Подать объявление

Лайфхак для жителя багатоповерхівки: як урізати платежі на третину

Лайфхак для жителя багатоповерхівки: як урізати платежі на третину
Використання індивідуального теплового пункту допоможе українцям заощадити кошти під час опалювального сезону.

Раніше портал Domik.ua писав про те, що в Україні знову можуть подорожчати газ та тепло.

Погана послуга задорого

Для більшості міст України 50-60% загальної тривалості опалення будинків припадає на весняно-осінній період, коли температура надворі коливається від -2 до +80С.

При цьому температура може змінюватися кілька разів на добу. При таких різних її значеннях для опалення будинків потрібні різні обсяги тепла.

Однак теплопостачальники не мають технічної можливості, а часто і бажання, оперативно зменшувати подачу тепла, коли температура на вулиці підіймається.

Як результат — багатоквартирні будинки перегріваються, а споживачі масово відчиняють кватирки. Саме через них будинки швидко залишає тепло, а разом з ним — тисячі гривень сімейних бюджетів.

Раніше мало хто на це зважав, однак із зростанням тарифів на тепло питання економії набуло неабиякої ваги для кожної родини. Опалення відповідно до температури надворі стало важливим питанням для співвласників багатоквартирних будинків.

Зрештою, раціональне споживання тепла — питання не лише приватних кишень, а й загальнонаціональної енергетичної безпеки.

Виявляється, рішення для цієї проблеми давно існує і добре відпрацьоване десятиріччями експлуатації в країнах ЄС та Україні. Йдеться про ІТП — індивідуальний тепловий пункт.

Читайте також: Законопроект про комунальні послуги: споживачі на самоті з монополістами

"Вентиль" для теплоносія

Індивідуальний тепловий пункт — це автоматизована модульна установка, яка передає теплову енергію від зовнішніх теплових мереж (котельної) до системи опалення, гарячого водопостачання та вентиляції житлової будівлі.

Якщо простіше — це вентиль, що дозволяє будинку регулювати, скільки теплоносія зайде в будинок. Він дає його співвласникам потужний механізм заощадження. Використання ІТП дозволяє їм вирішувати, скільки і коли тепла буде споживати будинок, а головне — скільки коштів вони витрачатимуть на опалення.

Найефективніше економить тепло і гроші жителів ІТП з функцією автоматичного погодного регулювання подачі тепла у систему теплопостачання будинку. При цьому балансувальні клапани оптимально розподіляють кількість тепла незалежно від розташування стояка опалення.

Це дає можливість отримати одинакову температуру повітря у кожній квартирі, уникаючи ситуацій, коли під дахом — Африка, а над підвалом — Арктика.

Відмінність таких ІТП від аналогів полягає в "розумній" автоматизації. До теплоносія, що циркулює у системі, такий ІТП додає рівно стільки гарячого теплоносія з мереж, скільки необхідно за даних температурних умов. Самі ж дані ІТП отримує від набору датчиків, що відслідковують температуру надворі та в будинку.

ІТП дозволяє знизити витрати завдяки погодному регулюванню й усуненню перегрівання у перехідний період. Це ж обладнання допомагає  зменшити подачу тепла без порушення гідравлічного і теплового режиму роботи системи опалення після утеплення будинку.

Сучасні ІТП — доволі гнучкі в налаштуванні пристрої. Вони дозволяють користувачам вибирати температурні графіки подачі тепла, що відповідають потребам їх будинку.

Чинні в Україні державні будівельні норми (ДБН) вимагають приєднання систем опалення до централізованих мереж через ІТП з автоматичним регулюванням теплового потоку відповідно до погодних умов.

Однак більшість багатоквартирних будинків в Україні були побудовані в радянські часи, коли таких вимог не існувало. Тепер власникам будинків потрібно встановлювати ІТП самотужки або переплачувати за зайве тепло.

Читайте також: Як знизити тарифи на тепло в Києві в 2017 році

Економія коштів для багатоквартирного будинку в результаті встановлення ІТП зазвичай становить 20-30%, однак може досягати і 50%.

Будинок, оснащений ІТП з погодним регулюванням, бере з центральної тепломережі рівно стільки теплової енергії, скільки необхідно при конкретній температурі зовнішнього повітря.

При цьому усувається перегрівання будівлі при потеплінні, а це вагома складова комфорту його мешканців. Та головне — скорочується споживання з центральної тепломережі.

Сучасні ІТП, крім економії, забезпечують будинкам низку інших переваг та зручностей.

По-перше , це інтенсивна тепловіддача від опалювальних приладів.

По-друге , це можливість гідравлічного і теплового регулювання кількості та температури теплоносія, що проходить через труби та приєднані до них батареї.

По-третє , це облік спожитої теплової енергії за допомогою лічильників, щоб мешканці могли платити не за квадратні метри, а за ту кількість тепла, яку спожили.

По-четверте , це необхідна якість води у системі, щоб вона не забруднювала труби та батареї.

По-п'яте , це контроль параметрів теплоносія на вході до системи — відповідність його температури та тиску нормативним.

По-шосте , якісне регулювання надходження тепла до будинку залежно від температури зовнішнього повітря, інсоляції, вибраної споживачами температури внутрішнього повітря.

Читайте також: Якість ЖКП в Києві: як столична влада контролюватиме роботу ЖЕКів

ІТП: ціна та економія

Для облаштування сучасного ІТП з автоматичним регулюванням споживання теплової енергії у багатоквартирному будинку є два варіанти технічних рішень.

Перший—встановлення блочного модульного ІТП заводського виготовлення, другий— реконструкція існуючого теплового пункту шляхом виконання робіт з поелементного монтажу обладнання.

Вартість модульного ІТП разом з виконанням будівельно-монтажних робіт становить 420-440 тис грн (330-340 тис грн без обладнання для підігріву води).

Варіант з реконструкцією ІТП та поелементним монтажем нового обладнання дешевший і має низку переваг. Серед них — можливість змонтувати обладнання просто в підвалі, використання трубопроводів та обладнання, яке встановлене на наявному ІТП, якщо воно в задовільному стані, прозоре формування вартості ІТП за кошторисом проектувальника.

Розглянемо це на прикладі кошторису для встановлення ІТП для 80-квартирного житлового будинку.

Стаття витрат

Ціна, тис грн

Послуги проектувальника

10-12

Вузол обліку теплової енергії

50

Циркуляційний насос

30-35

Регулятори та датчики

16-17


Отже, разом з монтажними роботами, вартістю трубопроводів, послугами на отримання технічних умов та узгодженням влаштування ІТП шляхом реконструкції наявного ІТП такий проект може бути втілений за 200 тис грн.

Сім'я, що проживає у стандартній однокімнатній квартирі, змогла зекономити 1900-3200 грн за шість місяців, а мешканці стандартної трикімнатної квартири заощадили майже 6 тис грн за сезон.

Якщо розділити ці кошти на 80 квартир, то внесок однієї квартири, необхідний для встановлення ІТП, становитиме 2 500 грн.

Як доводить досвід будинків у Луцьку, що встановили ІТП перед опалювальним сезоном 2016-2017 років, така інвестиція окуповується за один опалювальний сезон. Результати аналізу витрат на опалення будинків з ІТП та без нього більш ніж переконливі.

Сім'я, що проживає у стандартній однокімнатній квартирі, змогла зекономити від 1 900 грн до 3 200 грн за шість місяців, а мешканці стандартної трикімнатної квартири — майже 6 тис грн за сезон. Детальніші дані подані в інфографіці.

Однак для багатьох українців навіть 2 500 грн є значною інвестицією, навіть при її швидкій окупності. Саме тут варто згадати про існування державних та місцевих програм підтримки енергоефективності.

Зокрема, у Луцьку для встановлення ІТП скористалися "теплими кредитами". У Києві цей інструмент можна також поєднувати з міською програмою підтримки заходів з енергоефективності "70/30". Такі програми дозволяють суттєво зменшити фінансове навантаження на жителів і скоротити строки окупності встановлення ІТП для кожної квартири.

Читайте також: Як через три роки українці будуть купувати електрику

Встановлення ІТП: основні кроки

ІТП — складне інженерне рішення з параметрами та налаштуваннями, що суттєво відрізняються для різних будинків. Його встановлення потребує залучення кваліфікованого персоналу та спілування з представниками теплопостачальних організацій.

Однак, як доводить досвід багатьох ОСББ, зробити це цілком реально. Для встановлення ІТП в будинку співвласникам, а фізично — голові ОСББ, потрібно буде пройти кілька підготовчих етапів.

Перший — отримання технічних умов від теплопостачальної організації.

Другий — виконання проекту.

Третій — узгодження проекту.

Четвертий — встановлення або реконструкція ІТП.

Завершальний етап полягає у прийманні ІТП теплопостачальною організацією та органами Держстандарту, якщо до складу ІТП входить вузол обліку теплової енергії.

Проте спочатку слід провести якісний енергоаудит будинку, аби зрозуміти, що саме, крім теплопункту, варто оновити та в якій послідовності впроваджувати повний перелік енергоефективних заходів.

Після встановлення ІТП потрібно проводити його технічне обслуговування. Це може коштувати 400 грн на місяць протягом опалювального періоду. Принаймні таку суму називають луцькі ОСББ.

Для багатоквартирного будинку це невеликі гроші, якщо врахувати, що сума розподілятиметься на всіх співвласників. Економія ж буде у кожного своя і чимала, як можна переконатися з численних прикладів луцьких ОСББ.

Читайте також: У 2017 році субсидії на оплату ЖКП в Україні будуть оформляти по-новому

Готуйте сани влітку

Опалювальний сезон, що закінчився, — привід зітхнути з полегшенням. Тепер витрати на комунальні послуги будуть меншими.

Однак найкраще, що можуть зробити жителі багатоквартирних будинків, — готуватися до нового опалювального сезону і вжити заходи, які дозволять більш економно витрачати тепло та заощаджувати кошти сімейних бюджетів.

Оцените статью
0 голосов

Читайте также

Демонтаж металлических конструкций в Киеве и области

Демонтаж металлических конструкций в Киеве и области

1
Переезд в новую квартиру: самая необходимая мебель и предметы интерьера

Переезд в новую квартиру: самая необходимая мебель и предметы интерьера

1
Как продать квартиру без посредников за 48 часов?

Как продать квартиру без посредников за 48 часов?

Поделитесь вашим мнением

Комментарии посетителей

9 комментариев
влад• 
Как бы мы не приспосабливались к существующим центральным системам отопления,мы не сможем отойти от потерь в наружных сетях от 42 - 49% и от потерь во внутренних сетя 9 - 13%.Тепло - это продукт "скоропортящийся" .Производить его надо как можно ближе к месту потребления.В идеале - индивидкальное отопление.Не видел квартир с индивидуальным отоплением и при этом открытыми форточками.Решает проблема проплат - у каждого свой счетчик, и проблема экономии - каждый топит ровно столько, сколько необходимо(по термостату) При этом снижается вразы потребление газа (уходим от потерь в сетях наружных - 42-49% и внутренних -9-13%.Сумарно до 62%).И каждый реально оплачивая своё отопление, начинает реально экономить тепловой рессурс.Но на это не хотят идти правители.Уж больно монго отмывается через теплоснабжающие организации как дежавных так и людских.
-2+2
Заира• 
Точнее на это не хотят идти монополисты.
0+11
Всі звіти про надійність новобудов безкоштовно
Обирайте новобудову в каталозі Білдконтролю та отримуйте звіт про її надійність. Це корисно.
Подробнее