Подать объявление

Квартира або приватний будинок: що вибрати?

Квартира або приватний будинок: що вибрати?
Де краще жити — в квартирі або приватному будинку? З'ясовуємо переваги та недоліки обох варіантів і знаходимо компроміс.

Содержание

Покупці нерухомості діляться на два типи: прихильники заміського життя в приватному будинку та адепти міських квартир. На що варто розраховувати, вибираючи той чи інший формат житла в 2021 році — вивчали журналісти порталу Domik.ua.

Плюси та мінуси квартири в ЖК

Квартири в новобудовах користуються постійно зростаючим попитом, про що свідчать дані Головного управління статистики Києва. У 2019 року в столиці було прийнято в експлуатацію 268 житлових будинків, 93,7% з яких — це новобудови вище 9 поверхів. Житловий фонд цих будинків налічує 17 353 квартири.

Головні переваги життя в багатоквартирному будинку:

  • менша вартість нерухомості в порівнянні з приватним будинком або котеджем;
  • квартира практично не потребує обслуговування — за станом систем опалення, водо-, газо- або електропостачання стежать відповідні міські служби, а також керуюча компанія (ЖЕК);
  • соціалізація для дитини — на дитячому майданчику у дворі завжди граються сусідські діти, в сучасних новобудовах часто відкриваються клуби раннього розвитку;
  • можливість жити на високих поверхах і милуватись краєвидами;
  • розвинена інфраструктура мікрорайону, а також наявність власної інфраструктури в масштабних житлових комплексах;
  • безпека. 

Недоліки проживання в міських квартирах також є, а саме: 

  • сусіди та все, що з ними пов'язано: суботній ремонт, плач дітей, гавкіт собак і пізні вечірки;
  • шум великого міста;
  • проблема з паркуванням автомобіля;
  • погана екологія і нестача зелених зон у пішій досяжності ;
  • мало простору, особливо для великих родин із декількох поколінь.

Плюси та мінуси заміського будинку

Після пандемії COVID-19 та локдаунів, якими ознаменувався 2020 рік, все більше городян почали переходити до лав шанувальників заміського життя. За словами ріелторів, зростаючий попит на приватні будинки дозволив їхнім власникам уже влітку підняти вартість оренди на 30-50%.

Серед головних переваг життя в приватному будинку:

  • велика площа, що дозволяє виділити кімнату кожному члену родини;
  • прибудинкова територія — можна перебувати на свіжому повітрі навіть у карантин;
  • можливість вирощувати овочі, зелень, ягоди на ділянці;
  • автономність — немає сусідів, які шумлять самі або забороняють шуміти іншим;
  • свіже повітря, хороша екологія;
  • паркомісце або гараж, що закривають питання з паркуванням автомобіля.

Життя в приватному заміському будинку характеризується і низкою недоліків:

високий цінник подібної нерухомості;

  • необхідність постійно підтримувати порядок на ділянці: чистити зливостоки, стригти і поливати газон, прибирати сніг тощо. Це вимагає фізичних і матеріальних затрат: газонокосарка коштує 5-8 тис. грн, снігоприбиральна машина — 4-8 тис. грн, монтаж автополивальної системи — від 5 тис. грн за сотку;
  • необхідність регулярно оновлювати фасад і ремонтувати дах;
  • обслуговуванням комунікацій також доводиться займатися самостійно: вивезти сміття, викликати асенізатора, простежити за тим, щоб вчасно змінити водні фільтри, чистити котел та інше;
  • безпека: оснастити будинок системами відеоспостереження, сигналізації, платити за обслуговування охоронній фірмі;
  • віддаленість від важливих інфраструктурних об'єктів: цілодобових аптек і магазинів, дитячих садків, шкіл, поліклінік;
  • слаборозвинена інфраструктура громадського транспорту.

Компроміс між квартирою та приватним будинком

Вивчивши плюси та мінуси проживання в багатоквартирних і приватних будинках, можна зробити висновок про головні критерії при виборі житла. У цьому списку:

  • достатня житлова площа — у кожного члена родини повинен бути особистий простір;
  • чисте повітря, озеро або парк в пішій досяжності;
  • не автономні, а централізовані комунікації, обслуговування яких повністю ляже на плечі фахівців;
  • тиха локація, досить віддалена від шумного мегаполісу і в той же час має всю необхідну міську інфраструктуру;
  • мінімум сусідів;
  • забезпечення належної безпеки.

Об'єднавши переваги квартир і приватних будинків, можна резюмувати, що ідеальне для життя місце — це котеджне містечко або малоповерховий житловий комплекс, розташований у передмісті. Ці види житла мають всі переваги життя в приватному будинку, та позбавлені головних недоліків — галасливих сусідів, відсутність інфраструктури, необхідності особисто вирішувати всі проблеми з комунікаціями та ділянкою.

Котеджні містечка Києва та передмістя

У лютому 2021 року в Київській області будується 268 котеджних містечок. Серед них — дуплекси на дві родини, зблоковані таунхауси, сітіхауси або окремі будинки з власною ділянкою. Деякі забудовники пропонують мікс форматів на території одного комплексу. Площа житла варіюється від 50 кв. м, вартість — від 650 тис. грн. Ціна дуплексів і триплексів у середньому на 10-15% нижче, ніж окремого будинку такої ж площі.

Найчастіше на території типового котеджного містечка забудовник облаштовує найнеобхіднішу інфраструктуру: дитячий майданчик, тротуари і дороги, місця відпочинку, магазин. На кожен котедж передбачено як мінімум одне паркомісце (або гараж) та невеличке подвір'я. Через паркан — сусіди. Територія містечка закрита й цілодобово охороняється. Питаннями безпеки, обслуговування інженерних мереж і комунальними платежами займається керуюча компанія.

До мінусів котеджних містечок можна віднести брак розважальної та медичної інфраструктури, завантаженість під'їзних доріг, високі комунальні тарифи.

Малоповерховий заміський ЖК

У 2020 році популярність малоповерхових форматів житла в передмісті столиці стрімко зросла — цьому сприяв весняний карантин і зростання цін на нерухомість у Києві. Активно освоюються забудовниками Ірпінський, Вишгородський та Бучанський райони (колишній Києво-Святошинський). З точки зору урбаністики малоповерхова забудова — найкомфортніше міське середовище, оскільки воно більш орієнтоване на потреби людини та її прагнення жити в ком'юніті людей з однаковим соціальним статусом.

Найчастіше малоповерховий заміський комплекс — це один або кілька будинків до 10 поверхів, закрита прибудинкова територія з дитячими та спортивними майданчиками, комерційна інфраструктура на перших поверхах. Подібні проєкти мали стабільний попит у молодих сімей, студентів та фрілансерів, які не могли собі дозволити квартиру в місті.

З 2020 року ситуація дещо змінилася. Інвестори стали розглядати заміську нерухомість не як альтернативу міській квартирі, а в якості додаткового житла — літньої резиденції для родини, можливості змінити обстановку й побути ближче до природи. Новий запит сформував нову пропозицію: в передмістях Києва почали з'являтися концептуальні проекти бізнес і преміумкласу. Девелопери подібних новобудов не обмежуються стандартним набором на кшталт закритої территории та керуючої компанії, яка вирішує всі проблеми мешканців. Інвесторам предлагают ексклюзивні «фішки» — озеро з закритим пляжем и набережною, тенісні корти, ландшафтні парки, громадські кластери.

Житловий комплекс Park Lake City став першим проєктом подібного формату. Група компаній DIM зводить новобудову на 10-му кілометрі Обухівської траси, в 2 км від Кончі-Заспи. В Park Lake City представлений мікс житлових форматів: комплекс буде складатися з 20 чотириповерхових будинків і 15 таунхаусів. Крім житлових будинків, на території 15 га розміститься дитячий садок із початковою школою на 120 місць, спортивні та ігрові майданчики, зона барбекю, парк із ландшафтним дизайном. Велику частину території займає водоймище, навколо якого забудовник облаштує пляжну зону, причал для риболовлі та бігові доріжки завдовжки 1200 м. Додаткові опції: можливість купити квартиру з власним двориком (сітіхаус) і з оздобленням white box. Усі питання, пов'язані з прибиранням прибудинкової території, обслуговуванням інженерних мереж і безпекою візьме на себе керуюча компанія DIM Expert.

Квартири в ЖК Park Lake City стартують від 1,4 млн грн. Можна оформити розтермінування від забудовника з першим внеском від 30% на термін до п'яти років.

На території «Парк Лейк Сіті» буде побудовано 20 чотириповерхових будинків

Влітку резиденти «Парк Лейк Сити» матимуть власний пляж на березі озера, а взимку — велику ковзанку

Висновки

Виходячи зі своїх життєвих пріоритетів, фінансових накопичень і способу життя кожен інвестор самостійно вирішує, де придбати нерухомість — у багатоквартирній новобудові або в приватному будинку. Обидва варіанти мають свої переваги та недоліки. Компроміс для бажаючих поєднати ці формати — у купівлі житла в котеджному містечку або малоповерховому заміському комплексі. Будинок у котеджному містечку обійдеться дорожче, а інфраструктура його часто мінімальна. Купівля житла в заміському ЖК стане хорошою альтернативою приватного будинку для сучасних молодих людей, які хочуть зберегти інтимність приватного життя та водночас бути частиною ком'юніті людей зі спільними цінностями.

Детальніше дізнатися про те, що девелопер планує розмістити на території комплексу, можна на форумі ЖК «Парк Лейк Сіті».

Обговорити переваги і недоліки типів житла можна на форумі «Квартира або приватний будинок?».

Інформаційно-аналітичний відділ Domik.ua

© domik.ua, 2021

Оцените статью
0 голосов

Читайте также

Демонтаж металлических конструкций в Киеве и области

Демонтаж металлических конструкций в Киеве и области

1
Переезд в новую квартиру: самая необходимая мебель и предметы интерьера

Переезд в новую квартиру: самая необходимая мебель и предметы интерьера

1
Как продать квартиру без посредников за 48 часов?

Как продать квартиру без посредников за 48 часов?

Поделитесь вашим мнением

Комментарии посетителей

2 комментария
Алсу• 
И нафиг тот дом вообще? У меня многие знакомые купили и разочаровались. Если раньше задачи типа хлеба купить или лекарство в аптеке решались за 3 минуты (сейчас в Киеве на каждом шагу АТБ и по 2 аптеки в каждом многоквартирном доме), то теперь даже самая мелкая покупка - это поездка на машине. Время, нервы, топливо. Плюс не все женщины водят машину, или она вообще у супруга и тот целый день на работе. Поездки с детьми в школы и садики вообще квест. Короче, частный дом - это поиск приключений на свою пятую точку.
0+2
Green Fascist• 
Загалом погоджуюсь з наведеною інфо та висновками. Але не з усім. Наприклад, щодо того що індивідуальне житло має високий цінник. Ціни на будиночки та їх частини (наприклад половинка в дуплексі може розглядатися як квартира) можуть бути вигіднішими. Тобто 3-4-кімнатна двоповерхова квартира (будиночок) площею від 100м2 за ціною може бути відповідна 2-кімнатній економ-класу в Києві.
0+1
Сучасні шалє із морським краєвидом
Новенькі модернові будинки у затишному містечку на березі середземного моря серед мальовничих гір
Подробнее
+34624407828xxxx