Подать объявление

Представники інвесторів «Аркади» зустрілися з керівництвом Stolitsa Group: стислий звіт

Представники інвесторів «Аркади» зустрілися з керівництвом Stolitsa Group: стислий звіт
Протягом двох з половиною годин перемовники обговорювали ситуацію, що склалася з 39 недобудованими будинками «Аркади».

Як стало відомо редакції порталу Domik.ua, 26 листопада 2020 року відбулася зустріч представників інвесторів «Аркади» та керівництва забудовника Stolitsa Group. Про це повідомив голова громадської організації «За законне будівництво» Павло Клименко на сторінці в «Фейсбуці».

Нагадаємо, що «Аркада» працювала на ринку первинної нерухомості Києва з 1993 року. У портфелі компанії — такі масштабні проєкти, як «Патріотика», «Еврика», «Молодіжний квартал» та інші. 25 серпня Національний банк України визнав банк «Аркада» неплатоспроможним у зв'язку з тим, що фінустанова втратила свій основний актив — будівлю головного офісу і земельну ділянку. Керівництво компанії заклало це майно з метою отримання кредиту в 230 млн грн. У вересні нинішнього року Фонд гарантування вкладів фізичних осіб почав ліквідацію банку «Аркада», а суд заарештував президента фінустанови Костянтина Паливоду.

У будівельного підрозділу «Аркади» залишилися незавершеними 39 новобудов у трьох житлових комплексах столиці. Близько 11 тис. інвесторів не отримали куплені квадратні метри. На даний момент аудитом недобудованих об'єктів банку займається компанія «Київміськбуд», про що в інтерв'ю заявляв президент холдингової компанії Ігор Кушнір. Паралельно переговори про взяття недобудов «Аркади» на баланс ведуться з представниками забудовника Stolitsa Group.

Про зустріч активістів із представниками девелопера Павло Клименко пише наступне:

«Сьогодні вдень відбулася зустріч представників активів інвесторів (екс-) Аркади з керівництвом Stolitsa Group (Забудовник Х). Стислий звіт нижче, все суб'єктивно, без попереднього погодження тексту з іншими учасниками зустрічі. Якщо будуть доповнення, або протокол зустрічі — додам у повідомлення.

На зустрічі були присутні:

  • Влада Борисівна Молчанова, модерувала дискусію;
  • юристи забудовника Stolitsa Group;
  • народний депутат Олексій Юрійович Кучеренко, учасник міжвідомчої робочої групи «по недобудовах»,
  • керівник Центру захисту киян Віталій Романович Нестор.

З боку інвесторів банку (екс-) Аркада: 

  • Дмитро Кузенний;
  •  Дмитро-автомітинг;
  •  Інна Прохоренко;
  •  Валерій Шматков;
  •  Людмила;
  •  Андрій юрист;
  •  Олексій юрист;
  •  Володимир Голубничий;
  •  представники переговорної групи АВЖК Віталіна, Віталій Щербаков, Володимир-автомітинг.

Переговори пройшли конструктивно, в доброзичливій та робочій атмосфері.

Протягом 2,5 годин присутні обговорювали ситуацію, що склалася з 39 недобудованими будинками — юридичні, економічні, технічні, будівельні аспекти.

Скриншот зі сторінки Павла Клименка в «Фейсбуці»

Читайте також: ЖК «Патриотика на озерах»: хронология событий

Тезисно (по записах з конспекту) :

!! Влада Молчанова надала позитивну характеристику Олексію Прокопенку: «найкращий спеціаліст, юрист для такого непростого клубка проблем. Неупереджений, особисто знайома». 

!! На даний момент, поки «Київміськбуд» (КМБ) не оголосив результати аудиту, комерційну пропозицію на добудову наших ЖК Stolitsa Group надати не готова. Лише після отримання повної картини. Результати аудиту мають бути оголошені публічно, а не на неофіційних  каналах.

!! Критично важливо отримати первинну проєктно-виконавчу документацію («проєкт з «робочкой» — це інше), яка знаходиться у забудовників від «Аркади».

!! Бажано отримати дані по проданих квартирах — метраж, на яких умовах та за яку ціну було продано. Такі дані є у Фонду гарантування вкладів, які той має передати новому управителю. Щоб у «комітету/союзу/спілки/об'єднання інвесторів» були такі дані, потрібно самостійно збирати шляхом діалогу з кожним інвестором.

!! До мінусів, крім дірки у 3 млрд грн (оцінка неофіційна начебто від КМБ), відносяться: борги забудовників підрядникам ~300 млн грн, 280 млн грн борг «Будеволюції» за кредит від Неліна (в даний момент не існує, так як Ольгинська, 3 знаходиться у Неліна).

!

! Потенційні плюси, якими можна закрити дефіцит (список зіставляли колегіально, представники забудовника Stolitsa Group та інвестори) :

- забудова п’яти ділянок з 176 га на Осокорках Центральних. Дані по потенційному прибутку різняться (1-2-3 млрд грн). Велике значення має яким буде фінальний проєкт, що буде схвалений містом і отримає підтримку місцевої громади;

- допомога від держави. По аналогії з «УкрБудом» (хоча обіцяні кошти на даний момент КМБ не отримав);

- повернення виведених коштів інвесторів із рахунків банку «Аркада» (питання до МВС/слідчих органів, ліквідатора, прокуратури...);

- перевірити чи були «номінальні власники», на яких за безцінь оформляли квартири (питання до фонду гарантування вкладів, що має бази даних);

- компенсація з міського бюджету витрат на інфраструктурні об'єкти та мережі;

- кошти з невиплачених сум за розстрочкою та дебіторка від банку «Аркада» (хоча є неперевірена інформація, що всі кредитні портфелі були продані «Аркадою» нижче ринкової вартості до рішення НБУ про тимчасову адміністрацію);

- будівництво інфраструктурних мереж за рахунок компаній-монополістів;

- зменшення % житлової площі для замовника будівництва «Еврики» — Університета ім. Шевченка;

- коригування проєкту, будівництво додаткових прибуткових об'єктів (житлових будинків, офісних центрів чи інше).

!! Для інвесторів пріоритетною задачею має бути взяття забудовників під контроль. Обговорювалися практичні варіанти, про які повідомимо пізніше, коли попрацюємо детально з юристами.

!! Дістати висновки експертиз… — 

!! Вирішити питання з корпоративними правами «КонтактБудсервісу» ...

!! Організувати тендер для забудовників.

!! Влада Молчанова, як одна з засновників/ініціаторів/донорів Центру захисту киян виявила готовність допомогти постраждалим інвесторам банку «Аркада» вже зараз, не маючи на руках економічної експертизи (та результатів аудиту) шляхом надання юридичної, консультаційної та дипломатичної допомоги.

Дякую всім учасникам зустрічі зі сторони інвесторів за проявлені компетентність, коректність та взаємоповагу.

В об'єднанні наша сила!» 

Журналісти Domik.ua стежитимуть за розвитком ситуації та будуть оновлювати інформацію на сторінках порталу.

Дізнатися більше про причини банкрутства фінустанови і поспілкуватися з інвесторами банку «Аркада» можна на форумі Упала Аркада. Новострои подорожают?

Інформаційно-аналітичний відділ Domik.ua

© domik.ua, 2020

Оцените статью
0 голосов

Читайте также

Демонтаж металлических конструкций в Киеве и области

Демонтаж металлических конструкций в Киеве и области

1
Переезд в новую квартиру: самая необходимая мебель и предметы интерьера

Переезд в новую квартиру: самая необходимая мебель и предметы интерьера

1
Как продать квартиру без посредников за 48 часов?

Как продать квартиру без посредников за 48 часов?

Поделитесь вашим мнением
0 комментариев
Всі звіти про надійність новобудов безкоштовно
Обирайте новобудову в каталозі Білдконтролю та отримуйте звіт про її надійність. Це корисно.
Подробнее