Подать объявление

Новий законопроект про реструктуризацію валютних кредитів: скільки боргу «пробачать» та кому

Новий законопроект про реструктуризацію валютних кредитів: скільки боргу «пробачать» та кому
Окремим позичальникам можуть "пробачити" 25-100% боргу. Уряд зареєстрував у Верховній Раді черговий законопроект про реструктуризацію валютних кредитів для тих позичальників, які взяли кошти для придбання єдиного житла.

Раніше Domik.ua писав про нові подробиці реструктуризації іпотеки .

Законопроект №4004 "Про реструктуризацію зобов'язань громадян України за кредитами в іноземній валюті, що отримані на придбання єдиного житла (іпотечні кредити)" розробили Міністерство фінансів спільно з Нацбанком та Незалежною асоціацією банків України. Під дію законопроекту підпадають близько 37 тисяч українців, а сума їхнього боргу сягає близько одного мільярда доларів США (понад 20 млрд грн). Більшість брали кредити ще до 2008 року, коли долар коштував утричі дешевше, ніж нині. У Мінфіні переконують, що законопроект "не несе загроз для банківської системи: його погоджено з 19 найбільшими банками України, що володіють 75% активів у банківській системі". У відомстві сподіваються, що реструктуризація проблемних валютних кредитів допоможе розблокувати недоступність кредитування в економіці та розпочнеться процес активнішої видачі нових кредитів. "Ми вважаємо, що валютні кредити потрібно реструктуризувати лише тим громадянам, які брали їх на придбання власного житла, та, які, як наслідок, через неспроможність сплатити кредит можуть залишитися без єдиного свого помешкання. Лише це буде справедливим по відношенню до решти громадян нашої країни, більшість з яких не брали кредитів, а жили за власними коштами", – зазначила міністр фінансів Наталія Яресько.

Читайте також: Реструктуризація валютних кредитів: стали відомі подробиці нової пропозиції банків

Основні умови реструктуризації валютних кредитів (проект закону): – реструктуризації підлягають кредити, які позичальники отримували для придбання єдиного житла за умови відсутності іншої житлової нерухомості у власності; – залишок заборгованості не повинен перевищувати 2,5 млн грн станом на 01.01.2015 (близько 150 тис. доларів США); – станом на 01.01.2014 за кредитами має бути відсутня неповернена прострочена заборгованість за договором про надання іпотечного кредиту в іноземній валюті або вона погашена до моменту реструктуризації.

Законопроектом передбачається заміна валюти зобов'язань за курсом НБУ на дату реструктуризації з умовою прощення частини боргу:

– позичальникам, які мають єдине житло, – не менше 25%;

– позичальникам, які мають єдине соціальне житло (квартири – 60 кв. м, будинки – 120 кв. м), – не менше 50%;

– інвалідам I групи, учасникам АТО, ветеранам, багатодітним та сім'ям з дитиною-інвалідом I групи, які мають єдине житло, – не менше 50%;

– інвалідам I групи, учасникам АТО, ветеранам, багатодітним; сім'ям з дитиною-інвалідом I групи, які мають єдине соціальне житло, – не менше 70%;

– учасникам АТО, які під час АТО отримали інвалідність I групи, які мають єдине житло, – не менше 80%, які мають єдине соціальне житло – 100%;

– спадкоємцям учасників АТО, які загинули в АТО, – 100%.

Законопроект передбачає фіксацію протягом трьох років процентної ставки за реструктуризованим кредитом на рівні тієї, за якою був наданий кредит в іноземній валюті та пропонує ринковий механізм визначення відсоткової ставки, за якою, після спливу 3-річного строку буде обслуговуватись кредит – на рівні українського індексу ставок за депозитами фізичних осіб у гривні (для депозитів на 12 місяців) +3%.

Читайте також: Свіжий погляд: реструктуризація валютних кредитів

Законопроект передбачає прощення позичальникам штрафних санкцій, які виникли через неналежне виконання ними своїх зобов'язань з 01.01.2014 року. Законопроект визначає особливості звернення стягнення на предмет іпотеки та відступлення права вимоги за договором про надання іпотечного кредиту в іноземній валюті на придбання житла. Крім того, законопроект вирішує питання припинення дії мораторію на звернення стягнення на майно, яке виступає забезпеченням за кредитами фізичних осіб, встановленого Законом України "Про мораторій на стягнення майна громадян України, наданого як забезпечення кредитів в іноземній валюті". Законопроект передбачає припинення дії зазначеного мораторію через шість місяців, що забезпечить достатній час позичальникам для подання заяв банкам про реструктуризацію своїх зобов'язань та банкам – для здійснення відповідних операцій, ідеться в пояснювальній записці до документу.

Оцените статью
0 голосов

Читайте также

Демонтаж металлических конструкций в Киеве и области

Демонтаж металлических конструкций в Киеве и области

1
Переезд в новую квартиру: самая необходимая мебель и предметы интерьера

Переезд в новую квартиру: самая необходимая мебель и предметы интерьера

1
Как продать квартиру без посредников за 48 часов?

Как продать квартиру без посредников за 48 часов?

Поделитесь вашим мнением

Комментарии посетителей

1 комментарий
Анатолий• 
Ну вот зачем это делать? Что за х...нь вы пишете? Ну не будет же этого!! Вы с юристами поговорите, они вам расскажут возможные варианты. Никто не вернет людям кредиты, никто не погасит кредиты за них со стороны государства! Можно пойти обходным путем НО ДЛЯ ЭТОГО НАДО ПРОКОНСУЛЬТИРОВАТЬСЯ С ЮРИСТОМ Если у вас кредит в долларах, не надо его платить, а подавать в суд, так как валютные операции в нашей стране запрещены. И вот в этом случае вам могут пойти на встречу. Но не верьте вы в этот закон! ... ну разве что вы в Деда мороза верите... тогда и в закон можно поверить ))))
-3+3
Каталог відгуків про будинки Києва
Знайдіть свій будинок та розкажіть про нього. Що подобається, а що ні? Допоможіть тим хто шукає житло
Подробнее