Подать объявление

Киянам обмежили доступ до аварійного будинку в садибі Терещенка

Киянам обмежили доступ до аварійного будинку в садибі Терещенка
У жовтні минулого року аварійний будинок №17Г на вул. Терещенківській комунальні служби огородили парканом. На території будинку знаходиться культурний простір «Squat 17b». Для продовження функціонування арт-проекту кияни пропонують провести реконструкцію аварійного будинку за власні кошти.

Як стало відомо порталу Domik.ua, на сайті Київської міської ради громадська організація «Сквот 17б» розмістила петицію із проханням надати в оренду аварійну будівлю за адресою вул. Терещенківська, 17Г. За словами автора петиції Мирослава Крижа, ініціативна молодь із 2007 року доглядає ділянку садиби Терещенка власними зусиллями. Зокрема, у рамках арт-проекту «Сквот 17б» на прибудинковій території систематично організовують відкриті лекції, воркшопи, майстер-класи та благодійні заходи.
Проте у жовтні 2016 року співробітники КП «Київжитлоспецексплуатація» навколо аварійного будинку встановили паркан для захисту від падіння будівлі. Це унеможливлює подальше функціонування культурного простору на території вул. Терещенківській, 17Г. Тому учасники міського ініціативного проекту «Сквот 17б» звертаються до адміністрації Києва із проханням передати їм аварійний будинок в оренду, щоб відремонтувати пам'ятку архітектури.

У тексті петиції йдеться: «Міський ініціативний проект «Сквот 17б» по вулиці Терещенківській, 17в-17г в місті Києві, робота над яким триває вже більше 10 років (2007-2017) сьогодні вимагає порятунку.
Мешканці будинку 17в, серед яких також і ми, взяли на себе місію – зробити дворик на вулиці Терещенківській, який належить до охоронного фонду «Садиби Терещенка», і є частиною охоронної зони пам’яток архітектури, прикрасою сучасного європейського міста – Києва.
***
Будинок №17г вже багато років знаходиться в аварійному стані, тріщина на фасаді будинку збільшується і наражає на небезпеку. Представники «Київжитлоспецексплуатації» поставили собі за мету перекрити простір двору парканом, на підставі претензії до аварійності будинку 17-г. 10 серпня 2016 року комісія з представників зазначеної організації поставили нас перед фактом того, що за 3-4 дні нам необхідно повністю очистити двір, адже там буде стояти паркан, мета якого – захистити будинок від падіння. В середині жовтня 2016 року паркан було встановлено.

Читайте також: Київський довгобуд ЖК «Академмістечко» доручили добудувати корпорації «Укрбуд»

КП «Київжитлоспецексплуатація», яка є балансоутримувачем цього будинку, встановила паркан, який обмежує доступ до аварійного будинку, надалі жодних робіт з укріплення чи реконструкції будинку проведено не було, і не планується. Таким чином, двір розділено парканом, а відкритий зелений простір в історичному центрі міста – приречено на знищення.
ГО «Сквот 17Б» докладатиме усіх зусиль, щоб зберегти цей простір для потреби городян. Представники ГО готові винайняти аварійний будинок №17г в оренду у міста і за власний кошт та залучені інвестиції, гранти провести роботи з реконструкції та укріплення будинку, що, зрештою зможе врятувати і прибудинкову територію (дворик).
Наша основна мета – розвивати цей простір, зберігати його у належному стані. За 10 років існування простору на території дворика було проведено величезну кількість відкритих лекцій, воркошопів, майстер-класів, благодійних заходів, концертів. Цей простір став улюбленою площадкою жителів міста, і ми просимо вас зголоситися підтримати його.


Історична справка про будинок.
Кордони охоронної зони пам’яток архітектури «Садиби Ханенків» були утверджені ще у 1989 році. До охоронної зони, окрім основних будівель, було включено 3 дворових флігелі. У 2002 році дирекція музею замовила Всеукраїнському науково-методичному та дослідницько-інформаційному центру архітектурної спадщини (Держбуд України) розробку Паспорту зон охорони пам’яток архітектурної спадщини «Садиба Терещенка», 1875-1891 рр., вул. Терещенківська, 15-17, м. Київ.
Будинки, в яких знаходиться музей, та будинки під номерами 17в та 17г (флігелі), були побудовані більше 100 років тому і звісно, вони потребують окремої уваги. Так, за словами В.І. Віноградової, у 2008 році в низку керівництв КМДА були направлені пропозиції по використанню старих малоповерхових флігелів (Терещенківська, 17в та 17г) та внутрішньоквартальних території, які межують з музеєм для забезпечення культурних запитів киян та гостей столиці. Свої пропозиції дирекція музею мотивувала тим, що флігелі знаходяться в історичному кварталі центральної частини міста, на території пам’ятки архітектури, історії та культури, в охоронній зоні забудови 1-ї категорії, де збереглася характерна забудова історичних міських садиб.

Читайте також: Кияни вимагають відновити подачу гарячої води

У 2007 році ініціативна молодь Києва почала доглядати вказані будинки 17б, 17в та 17г. Впродовж 10 років будинки та прибудинкова територія (дворик) підтримуються спільними силами та власним коштом.
У 2013 році було втілено проект по оздобленню фасаду будинку 17г під назвою «Дом, в котором нет рамок». Група київських художників та активістів під егідою цього проекту зробила фасадний розпис будинку 17г.
Впродовж 2013-2016 років (проект триває і нині) цей простір вийшов на рівень формату культурного простору, арт-проекту, вільного простору для ініціативної молоді.
В цей час прибудинкову територію почали відвідувати київські екскурсійні групи (Интересный Киев, «Клуб Отличного Досуга»). Формат дворика по вулиці Терещенківська, 17в-г почав привертати увагу киян, мас-медіа та інтернет-спільноти. Дворик по вулиці Терещенківській, 17в-г під назвою «СКВОТ» почав своє нове життя у форматі сучасного європейського міста.
Явище підтримання життя напівзакинутих будинків, будинків в аварійному або відселеному стані має стати тим вектором, який може обрати Київ та його голова. Ідея оновлення, реінкарнації старих, закинутих будинків та прибудинкових територій, на прикладі Терещенківської, 17в-г – приклад прогресивного розвитку інфраструктури міста, яке підтримує ландшафтні особливості та історичну цінність старих кварталів міста, і перетворює закинуті простори на мистецькі кластери, що їх адекватно та приязно сприймає громада міста Києва.
В рамках підтримання ідей ревіталізації та ресайклінгу представники простору брали участь у зустрічах міських ініціатив, одна з яких («Твоє місце у місті»), ініційована активною групою CANaction, була присвячена переосмисленню міського дискурсу, його новому прочитанню, роботі з ним.
Сьогодні, коли арт-проект, культурний простір Squat 17b став одним із найцікавіших прикладів креативної економіки, який порівнюють із будапештським районом ruined pubів Szimpla Kert, його існування знаходиться під загрозою», - підкреслює Мирослав Криж.

Додамо, що петицію розмістили на сайті Київської міської ради 15 травня 2017 року. Щоб адміністрація прийняла петицію на розгляд, вона має набрати 10 000 підписів.
Прийняти участь у голосуванні можна до 27 серпня на сайті електронних петицій Київської міської ради.
Раніше портал Domik.ua повідомляв, що кияни вимагають зупинити незаконне будівництво на Звіринецькій горі

Оцените статью
0 голосов

Читайте также

Демонтаж металлических конструкций в Киеве и области

Демонтаж металлических конструкций в Киеве и области

1
Переезд в новую квартиру: самая необходимая мебель и предметы интерьера

Переезд в новую квартиру: самая необходимая мебель и предметы интерьера

1
Как продать квартиру без посредников за 48 часов?

Как продать квартиру без посредников за 48 часов?

Поделитесь вашим мнением
0 комментариев
Купуй квартиру на Domik.ua
Широкий вибір квартир від власників, забудовників та ріелторів
Подробнее