Подать объявление

Сплата ЖКП: за яку суму боргу можна втратити квартиру

Сплата ЖКП: за яку суму боргу можна втратити квартиру
Водопостачання, газ і електроенергія, цього року, обходяться споживачам дуже дорого. Багатьом із них сума оплати за ЖКП не по кишені, тому в деяких українців накопичується заборгованість перед компаніями, які постачають вищезазначені послуги.

Портал Domik.ua дізнався, що коли сума боргу за ЖКП досягає певної максимальної позначки, боржника можуть навіть виселити із квартири. Квартиру боржника продають на аукціоні, а за виручені кошти виплачують його борг. Максимальним або ризиковим розміром заборгованості за ЖКП є 20 мінімальних заробітних плат. За такої заборгованості можуть відібрати навіть єдину квартиру боржника. Якщо ж квартира — не єдина нерухомість боржника, він може її позбутися навіть за меншу заборгованість. Про це йдеться в ст. 48 частини 7 Закону України «Про виконавче провадження» №1404-19 від 02.06.2016 року .

Портал Domik.ua підготував поради, описані нижче, які допоможуть зберегти своє житло.

1. Уникати накопичення боргів. У 2017 році українці мають можливість оформити субсидію на оплату комунальних послуг, що допоможе зменшити витрати на оплату ЖКП.

Читайте також: Коли будуть нараховувати субсидії на опалювальний період

2. Якщо споживач не може оплатити всі рахунки, потрібно оплатити хоча б їх частину. Наприклад, можна оплачувати повністю якусь одну послугу: газ, воду або світло.

Головне — стежити, щоб сума заборгованості не перевищувала максимум. З 1 січня 2017 року, після підвищення мінімальної зарплатні, ця сума становитиме вже 64 000 грн.

Читайте також: Тарифний скандал: махінаціями енергетичних компаній розоряють українців

3. Якщо компанія, яка постачає послуги, неякісно виконувала свої зобов'язання, необхідно зафіксувати цей факт. Слід викликати представника фірми та документально оформити факт неякісного надання послуг. У такому разі, споживача можуть звільнити від оплати на період, коли послуга або була відсутня, або надавалась неякісно.

Читайте також: Помилки в квитанціях: хто захистить споживачів від завищеної вартості ЖКП

4. У разі, коли компанія-постачальник послуги звернулася до суду для стягнення боргу із споживача, не треба ухилятися від отримання судового наказу. Судовий наказ оскаржується протягом 10 днів із дати відправлення наказу. В такому разі, слід звернутися до юриста, який може порадити спрощену процедуру погашення боргу. Наприклад, про реструктуризацію боргу.

Ознайомитись із принципом нарахування субсидії на оплату ЖКП або поділитися своїм баченням ситуації щодо цього питання, можна на форумі Domik.ua в розділі «Субсидії та пільги: оформлення, права, умови отримання» .

Оцените статью
0 голосов

Читайте также

Демонтаж металлических конструкций в Киеве и области

Демонтаж металлических конструкций в Киеве и области

1
Переезд в новую квартиру: самая необходимая мебель и предметы интерьера

Переезд в новую квартиру: самая необходимая мебель и предметы интерьера

1
Как продать квартиру без посредников за 48 часов?

Как продать квартиру без посредников за 48 часов?

Поделитесь вашим мнением
0 комментариев
Всі звіти про надійність новобудов безкоштовно
Обирайте новобудову в каталозі Білдконтролю та отримуйте звіт про її надійність. Це корисно.
Подробнее