Подать объявление

Що потрібно для отримання «зеленого» тарифу для домогосподарства

Що потрібно для отримання «зеленого» тарифу для домогосподарства
З кожним роком встановлення сонячних панелей на даху українських будинків набирає популярності серед власників осель.

Особиста сонячна електростанція дозволяє економити на вартості електроенергії та не залежати від постачальників. «Зелений» тариф для домогосподарств, який набув сили закону, дає можливість не лише скористатись власною сонячною електростанцією, а ще й заробити додаткові кошти.

Тож, як отримати «зелений» тариф?

Про основні кроки на цьому шляху, на прикладі Прикарпаттяобленерго, розповідає один з першопрохідців у цій царині Богдан Кузишин. Він одним з перших обладнав дах свого будинку 10-кіловатною електростанцією й створив компанію, що надає відповідні послуги по всій Україні.

1. Оцінювання об’єкту для можливості монтажу сонячних панелей та пошук місця розташування і оптимальної конфігурації.

При цьому слід враховувати, що:

- панелі не повинні мати затінювання у найпродуктивніші години дня (з 11-ї до 16-ї);

- СЕС потужністю від 10 кВт займає не менше 60 квадратних метрів;

- сонячні панелі необхідно повернути на південь (кут нахилу 30-35 градусів). Допущене відхилення – 40 градусів на схід або захід, при цьому продуктивність трохи падає;

- установку можна ділити на три або дві площини, тобто кола з різною орієнтацією. Все залежить від параметрів даного інвертора.

2. Перевірка виділеної потужності для домогосподарства:

- згідно з договором із РЕМ, для будь-якого господарства виділено певну потужність електромережі: зазвичай – 5 кВт. Якщо ж ви бажаєте встановити СЕС на 10кВТ, вам необхідно збільшити ліміт;

- для того, щоб збільшити виділену потужність, необхідно звернутись у РЕМ за місцем проживання. З собою необхідно мати паспорт і свідоцтво на право власності на споруду;

Стандартне приєднання електроустановок до електричних мереж у місті коштуватиме 1320 грн без ПДВ за 1кВт при трифазовому приєднанні й 760 грн за без ПДВ за 1кВт при однофазовому.

У сільській місцевості трифазове приєднання до електоустановок обійдеться в 1050 грн без ПДВ за один кВт, однофазове - 610 грн без ПДВ за 1 кВт.

Послуга надається РЕМ протягом 15-ти робочих днів.

3. Вибір необхідного обладнання:

Для встановлення СЕС на 10 кВт необхідно 36-40 сонячних панелей з потужністю 250-280 Вт. Можна й іншу кількість, але сумарна потужність не повинна перевищувати допустиму потужність за DС входом інвертора.

Далі обираємо сонячні панелі:

Найпоширенішими фотоелементами є кремнієві монокристалічні та полікристалічні. Довговічніші та продуктивніші монокристали, але вони й дорожчі. Слід пам'ятати й про час експлуатації.

На ринку є як панелі виробництва провідних компаній з Європи, Японії, США, так і найдешевші китайські. Оптимальне співвідношення ціни/якості — так званий якісний Китай.

Після вибору панелі треба обрати інвертор. Панелі виробляють напругу постійного типу, а нам необхідно змінну, стандартизовану та якісну. З цією метою потрібен інвертор певної потужності, який здійснює потрібне перетворення. Інвертори існують 3-х типів: автономні, мережеві та гібридні, що поєднують властивості автономних і мережевих.

Мережеві інвертори працюють лише на генерацію в діючу мережу, і цього досить, щоб побудувати СЕС під «зелений тариф».

Автономні об’єднують роботу різних джерел живлення. Це вітрові, сонячні установки та акумуляторні батареї. Такі інвертори не мають можливості генерації в мережу, тому не підходять.

Гібридні інвертори поєднують властивості описаних типів і дозволяють створити автономну безперебійну систему живлення, яка має можливість генерації в мережу. Але вони дорожчі.

Обирати тип інвертора необхідно відповідно до поставлених цілей.

Із виробниками інверторів така сама ситуація, як і з панелями. Інвертор – високотехнологічна і вартісна річ, яку необхідно купувати у перевірених виробників.

Автоматика встановлюється в коло змінного та постійного струму. Вона уніфікована та представлена різними виробниками. Деякі з них пропонують власну систему захисту автоматики.

Залежно від типу покриття конструкції чи даху обирається система кріплень панелей. Контакт з поверхнею даху є найважливішим місцем покриття системи кріплень, де протікання недопустиме. Маса панелей – близько 20 кг, системне кріплення – 100-200 кг, а у сумі – до 1000кг. Дана маса – рівномірно розподілена, тому на розрахований та збудований вірно дах, не є великим навантаженням, порівняно з навантаженням сніговим.

4. Пробний запуск та монтаж

Монтаж – найвідповідальніший та найважчий момент, і ним повинен займатись тільки спеціаліст. Монтажні роботи здебільшого проводяться на висоті, тому небезпечні. Етап електричних підключень з колом постійного струму – це перебування під напругою до 900В. Цим теж має займатись кваліфікований спеціаліст у відновідній галузі;

Необхідно прорахувати схему з'єднання панелей. Спосіб з'єднання та кількість кіл і панелей у них паралельний, послідовний, відповідно до параметрів інвертора. Усі монтажні роботи виконуються відповідно до рекомендацій виробників;

У більшості інверторів досить широке та гнучке меню налаштувань, в якому необхідно розбиратись;

Інвертори мають можливість віддаленого доступу до сервісного меню і моніторингу роботи пристрою за наявності Інтернету;

Після монтажних робіт необхідно зробити пробний нетривалий пуск, тому, що типові лічильники генерацію сприймають як споживання.

5. Подання заяви в РЕМ про підключення СЕС

Сміливо подавайте заяву на підключення СЕС у місцевий РЕМ, де є зразок цієї заяви, яку слід заповнити.

6. Отримання організаційно-технічних заходів (ОТЗ)

За фактом заяви РЕМ повинен видати ОТЗ, які виконують або вони самі або підрядні організації. Заявник оплачує обладнання (модем та послугу монтажу, двонаправлений лічильник), що складе приблизно 6-8 тисяч грн. Є ризик зіткнутись з неготовністю деяких РЕМ та обленерго надавати невідому їм ще поки послугу.

7. Укладання договору купівлі-продажу між власником приватного домогосподарства та обленерго

Після виконання ОТЗ підписується договір купівлі-продажу електроенергії між обленерго та власником приватного домогосподарства. Зазвичай, представник обленерго приїздить на об’єкт, оглядає СЕС та підписує договір, в якому потрібно вказати реквізити для отримання коштів. У договорі вказується термін та спосіб оплати.

Слід зазначити, що в різних регіонах взаємодія з обленерго може мати свою специфіку.

Оцените статью
0 голосов

Читайте также

Демонтаж металлических конструкций в Киеве и области

Демонтаж металлических конструкций в Киеве и области

1
Переезд в новую квартиру: самая необходимая мебель и предметы интерьера

Переезд в новую квартиру: самая необходимая мебель и предметы интерьера

1
Как продать квартиру без посредников за 48 часов?

Как продать квартиру без посредников за 48 часов?

Поделитесь вашим мнением
0 комментариев
Сучасні шалє із морським краєвидом
Новенькі модернові будинки у затишному містечку на березі середземного моря серед мальовничих гір
Подробнее
+34624407828xxxx