Ласуємо смачненьким: як відрізнити справжню ікру від підробки
Проте саме вона інколи є підробкою. Іноді ікра несвіжа або пересолена, та це не можна вважати підробкою. Але саме це і є приводом, аби насторожитися та навчитися відрізняти якісну ікру від підробки.
Domik.ua вирішив розібратися, яка ікра насправді якісна та як правильно її обирати.
Люди часто плутають ікру тобіко (летючої риби) з ікрою масаго (мойви) — вони дуже схожі зовнішньо. Однак перша набагато дорожча, тому виробники перемішують їх та видають за ікру тобіка.
Читайте також: Як нам у супермаркетах впарюють те, що ми не хочемо купувати
Найпопулярніша червона ікра може бути недозрілою чи перезрілою. Тому аби обрати якісний продукт, треба пам'ятати, що гарна червона ікра має:
- злегка лопатися і танути у роті;
- бути щільно розкладена у банки;
- бути ненасиченого кольору;
- не розсипатися та не розмазуватися;
- ікринки не мають склеюватися.
Якісну ікру пакують у скляні банки: це хімічно нейтральний матеріал, на відміну від інших упаковок. Також саме через скляну банку ви побачите розмір, колір та якість ікринок. На баночці з ікрою має бути наклейка з інформацією про виробника, а цифри маркування повинні бути витиснені назовні. На етикетці повинна бути вказана дата фасування — найкращий час — жовтень.
Проте частіше за все підробці піддається чорна ікра. Вона на вигляд дуже схожа на ікру щуки. Тому її фарбують у темний колір та видають за найдорожчі види — осетрову ікру чи ікру білуги.
Якісна чорна ікра:
- не повинна бути надто темною;
- повинна склеюватися між собою, але не бути слизькою;
- усі ікринки мають бути різного розміру.
Згідно з ГОСТом, склад продукту має бути таким: сіль, олія, добавки Е400, Е200, Е239 (Е400 — гліцерин, аби ікра не висохла, Е200 и Е239 — антисептики). Усі інші хімічні додавання не відповідають ГОСТу, тому купувати таку ікру небезпечно.
Буває також, що «ікру» роблять з чистого желатину, де-не-де підфарбовуючи у помаранчевий чи чорний кольори. Гарний спосіб перевірити, чи не обдурюють вас — опустити кілька ікринок в окріп. Якщо це підборка — вони розчиняться у воді, якщо ікра справжня — ікринки залишаться цілими.