Подать объявление

«Публічний аудит»: тарифи на тепло завищені

«Публічний аудит»: тарифи на тепло завищені
Експерти переконані, що українці за останній опалювальний сезон переплатили за тепло від 6,4 млрд до 10,6 млрд грн.

Як стало відомо Domik.ua, ГО «Публічний аудит» проаналізувало встановлені тарифи за всіма 169-ма теплогенеруючими підприємствами. За словами керівника громадської організації Максима Гольдарба, місячний обсяг теплоенергії відрізняється до двох разів (від 0,0205 до 0,0399 Гкал/кв. м). Це пов’язано із застарілими нормативами тепловитрат, у деяких регіонах вони завищені майже в 3,5 рази.

Читайте також: Якими будуть ціни на воду та світло восени

Результати аудиту

Були порівняні норми за КТМ 1993 року, ДБН-в.2.6-31 2006 року, також, для прикладу, проаналізували тепловитрати, встановлені в Росії та Білорусії, де стан будинків подібний до українських. Згідно отриманих даних, місячна норма витрат, яку взяли за основу при розрахунках тарифів у жовтні 2014 року, вища на 89–150% порівняно з нормами ДБН.

В Україні норми подекуди перевищують норми тепловитрат Якутії. Окрім цього, парламент встановив факт завищення нормативного споживання теплової енергії в Сумах у 3,46 рази. Порівнявши два типових будинки однакової опалювальної площі, експерти з’ясували, що за показниками лічильника обсяг споживання теплової енергії, становив 180,5 Гкал, а на будинок без лічильника було списано 625 Гкал теплоенергії.

Аудитори підрахували, що українці, квартири яких не обладнані лічильниками, переплатили за тепло минулого опалювального сезону від 6,4 млрд грн до 10 млрд грн. У середньому, сім'я за опалення квартири площею 50 кв. м переплачує від 810 до 1350 грн за опалювальний сезон, залежно від регіону проживання.

Читайте також: Столична влада визначила будинки, де будуть встановлені теплолічильники

Хто винен

У компанії переконані, що у завищенні тарифів винний тодішній Голова НКРЕКП В.Демчишин та директор Департаменту з регулювання відносин у сфері теплопостачання НКРЕКП С.Черних. Саме вони затвердили тарифи. На основі застарілих норм затвердив тарифи і теперішній в.о. голови НКРЕКП Д. Вовк. Не зміг проконтролювати сферу теплопостачання тодішній міністр регіонального розвитку В. Гройсман та теперішній міністр Г. Зубко. Саме через це споживачі змушені переплачувати за тепло. Якщо норми не будуть переглянуті, то й наступного опалювального сезону українцям доведеться переплачувати, але значно більше.

Оцените статью
0 голосов

Читайте также

Демонтаж металлических конструкций в Киеве и области

Демонтаж металлических конструкций в Киеве и области

1
Переезд в новую квартиру: самая необходимая мебель и предметы интерьера

Переезд в новую квартиру: самая необходимая мебель и предметы интерьера

1
Как продать квартиру без посредников за 48 часов?

Как продать квартиру без посредников за 48 часов?

Поделитесь вашим мнением
0 комментариев
Всі звіти про надійність новобудов безкоштовно
Обирайте новобудову в каталозі Білдконтролю та отримуйте звіт про її надійність. Це корисно.
Подробнее