Подать объявление

Міністерство фінансів України: «Доступна іпотека» під 7% стає ще доступнішою

Міністерство фінансів України: «Доступна іпотека» під 7% стає ще доступнішою
Аби отримати іпотеку під 7% річних не обов'язково бути «бюджетником» чи мешкати в аварійному будинку — Кабмін вніс зміни до Порядку здешевлення вартості іпотечних кредитів.

Як стало відомо порталу Domik.ua, 15 лютого 2021 року, Кабінет Міністрів України вніс зміни до Порядку здешевлення вартості іпотечних кредитів (далі — Порядок). Цим рішенням, зокрема, спрощуються критерії для відбору позичальників, пояснюють на офіційному сайті Мінфіну

Нагадаємо, що у січні 2021 року Кабмін прийняв постанову, що передбачала запуск нової іпотечної програми для населення під 7% річних на таких умовах:

  • максимальний термін іпотеки — 20 років;
  • максимальна сума займу — 2 млн грн;
  • перший внесок — 15% вартості.

Попередня редакція обмежувала коло осіб, які можуть претендувати на державну допомогу. Тепер, заявляють у Мінфіні, щоб стати учасником програми «Доступна іпотека» під 7%, необов’язково перебувати на квартирному обліку, бути молодою родиною, внутрішньо переміщеною особою, науково-педагогічним, медичним чи працівником бюджетної сфери. Донедавна дозволялось видавати пільгові кредити людям, які забезпечені за місцем проживання житловою площею, що не перевищує 13,65 кв. м на одного члена родини, мешканцям гуртожитків та аварійних будинків. Ці пункти, запевняють урядовці, із Порядку виключили. 

У попередній редакції розмір середньомісячного доходу позичальника і членів родини за останні шість місяців не повинен був перевищувати 5-кратного розміру місячної середньої заробітної платні у регіоні, де розташований предмет іпотеки. В оновленому Порядку, пояснюють у Мінфіні, суму доходу збільшили до 10-кратного розміру.

Читайте також: Банки переважно кредитують квартири на вторинному ринку — опитування НБУ

«Рішенням Уряду суттєво спрощуються критерії для потенційних позичальників нової іпотечної програми. Таким чином, «Доступна іпотека» під 7% стає ще доступнішою, і скористатися державною підтримкою у сфері іпотечного кредитування зможе широке коло громадян. Також постановою внесено низку технічних правок, запропонованих банківською спільнотою. Це є продовженням конструктивного діалогу щодо швидкого і ефективного запуску доступної іпотеки», — розповів заступник міністра фінансів з питань європейської інтеграції Юрій Драганчук.

Контроль за реалізацією та адміністрування покладено на Фонд розвитку підприємництва. У Мінфіні сподіваються, що за допомогою державної підтримки більшість банків відновлять або утворять нові власні продукти іпотечного кредитування для участі в програмі. 

Читайте також: Умови купівлі житла на первинному ринку в іпотеку

За інформацією прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля, іпотечне кредитування до 7% річних в Україні стане доступним для населення з 1 березня 2021 року. 

Інформаційно-аналітичний відділ Domik.ua

© domik.ua, 2021

Оцените статью
0 голосов

Читайте также

Демонтаж металлических конструкций в Киеве и области

Демонтаж металлических конструкций в Киеве и области

1
Переезд в новую квартиру: самая необходимая мебель и предметы интерьера

Переезд в новую квартиру: самая необходимая мебель и предметы интерьера

1
Как продать квартиру без посредников за 48 часов?

Как продать квартиру без посредников за 48 часов?

Поделитесь вашим мнением

Комментарии посетителей

3 комментария
Роман• 
Узнавал в одном из банков условия. Чтобы купить за 660т квартиру, нужно первый взнос 100т + страховки+ ком. за выдачу + 0оценка, нотариус, налог итого в общем 150т. Рассчитывали с доходом 18т официалки на руки и всё равно под 15% взноса не дадут, нужно 20. Короче 200т примерно нужно иметь сразу, чтобы взять "доступную ипотеку". Если с доходом 20т проблематично взять, то 7-10т уже не реально. На кого эта программа не понятно
0+1
Phobos• 
Пузырь на недвижимости опять искуственно надувается, когда лопнет мало не покажется
0+0
Всі звіти про надійність новобудов безкоштовно
Обирайте новобудову в каталозі Білдконтролю та отримуйте звіт про її надійність. Це корисно.
Подробнее