Подать объявление

Сонячна енергетика дешевшає і в світі, і в Україні

Сонячна енергетика дешевшає і в світі, і в Україні
У світі продовжується боротьба держав за власну енергетичну незалежність. Країни-імпортери палива (США, Японія, Китай, ЄС, а також Україна) шукають можливі шляхи для зменшення залежності від країн, які постачають чи то природний газ (Росія, Катар), чи то нафту (Саудівська Аравія). Проблема залежності від традиційних енергоресурсів посилюється іще одним фактором – екологічним.

Нині багато країн вбачають свою незалежність у розвитку відновлювальних джерел енергії, оскільки це дозволяє одразу вбивати двох зайців – і стати самостійними у питанні енергетики, і зменшити викиди CO2, які утворюються після спалення традиційного палива.

Нарешті, суттєвим плюсом з точки зору компаній, що розвивають сонячну, вітрову чи іншу відновлювальну енергію є факт швидкого здешевлення виробництва електроенергії у порівнянні із традиційними видами енергії.

Американські дослідники вирахували, що електроенергія, яка генерується із сонячного світла, почне конкурувати за вартістю із роздрібними цінами на електрику в більшості країн світу вже в цьому десятиріччі.

Дані дослідницької компанії із США Navigant Consulting (працює із 1999 року) збігаються із нещодавно оприлюдненими даними про таку ж тенденцію і в українській енергетиці. Адже можливість конкуренції – це наслідок дорожчання традиційної енергетики та здешевлення відновлювальних джерел енергії.

Navigant Consulting також прогнозує, що в країнах, які інтенсивно розвивають сонячну енергетику, вартість сонячної електроенергії зрівняється з вартістю традиційної електроенергії набагато раніше – до 2017 року.

Мова йде про так званий мережевий паритет, коли собівартість електроенергії, виробленої за допомогою фотоелектричних модулів, знижуються до рівня цін на електрику, яку споживач отримує із централізованої мережі. Іншими словами, виробляти електроенергію на власному даху чи подвір'ї стає економічно вигідно без будь-яких додаткових стимулів. І з часом ця вигода тільки збільшується, бо викопне паливо тільки дорожчає а слідом за ним і мережева електрика, більшість якої виробляється традиційними електростанціями.

Міжнародне енергетичне агентство в червні презентувало п’ятирічний прогноз розвитку відновлювальної енергетики, в якому зазначило, що в Італії, Іспанії, Данії, Австралії і південних районах Німеччини вже зараз електроенергія, що виробляється сонячними станціями є дешевшою, ніж роздрібні ціни на електроенергію.

Збільшенню кількості країн, які досягли мережевого паритету, сприятиме подальше зниження цін на обладнання для сонячних станцій і здешевлення виробленої ними електрики. Як наслідок таких процесів консалтингова компанія Navigant Consulting прогнозує, що до кінця десятиліття будуть побудовані нові сонячні електростанції сумарною потужністю 438 ГВт, а щорічний дохід від продажу сонячної електроенергії до 2020 року перевищить 134 млрд. доларів.

Сонячну енергетику найбільш інтенсивно зараз розвивають і у майбутньому планують інвестувати іще більше країни Азіатсько-тихоокеанського регіону (насамперед Китай) і США. Ці регіони впритул наблизилися до досягнення мережевого паритету.

У 2012 році загальна потужність діючих в усьому світі фотоелектричних установок збільшилася на 31 ГВт (за даними Європейської асоціації фотоелектричної промисловості) і перевищила психологічну позначку у 100 ГВт.

Лідерство традиційно зберегла Німеччина (приріст на 7,6 тис. МВт), Італія (3,3 тис. МВт) і Франція (1,2 тис. МВт). За межами ЄС найбільше зростання показав Китай (3,5-4,5 тис. МВт), на другому місці - США (3,2 тис. МВт), на третьому - Японія (2,5 тис. МВт).

Більше половини світових інвестицій у розвиток відновлюваної енергетики - 142 з 268 млрд дол. – у 2012 році припало на сонце.

Як наслідок сонячні станції в Італії вже виробляють 7% всієї електроенергії в країні, у Німеччині - 6%, у Греції - 4%, а в Болгарії, Чехії, Бельгії та Іспанії - по 3%.

В Україні ціни на електрику із сонця також знижується. Це закріплено на законодавчому рівні. Парламент в листопаді 2012 року ухвалив закон, який передбачає встановлення на третину нижчих зелених тарифів для сонячних електростанцій, будівництво яких закінчилося після 31 березня поточного року. Електроенергію з дахових та фасадних установок тепер можна буде продавати дорожче, ніж електрику з наземних станцій, тоді як з моменту введення зелених тарифів в 2009 році і до останнього часу було навпаки. Це дасть новий поштовх розвитку галузі за рахунок будівництва значної кількості невеликих дахових установок.

Закон також передбачає додаткове зниження зелених тарифів для нових сонячних електростанцій на 10% з 2015 року.

Але незважаючи на те, що до України також дійшов процес зниження тарифів, закордонні та українські компанії продовжують будувати сонячні електростанції в різних областях (див. таблицю).

На різних етапах реалізації знаходяться більше 100 проектів сонячних електростанцій сумарною потужністю понад 1380 МВт в усіх регіонах країни. В Україні окрім місцевих компаній сонячні станції також будують підприємства з Португалії, Німеччини, Франції, Австрії, Чехії, Ізраїлю.

Сумарні інвестиції у розвиток сонячної енергетики за січень-червень 2013 року перевищили 360 млн. євро, а загальна встановлена потужність сонячних електростанцій за перше півріччя зросла в 1,5 рази - до 494 МВт.

Дослідження консалтингової компанії Navigant Consulting лише доповнює тенденцію у світі, яка набирає обертів – це ініціатива здешевлення виробництва енергії із відновлювальних джерел, зокрема із енергії сонця. Колишній головний науковий радник уряду Великобританії Девід Кінг і засновник Центру вивчення економічних показників Лондонської школи економіки Річард Лаярд запропонували в рамках світової "Великої двадцятки" (G20) запровадити проект з розвитку і здешевлення сонячної енергетики. На їх думку такий проект буде вирішувати глобальну проблему зміни клімату.

У своїй заяві для Financial Times Девід Кінг і Річард Лаярд буквально стверджують наступне: "Щоб перемогти держави "осі", союзники розробили атомну бомбу. Під час "холодної війни" США відправили людину на Місяць. Тепер, коли нависла загроза глобального потепління, ми повинні докласти такі ж зусилля, щоб врятувати планету. Ми пропонуємо встановити таку мету: домогтися, щоб виробництво "сонячної" електроенергії стало дешевшим, ніж з будь-якого викопного палива".

Кінг і Лаярд переконані, що розвиток геліоенергетики є найбільш перспективним шляхом у вирішенні проблеми зміни клімату.

В Україні іще потрібно побудувати не одну сонячну або ж вітрову електростанцію для того, щоб у найближчому майбутньому можна було досягнути мережевого паритету. Але перші кроки у напрямку руху до цієї цілі вже зроблені.

Сонячні електростанції України (дані – Інституту енергетичних стратегій)

Область

Найближчий населений пункт

Встановлена потужність, МВт

Девелопер

Вінницька

Тростянець

1

"Альтен-Інвест"

Гальжбієевка

1,446

"Енергоінвест"

Гнівань

0,035

"Вінниця-енергосервіс"

Кукавка

1

"Вінниця-енергосервіс"

Пороги

4,5

Rengy Development, Martifer SGPS

Тростянець

1,374

Rengy Development

Бершадь

7

Rengy Development

Томашполь

4,5

Rengy Development

Слобода-Бушанська

1,875

"Енергоінвест", "Рентехно"

Цекіновка

1,417

"Новосвет"

Чечельник

12

Ekotechnik Czech

Трибусівка

0,303

"Вінсолар"

Вендичани

1

"Екосолар Інвест"

Вендичаны

1

"Евросолар"

Селище

0,302

"Енергогарант"

Дніпропетровська

Дніпропетровськ

0,075

"Гриль"

Радушне

15

Ekotechnik Czech

Нікополь

3,5

"Солар Квант"

Орджонікідзе

5

"Солар Квант"

Шестерня

15

Ekotechnik Czech

Широке

н/д

Ekotechnik Czech

Кривий Ріг

н/д

Ekotechnik Czech

Никополь

н/д

Ekotechnik Czech

Донецька

Старобешево

12

н/д

н/д

5

"Элитстройдонбас"

Житомирська

Житомир

н/д

VS Energy International

Бердичів

15

"Ганская СЭС"

Закарпатська

Велика Добронь

4,5

Ekotechnik Czech

Виноградов

25

Ekotechnik Czech

Ірлява

10,09

"Сонячна енергія плюс"

Ратовци

5,4

"Сонячна енергія плюс"

Середнє

4,5

Ekotechnik Czech

Новое

10

"Токмак Солар Енерджі"

Запоріжжя

3

"Інфоком"

Бердянськ

17,5

"Нью-Енерджі"

Івано-Франківськ

Богородчани

2,803

"Еко-Оптіма"

Радча

3,993

"Геліос Енерджі"

Київська

Богуслав

42

Ekotechnik Czech

Ірпінь

30

"АНТ-Групп"

Кіровоградська

Іванівка

1,3

"Рентехно"

КІровоград

н/д

VS Energy International

Крим

Ковильое

12

Ekotechnik Czech

Мітяєво

31,55

Activ Solar

Охотніково

82,65

Activ Solar

Перово

105,56

Activ Solar

Роднікове

7,5

Activ Solar

Севастополь

2,2

VS Energy International

Луганська

Антрацит

0,03

"Зоря 2003", "Цетус"

Львовская

Орів

2,5

"Еко-Оптіма"

Самбір

9,9

"Еко-Оптіма", "ТТС-Енерго"

Самбір

5

"Еко-Оптіма", "Самбірська сонячна станція — 2"

Борислав

10

"Дінаміс ЛТД"

Сокаль

5,5

"Еко-Оптіма"

Яворів

57,5

"Енергопарк Яворів"

Миколаївська

Березанка

52,9

"Схід-Солар"

Вознесенськ

29,307

"Нептун Солар", Activ Solar

Казанка

н/д

"Плутон-Солар"

о. Зміїний

о. Зміїний

0,009

"Квазар"

Одеська

Ізмаїл

н/д

Rengy Development

Татарбунари

н/д

Rengy Development

Болград

34,14

"Болград Солар", Activ Solar

Сарата

н/д

Rengy Development

Арциз

н/д

Rengy Development

Борщі

10

н/д

Дунайська

43,14

Activ Solar

Староказача

42,95

Activ Solar

Одеса

25

SunElectra

Лиманське

43,44

"Лиманська Енерджі 1", "Лиманська Енерджі 2"

Теплодар

4,25

"Теплодар Пиви"

Приозерное

54,8

"Приозерное 1", "Приозерное 2"

Рівненська

Котів

8

"Сонячна енергія Рівне"

Тернопільська

Тернопіль

0,023

"Біоенергопродукт"

Тернопіль

0,135

"Біоенергопродукт"

Харківська

Ізюм

6

"Енергетична Альтернатива"

Харків

0,107

" Енергетична Альтернатива"

Первомайськ

5

н/д

Херсонська

Велика Благовіщінка

24

"А-Капітал"

Тріфановка

9

"Тріфановка Енерджі"

Високопілляе

5

"Атлас Енерджі", Aprilsi-Sun

Генічеськ

10

"Оріон енерджі", "Веліген Солар"

Зеленівка

25

ROLSTON Invest

Лазурне

27

"Соларенерго", "Рентехно"

Нова Каховка

120

Star UA

Виноградове

18

Star UA

Новоолексіївка

50

"Веліген Солар"

Новотроїцьке

12

Beten Ingenierie

Новотроїцьке

30

Beten Ingenierie

Сиваш

5

"СивашЕнергоПром"

Херсон

н/д

VS Energy International

Малиновка

25

"Гринвей Энерджи"

Каланчак

2,3

"Бі Енерджетікс"

Велика Лепетиха

8

"Наві Енерджі"

Мал Лепетиха

5

"Оріон Енерджі"

Хмельницька

Віньковці

3

Ekotechnik Czech

Червоноставці

5

Ekotechnik Czech

Летава

8

Ekotechnik Czech

Ясенівка

5

Ekotechnik Czech

Черкаська

Гордашовка

0,102

"Новосвет"

Черкаси

0,06

"Чиста енергія-2011"

Чернівецька

Тарасовці

12

Ekotechnik Czech

Хотин

14

"Буковина Солар 1"

Юрій Корольчук, член Спостережної Ради Інституту енергетичних стратегій

Оцените статью
0 голосов

Читайте также

Демонтаж металлических конструкций в Киеве и области

Демонтаж металлических конструкций в Киеве и области

1
Переезд в новую квартиру: самая необходимая мебель и предметы интерьера

Переезд в новую квартиру: самая необходимая мебель и предметы интерьера

1
Как продать квартиру без посредников за 48 часов?

Как продать квартиру без посредников за 48 часов?

Поделитесь вашим мнением
0 комментариев
Купуй квартиру на Domik.ua
Широкий вибір квартир від власників, забудовників та ріелторів
Подробнее