Подать объявление

Розмір податку на дарування в 2016: скільки сплатять сторони договору

Розмір податку на дарування в 2016: скільки сплатять сторони договору
Відповідно до Цивільного кодексу України, нерухоме майно можна подарувати безоплатно, проте той, хто отримав такий подарунок, зобов'язаний сплатити за нього податок.

Як стало відомо Domik.ua , розмір податку сплачуваного особою, що отримала в дарунок нерухомість, визначений статтею 174 Податкового кодексу України. Податок залежить від ступеня споріднення між дарувальником та одержувачем подарунка.

Податок на дарування нерухомого майна не сплачується у випадку:

- якщо дарувальник і одержувач подарунку знаходяться у першому ступені споріднення. Це — батьки, чоловік і дружина, діти, у тому числі усиновлені;

- якщо одержувач є інвалідом 1-ї групи, або має статус дитини-інваліда, дитини-сироти чи дитини, позбавленої батьківської опіки.

Читайте також: Які податки потрібно сплатити під час продажу комерційної нерухомості в Україні

Хто сплачує податок на дарування

Якщо дарувальник і отримувач не перебувають у спорідненні першого ступеня (онуки) або не є родичами, одержувач дарунка після закінчення звітного періоду повинен сплатити податки у обсязі 5% від оціночної вартості подарованого майна.

Якщо дарувальник або одержувач не є резидентами України, то податок сплачується за ставкою 15% (незалежно від ступеня споріднення сторін), якщо вартість дарунка не перевищує 10 мінімальних заробітних плат або 17%, якщо вартість дарунка перевищує 10 мінімальних зарплат.

Читайте також: Які податки потрібно сплатити під час підписання договору дарування нерухомості: інфографіка

Додаткові витрати

Усі особи, які отримали нерухоме майно у дарунок, незалежно від ступеня споріднення з дарувальником, під час оформлення угоди дарування повинні сплатити державне мито — 1% від вартості отриманого у дарунок майна.

Податок на дарування одержувач сплачує на підставі повідомлення, надісланого йому податковою службою. Про укладення договору дарування податковій службі повідомляє нотаріус, який займається реєстрацією документа. Оплатити податок необхідно протягом трьох місяців із дня вручення повідомлення.

Дізнатися більше про питання, пов'язані з оформленням права власності на нерухомість, можна на форумі у розділі «Юридична консультація ».

Оцените статью
0 голосов

Читайте также

Инвестиции в свое будущее с безопасным ЖК DELREY

Инвестиции в свое будущее с безопасным ЖК DELREY

Безопасность и Комфорт: Почему следует обратить внимание именно на ЖК DELREY?

Безопасность и Комфорт: Почему следует обратить внимание именно на ЖК DELREY?

Специальное предложение на квартиры бизнес-класса в ЖК DELREY

Специальное предложение на квартиры бизнес-класса в ЖК DELREY

Поделитесь вашим мнением
0 комментариев
Всі звіти про надійність новобудов безкоштовно
Обирайте новобудову в каталозі Білдконтролю та отримуйте звіт про її надійність. Це корисно.
Подробнее