друге, якщо ЖБК припинить своє існування, будинок залишиться без комунальних послуг, адже угоди на постачання більшості з них укладав ЖБК, а не співвласники будинку.

Чи є вихід

Як повідомила КМДА, в бюджеті Києва на 2013 рік передбачено кошти для погашення заборгованості ЖБК та ОСББ перед "Київенерго". Проте ці гроші проблеми не вирішать. Вони просто відійдуть до "Київенерго". Проблема з розрахунками за теплопостачання залишиться, і наростуть нові борги.

Більше того, ОСББ і ЖБК, з якими "Київенерго" судиться, не можуть скористатися цією пропозицією міської влади. Серед аргументів, які використовує керівництво будинків при оскарженні боргових позовів, є посилання на те, що рішення, якими КМДА після 2002 року збільшувала тарифи на комунальні послуги, недійсні.

Справді, ці рішення не були зареєстровані у Київському управлінні юстиції, і  Верховний суд підтвердив  це своєю постановою, яка не підлягає оскарженню.

В той же час, щоб отримати з міського бюджету гроші на погашення боргів, керівництво ОСББ та кооперативів повинне підписати так звані тристоронні акти, які визначають розмір боргу. Ці акти складаються з урахуванням рішень КМДА, які були оскаржені згаданою постановою Верховного суду.

Таким чином, підписавши такий тристоронній акт, ОСББ чи ЖБК автоматично визнають рішення міської влади, які перед цим оскаржували в суді. І тоді, якщо гроші з бюджету на погашення боргу так і не надійдуть, будинки вже ніяк не зможуть оскаржити розміри своїх боргів у судовому порядку.

Представники ЖБК і ОСББ вважають, що за для вирішення проблеми потрібно зробити кілька речей. Передусім - уніфікувати назви послуг, які надає "Київенерго", за які сплачують кінцеві споживачі, тобто мешканці багатоповерхівок.

Якщо постачається теплова енергія, то і платити населення повинне саме за неї, а не за гаряче водопостачання. Або ж навпаки: визначити постачальника гарячої води і укладати договори на її постачання, а на вводах в будинки ставити не теплові лічильники, а прилади, що обчислюють обсяги гарячої води в кубометрах.

До речі, в "Київенерго" вважають, що постачальниками гарячої води є ОСББ та ЖБК. Проте погодитися з цим складно, адже зазначені юридичні особи не постачають гарячу воду і не отримують від цього прибутку.

Вони є вимушеною прокладкою, бо прямих угод із співвласниками будинків на постачання теплової енергії "Київенерго" не укладає.

Послуги з підігріву води повинні постачатися кінцевим споживачам за прямими договорами, як і електроенергія, з розрахунками за яку нема ніяких проблем.

"Київенерго" не проти прямих угод, лише ставить умову: наявність будинкового лічильника теплової енергії на трубі з гарячою водою. Проте досі прямі договори компанія уклала лише з кількома будинками як експеримент. Решта будинків з тепловими лічильниками на гарячій воді досі розраховуються за старою схемою.

Нарешті, слід налагодити облік теплової енергії, яку споживають багатоповерхівки, тобто встановити будинкові теплові лічильники на гарячу воду. Вартість пристрою з усіма роботами - 35 тис грн. ЖБК і ОСББ роблять це за власний кошт.

Кілька років тому райдержадміністрації міста розсилали ЖБК листи з проханням допустити до мереж техніків, які повинні були оцінити стан комунікацій і виготовити проекти для встановлення будинкових теплових лічильників на гарячу воду.

Техніки приходили до будинків, проте на цьому все завершилося. Подейкують, що лічильники купили за рахунок міського бюджету і досі зберігають десь на складах. Проте департамент житлово-комунальної інфраструктури КМДА так нічого і не відповів на питання, чи були такі пристрої придбані.

Якщо ці питання вирішать, можна буде почати модернізацію систем теплопостачання та енергозбереження. Тоді мешканці зможуть не тільки позбутися штучних боргів, але й зменшити свої витрати на оплату послуг.

Оцените статью
0 голосов

Читайте также

Демонтаж металлических конструкций в Киеве и области

Демонтаж металлических конструкций в Киеве и области

1
Переезд в новую квартиру: самая необходимая мебель и предметы интерьера

Переезд в новую квартиру: самая необходимая мебель и предметы интерьера

1
Как продать квартиру без посредников за 48 часов?

Как продать квартиру без посредников за 48 часов?

Поделитесь вашим мнением
0 комментариев
Реестр инвесторов на форуме Домика
Кнопка добавления в реестр расположена вверху каждой темы ЖК на форуме. Следите за продажами сами!
Подробнее