Подать объявление

Що зробила українська влада за минулий тиждень — експертний огляд

Що зробила українська влада за минулий тиждень — експертний огляд
ГО «Публічний аудит» пропонує до уваги читачів черговий аналітичний огляд щодо результатів роботи державних органів влади. Поряд із цим вказуємо вартість їх щотижневого утримування для держбюджету України, тобто для нас із вами.

Міністерство культури України

Ціна робочого тижня – 420 тис. грн.

1. Віце-прем’єр-міністр – Міністр культури В’ячеслав Кириленко на брифінгу в Будинку Уряду у вівторок, 24 березня, що був присвячений 100 дням роботи на посаді, визначив основні напрями роботи у сфері культури. Наводимо деякі з них.

Аналіз: Перше, що викликає обурення, – за 100 днів діяльності Міністр звітує не про результати, а про перспективи та просто напрями реформ.

Основні з них: 1. Реформа пам’яткоохоронного законодавства.
2. Створення стимулів для кіновиробництва.

Перший напрям – «У квітні ми презентуємо цілковито нову редакцію закону про охорону культурної спадщини. Наголос на децентралізації, дерегуляції, з одного боку, а з другого – більш жорстких підходах до охорони пам’яток ЮНЕСКО та до розміщення зовнішньої реклами на пам’ятках національного значення», – наголосив В’ячеслав Кириленко.

Почекаємо анонсованої презентації, але, враховуючи зроблений під час виступу акцент саме на розміщенні реклами, нас очікує не стільки дерегуляція, скільки завуальований механізм стягнення як офіційних, так і прихованих платежів за її розміщення.

Про другий напрям Кириленко говорить останні три тижні. Незрозуміло, як пану Міністру більш доступно донести, що стимулювання кіновиробництва не досягається додатковими зборами для кінодистриб’юторів, телевізійників, інших учасників ринку. Потрібно створювати сприятливі умови в тому числі податкових пільг для кіновиробників – як вітчизняних, так й іноземних, а не заглядати в кишені кінцевих споживачів масового продукту, тобто нас із Вами, у намаганні витягнути те, що там ще залишилось.

2. Віце-прем’єр-міністр – Міністр культури України В’ячеслав Кириленко на засіданні Міжвідомчої комісії з питань сприяння розвитку вітчизняного книговидання та книгорозповсюдження заявив, що ліцензування імпорту книжкової продукції дозволить захистити український книжковий ринок від російської літератури, що пропагує зневагу та ненависть до України, розпалює міжнаціональну ворожнечу.

«З усіх економічних методів підтримки найбільш реалістичним і доцільним є ліцензування імпорту книжок. Вся антиукраїнська література, яка масово продукується в Росії, не повинна мати доступу на наш ринок»,  – сказав В’ячеслав Кириленко.

Винесена пропозиція так званого «автоматичного ліцензування» (орган влади протягом 20 днів після звернення імпортера повинен буде надати відповідну ліцензію, якщо спеціально створена експертна рада не надасть негативних висновків).

Аналіз: Запровадити ліцензування виключно російської літератури неможливо, оскільки це порушує міжнародні торговельні правила, а отже, ліцензуватиметься вся продукція.

При цьому вловіть іронію: Уряд увесь минулий місяць анонсував курс на дерегуляцію, спрощення ведення підприємницької діяльності, а також вніс відповідні зміни в законодавство, про які йшлося в попередніх випусках нашого огляду.

Окрема ліцензія збільшить витрати вітчизняних підприємств імпортерів, зумовить подорожчання продукції.

А головне, фактично Міністр пропонує легалізувати в Україні цензуру, за якої органи влади визначатимуть, що українцям читати, а що – ні, що вважати шкідливим, а що – корисним.

Міністерство фінансів України (витрати на апарат).

Ціна робочого тижня відомства – 9,24 млн грн

Міністерство фінансів України блискавично відреагувало на зниження агенством Fitch рейтингу «Укрексімбанку» та «Ощадбанку» до рівня ССС та спробувало заспокоїти клієнтів цих банків, що це не пов’язано з їх поточною роботою та фінансовим станом.

Аналіз: Насправді дії рейтингового агентства лише відображають стан економіки країни.

При цьому в Міністерстві правильно зазначають, що «Ощадбанк» є єдиним банком в Україні, який має державну гарантію за 100% вкладами населення (без обмеження застрахованої суми вкладу). І разом з тим забувають, що основний акціонер банку — держава — має аналогічний рейтинг.

Слова про додаткову капіталізацію теж є невідвертими, оскільки якщо йдеться про комерційний банк, то докапіталізація здійснюється грошима акціонера, який не має можливості їх друкувати, тобто це кошти з економічного обігу, підкріплені ВВП. У випадку з державними банками ситуація інша: кошти надруковані НБУ за рахунок розміщення ОВДП держави, тобто з повітря.

Звісно, повідомлення основного акціонера про початок переговорів щодо реструктуризації власних міжнародних боргових зобов’язань свідчить про неспроможність їх виконувати, а відповідно – про його технічний дефолт.

Кабінет Міністрів України

Ціна робочого тижня відомства – 4,9 млн грн

Як уже зазначалося вище, Уряд цього тижня фактично повністю зосередився на кадрових питаннях. Мабуть, комусь із можновладців подобається приказка: «Кадри вирішують все».

Поміркуйте самі: з 12 прийнятих Урядом рішень 10 стосуються саме питань відсторонення, звільнення, призначення.

Крім цього, затверджено «Порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті на поповнення обігових коштів або збільшення статутного фонду вугледобувних підприємств для погашення простроченої заборгованості із заробітної плати працівникам, що утворилася на 1 січня 2015 року».

Аналіз: Зазначений порядок стосується виключно державних вугледобувних підприємств та господарських товариств (100 % їх акцій належать державі), що зареєстровані та провадять діяльність на території, на якій органи державної влади здійснюють у повному обсязі свої повноваження.

Підтримка розподілятиметься профільним міністерством для фінансового оздоровлення вугледобувних підприємств шляхом поповнення обігових коштів або збільшення статутного фонду, для погашення простроченої заборгованості з заробітної плати, що утворилася на 1 січня 2015 року. Тобто, погашення заборгованості з заробітної плати не стосуватиметься працівників вугледобувних підприємств, розташованих, наприклад, у зоні АТО, де органи державної влади не в повному обсязі виконують свої повноваження.

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг Ціна робочого тижня відомства – 1 млн грн

На засіданні 26.03.15 прийняла рішення про підвищення тарифів на воду для населення з 1 травня 2015 від 4% до 100% залежно від конкретного водопостачального підприємства.

Аналіз: Усі водоканали розподілено на три групи:
1) підприємства з валютними кредитами, яким, крім зростання тарифу на електроенергію, потрібно закласти девальвацію гривні (11 водоканалів підвищення 12%);

2) підприємства без валютних кредитів, для яких у тариф закладається лише зростання вартості електроенергії (27 підприємств — 8 %);

3) третя група – водоканали, для яких тариф не змінювався з 2008 року (4 водоканали, зростання від 15 до 100%).

Якщо «ефект доміно» від підняття вартості електроенергії зрозумілий, то підняття тарифу для підприємств з валютними кредитами виглядає як мінімум несправедливо.

Від девальвації страждають всі, а особливо населення. Лише їм, на відміну від водоканалів, у банківських установах не пропонують знизити відсоткову ставку за кредитом, а роботодавці не збільшують пропорційно заробітну плату.

Більше того, якщо причиною додаткового здорожчання є наявність валютних кредитів, то чому б не надати населенню інформацію про їх обсяги, строки погашення, а відповідно час, коли тариф буде зменшено у зв’язку із виплатою відповідного кредиту.

2. Не вдалось оминути увагою при підготовці цієї рубрики й інформаційні матеріали від НКРЕКП:

Особливо цинічними виглядають Другий та Третій розділи, з їх претензійними заголовками, на які напрошується відповідь: А Ви подбали про збільшення наших доходів для вжиття таких заходів. До прикладу, LED лампи, у середньому коштують близько 1000–2000 грн за 1 шт.

«+»

Завершувати рубрику цього тижня хотілось би на оптимістичних нотах:

Міністерство аграрної політики та продовольства України

Ціна робочого тижня — 42 тис. грн

1. Виробник сільськогосподарської техніки Deere&Company виявив бажання реалізувати нові проекти в Україні, використовуючи потужності «Харківського тракторного заводу ім. Орджонікідзе». Планується запровадити збір комбайнів.

Крім цього, керівництво Deere&Company запропонувало встановили систему точного землеробства у всій країні. Точність навігації техніки «Deere RTK» має похибку до 2,5 см. Кожен трактор-комбайн має обладнання для найточнішої обробки поля.

Аналіз: Справді, сьогодні ми спостерігаємо, що Україна з кожним роком повертає собі позиції лідера на світових ринках сільськогосподарської продукції. У цілому це єдиний сектор економіки, який на сьогодні розвивається. Тому потреба в техніці зростатиме, ефективність її використання також на часі.

Розміщення навіть великовузлового збирання на території України здешевить продукцію, тобто техніку для аграріїв. Тому профільному міністерству важливо продовжувати роботу в цьому напрямі та довести розпочату роботу до логічного завершення.

Крім того, з часом продукцію, яка збиратиметься в Україні, можна буде експортувати в інші країни.

Кабінет Міністрів України

Ціна робочого тижня відомства – 4,9 млн грн

Віце-прем’єр-міністр – міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубков доповів щодо проведення переговорів із інвесторами з Китаю про отримання довгострокової позики на будівництво житла.

«Для будівництва житла для українців потрібні дешеві і довгі гроші. Над цим ми зараз працюємо. Китайська компанія CITIC Construction Co., Ltd готова інвестувати в будівельний ринок України 15 млрд доларів США, які допоможуть розв’язати проблему доступного житла в країні…».

Аналіз: Усе правильно, будівництво – важлива галузь економіки України. Українці дійсно потребують покращення життєвих умов, і сам факт проведення таких переговорів, наявність інвестора вже є чудовою новиною.

Однак українці це житло не отримуватимуть безкоштовно, про це годі й мріяти, його потрібно буде купувати, а єдиним методом стимулювання ринку будівництва та, відповідно, продажу, купівлі житла населенням, є дешеве довгострокове кредитування, державні програми для молодих сімей тощо. При обліковій ставці НБУ в 30 % реалізація системи дешевого банківського кредитування під будівництво та іпотеку просто неможлива.

Тому до вирішення цієї проблеми необхідно підходити комплексно, з урахування прогнозного рівня доходів населення, адже за останні два роки заробітні плати українців знецінилися на 50 %.

Міністерство інфраструктури України

Ціна робочого тижня відомства – 53,2 млн грн

«Морський порт «Южний» відвідали представники китайської компанії «Синвей Україна». Метою їх візиту стало ознайомлення з потенціалом акваторії. Зокрема, компанія розглядає технічну можливість розвитку існуючої інфраструктури порту, а також будівництва нових інфраструктурних об’єктів під реалізацію власних проектів», – йдеться в повідомленні. Крім «Южного», китайські інвестори вивчають й інші порти Одеського та Миколаївського регіонів. Всього ж, за словами українського представника делегації Дмитра Пеструєва, у розвиток морського господарства України планується інвестувати до 5 млрд доларів США.

Аналіз: Зважаючи на наявний інтерес інвестора, профільному Міністерству необхідно зосередити зусилля створенні максимально комфортних умов діяльності для нього, оскільки це хороший шанс для України нарешті використати свій географічний потенціал й стати одним із центрів міжнародної морської торгівлі. Крім цього, реалізація таких проектів створить додаткові робочі місця, сприятиме наповненню державного бюджету.

Оцените статью
0 голосов

Читайте также

Демонтаж металлических конструкций в Киеве и области

Демонтаж металлических конструкций в Киеве и области

1
Переезд в новую квартиру: самая необходимая мебель и предметы интерьера

Переезд в новую квартиру: самая необходимая мебель и предметы интерьера

1
Как продать квартиру без посредников за 48 часов?

Как продать квартиру без посредников за 48 часов?

Поделитесь вашим мнением
0 комментариев
Каталог відгуків про будинки Києва
Знайдіть свій будинок та розкажіть про нього. Що подобається, а що ні? Допоможіть тим хто шукає житло
Подробнее