Подать объявление

Схід-втікач: чому переселенцям не хочуть здавати житло

Схід-втікач: чому переселенцям не хочуть здавати житло
За останніми даними Мінсоцполітики, майже півтора мільйона українців виїхали з Донецької та Луганської областей. Близько 500 тисяч зараз знаходяться на території Білорусі та Росії. Решта розселилися в центральних і західних регіонах України.

Представники місії ОБСЄ і ООН висловлюють сильну стурбованість таким величезним числом людей, змушених залишати свої будинки. Ще більш стурбовані ситуацією самі переселенці, адже найчастіше їм доводиться стикатися з ситуацією, коли ні зняти житло, ні знайти роботу на новому місці вони не можуть. Від їх донецької або луганської прописки ріелтори сахаються, як чорт від ладану.

Ми вирішили розібратися, в чому причини, що лякає орендодавців, чому вони сьогодні неохоче здають житло переселенцям із зони АТО, коли ще кілька місяців тому робили це вельми охоче.

У   Києві  донецьким зняти житло складно, але можна.

«Шанси зняти житло в Києві для тих, хто з Донецька та інших міст Донбасу, різко знизилися ще в серпні минулого року і з тих пір залишаються стабільними», - говорить донеччанин Євген, який перебрався в місто на Дніпрі ще на початку червня.

За цей час він уже змінив дві квартири, так що і з ріелторами, і з киянами, що здають житло, спілкується регулярно.

«У червні взагалі ніхто не надавав значення, донецький ти чи ні. Це не впливало ні на ціну, ні на ставлення господарів, - згадує він. - Ситуація різко змінилася в серпні і, думаю, що тут спрацював і пропагандистський ефект. У цей час на ТБ стали все частіше з'являтися сюжети про погане ставлення до донецьких. Тоді ж деякі ріелтори почали відмовлятися працювати з донецькими клієнтами - чи то з ідеологічних міркувань, чи то через те, що не хочуть даремно гаяти час.

Журналіст «Української правди» Анастасія Рінгіс каже, що приблизно з серпня вони стали систематично отримувати повідомлення про якісь бійки та інши неприємні інциденти за участю вихідців зі сходу України. Проте кожного разу, виїжджаючи на місце і намагаючись знайти тих, хто нібито постраждав від рук «донецьких», нікого не знаходили. Інформація виявлялася звичайним фейком.

Мета таких вкидань зрозуміла - посіяти внутрішню ворожнечу в Україні. Згуртовані українці, що протягують один одному руку допомоги, мабуть, комусь дуже псують настрій.

За словами Рінгіс, сьогодні в Києві діють цілі волонтерські групи, які допомагають переселенцям зняти житло, проводять бесіди з орендодавцями, якщо вони відмовляються здавати квартири переселенцям.

Але в цілому більшість ріелторів і без допомоги волонтерів береться за пошук житла для переселенців зі сходу. А є й такі, які спеціалізуються чи не виключно на допомозі переселенцям. Так, у одного мого знайомого ріелтора чоловік родом з Донецька, вона і симпатизує таким клієнтам. На жаль, в Києві склалися цілком певні стереотипи, і 10 хороших донецьких квартиронаймачів не переб'ють репутацію одного поганого.

Тим не менш, Євген впевнений, що при наявності достатньої суми грошей квартирне питання в Києві вирішити можна, незалежно від місця попереднього проживання.

Хто може, вирішує його кардинально - не знімаючи, а купуючи квартири і будинки. «На Оболонській набережній раніше порожні особняки стояли, тепер, кажуть, все розкупили, - розповідає киянка Марія. - У мене робота пов'язана з банківською сферою, так що переселенці з Донецька та Луганська покупку квартир регулярно оформляють, і недешевих. Причому, вказують, що самі безробітні».

Втім, Марія визнає, що скупка квартир донецькими - явище не масове. Ті, хто більш забезпечений, житло в Києві придбали вже давно, "до війни", а зараз просто перебралися на підготовлені запасні аеродроми.

Більшість же з втікачів зі сходу в останні півроку квартири знімають, а не купують, І враження від таких квартиронаймачів різні.

Олександр влітку пустив приїжджих на дачу. «Жили практично безкоштовно, в мене тоді нормально з роботою було, до того ж це були знайомі знайомих, - згадує він. - Начебто нормальні люди, потім знайшли квартиру, з'їхали, ми навіть і не попрощалися. А потім приїхали на дачу з дружиною, після їхнього від'їзду. Все, в принципі, прибрано, чисто, тільки на столі записка, яка нас вбила: «Все одно ми вас ненавидимо».

У вересні Олександр втратив роботу і був змушений сам перебратися на дачу, а квартиру здати. Поміркувавши, вирішив ризикнути і знову здав житло донеччанам, але вже іншим. Поки не скаржиться: «Платять справно, - каже. - А ті, що влітку були ... Ну, різні люди бувають ».

Рієлтор Інна від обслуговування донецьких клієнтів не відмовляється (до речі, сама вона перебралася в столицю з західної України) і не розуміє колег, які не хочуть працювати з вихідцями з Донецька, Луганська чи Маріуполя: «Так, є кияни, які не хочуть здавати донецьким свої квартири, але їх меншість. Набагато менше, ніж тих, хто не хоче пускати квартиронаймачів з домашніми тваринами або дітьми ».

Харків. Переселенцям із зони АТО трохи складніше зняти кімнату або квартиру в Харкові, ніж місцевим або жителям інших областей, але цілком реально. Ріелтори хоч і насторожено ставляться до потенційних орендарів з Луганської та Донецької областей, але все ж обіцяють допомогти з житлом. Головне для них, щоб кімната або квартира знімалася на тривалий термін - не менше півроку. Ну і перевагу вони віддають сімейним парам, а також людям з дітьми.

Коли ми дзвонили від імені переселенців і намагалися зняти квартиру в Харкові, агент нам відповів наступне: «Добре, що ви відразу сказали, що ви з Луганська, щоб даремно не їздити. Не всі хочуть у себе переселенців селити ».

В іншому агентстві нам повідомили, що через таку прописки житло буде знайти трохи складніше, але пообіцяли умовити власників квартир.

Попалася одна квартира, яку безпосередньо здавала господиня, без будь-яких посередників. Її нітрохи не збентежила луганська прописка. «Головне, щоб ви знімали надовго, і заплатили за перший і останній місяці», - сказала вона.

В цілому, судячи по десятку дзвінків, можна резюмувати: зняти житло переселенцям в Харкові цілком реально, правда, засмутити може деяке упереджене ставлення, але категорично поселяти у себе жителів Донецька і Луганська відмовляються одиниці. Головне - платоспроможність і завдаток клієнта, інші питання часто «утрясають» самі ріелтори.

Одеса. В Одесі переселенцям вкрай важко зняти житло. У телефонній розмові маклери зізнаються, що більшість власників квартир категорично не хочуть брати сім'ї з Донецької та Луганської областей. А якщо беруть, то прискіпливо запитують, де працюють люди, скільки заробляють на місяць.

Наш журналіст вибрав кілька оголошень про винаймання хороших квартир з ремонтом в нових будинках. Але ріелтори, почувши, що житло шукається для сім'ї із зони АТО, відразу відмовляються: «Це дуже шикарна квартира, там дуже крутий господар, не візьме», і пропонують варіанти простіше - і за ту ж ціну, що і гарне житло. У розмові маклери навіть переконують не зволікати з вибором і погоджуватися на перші запропоновані варіанти, мовляв, кількість квартир в Одесі, куди згодні пустити біженців, вкрай невелика.

Переселенка з Маріуполя Анастасія зізнається: два місяці жила в готелі, поки через знайомих не знайшла квартиру.

«Домовлятися про зустрічі, приходиш дивитися, а там відразу запитують, яка прописка. Якщо з Донецької області - відразу відмовляють. Насправді, переселенців бояться, тому що їх важко буде в разі несплати вигнати з квартири. Так думають одесити. Вони бояться взяти на себе непотрібний вантаж. У підсумку мені допомогли друзі», - зазначає дівчина.

Запоріжжя. Всі труднощі пошуку житла в Запоріжжі випробувала на собі Юля Манарченко, яка змушена була покинути рідний Луганськ.

«Квартиру шукала 3 тижні в авральному режимі! У багатьох оголошеннях відразу ж пишуть: «Переселенцям не турбувати». Одне з перших питань, які задавали ріелтори, - це прописка. Одного разу я відповіла, що прописана в Івано-Франківську, на що мені відповіли, мовляв, це не страшно, головне, щоб не Луганськ чи Донецьк. Був випадок, коли ми прийшли дивитися квартиру, ріелтор заздалегідь знала, звідки я приїхала, але коли про це дізналася господиня, то відразу пішла назад, хоча спочатку ніяких умов з приводу переселенців не висувала. Як я не намагалася переконати, що приїхала в Запоріжжя жити, працювати, а не пересидіти пару місяців, слухати ніхто не хотів. У підсумку, зневірившись, я навіть подумувала шукати квартиру через сестру. Вона прописана в Запоріжжі, їй би вдалося без проблем знайти житло, але тоді б я себе відчувала, як на пороховій бочці. Адже коли б господарі квартири дізналися, що в квартирі живе інша людина, та ще й біженець, міг би бути серйозний скандал », - розповідає Юлія.

Їй пощастило. Квартиру дівчина знайшла, не вдаючись ні до яких хитрощів. Та ще й недалеко від роботи.

«В цілому, живеться мені у Запоріжжі комфортно. Я не відчула ніякої різниці в менталітеті, немає ніякої ворожості. Що ж стосується страшилок про те, що комусь машини дряпають через донецьких номерів або ще щось ... Може, це з кимось і траплялося, але таких людей я особисто не знаю », - розповідає Юля. 

Миколаїв. Квартири переселенцям з Донбасу в Миколаєві здають неохоче, при тому, що біженців в місті та області, які шукають житло, вистачає.

Так, наприклад, сім'я з немовлям вже кілька днів підшукує для себе бюджетний варіант квартири, розмістивши оголошення на відповідному сайті.

Як каже Ольга, миколаївці не хочуть брати квартирантів-переселенців, побоюючись, що незабаром у них не буде грошей платити за житло, а вигнати сім'ю з маленькою дитиною на вулицю рука не підніметься.

Родина Ольги шукає дешеве житло, вони можуть собі дозволити оплачувати тільки комунальні послуги, однак таких орендодавців поки немає.

Зателефонувавши за кількома номерами орендодавців-господарів квартир, ми переконалися, що бути в шкурі переселенця страшно: якщо у тебе немає грошей, тебе не перевезли організовано у групі в місто і не поселили в якомусь санаторії чи готелі, доведеться ночувати на вокзалі.

Правда, хостели більш охоче беруть біженців на проживання, однак ціна в хостелах теж "кусається". За ночівлю тут потрібно буде викласти чималеньку суму - наприклад, двомісний номер економ-класу з 1 ліжком і загальною ванною кімнатою обійдеться в 220 гривень за добу.

Основні причини, з яких господарі відмовляються брати переселенців, озвучені ними журналістам, - сумніви в платоспроможності і боязнь, що з Донбасу в квартиру можуть завезти вибухонебезпечні предмети. 

Львів. Наша львівська журналістка зателефонувала в дві ріелторських контори під прикриттям ось якої легенди: їй - 27 років, чоловікові - 29. Є 5-річний дитина. Виїхали з Маріуполя. Шукають чисту, охайну однокімнатну квартиру, недалеко від центру. Ціна - 3 тисяч в місяць.

Ріелтор з агентства В'ячеслав. «Коли я сказала, що ми з Маріуполя і шукаємо довгострокову оренду, ентузіазму в голосі у ріелтора не було. Він сухо сказав, якщо щось буде, то він подзвонить. Але наполегливо порадив: "продовжуйте шукати".

Приватний ріелтор Христина виявилася більш чутливою. Вона поцікавилася, яка зараз ситуація на сході, і висловила жаль.

На запитання: «Чи не буде проблем через те, що ми зі сходу?» - Вона відповіла: «Ви приїжджайте. Треба, щоб вас бачили, щоб господарі поговорили з вами. Я тільки посередник».

Щодо статистики - вона сказала, що ситуація з квітня не змінюється. Переселенцям важко знайти квартиру, а людей приїжджає все більше.

З мого досвіду, скажу вам, 50% коли чує, що люди зі сходу, - відмовляються приймати. 50% - погоджуються», - сказала вона.

Відзначимо, що обидва ріелтора сказали приїжджати і, якщо щось знайдуть, обіцяли зателефонувати. 

Кривий Ріг. У Кривому Розі зараз величезний наплив вимушених переселенців. Житло зняти з кожним днем стає все важче, особливо в районі Зарічного, куди переїхав Донецький юридичний інститут. Зі слів ріелтора, мікрорайон просто «розбух» від кількості вимушених переселенців. Дівчина запропонувала 2-кімнатну квартиру за 2000 гривень, але з поганим ремонтом і без меблів. На питання, чи є в найближчих районах квартири, відповіла, що на 44 кварталі є відмінний варіант за 2,5 тис. грн. і «господарка не проти українців зі східних областей».

Під час розмови, ріелтор підтвердила, що не всі хочуть здавати квартири вимушеним переселенцям. Вона додала, що на Зарічному є хороша 2-кімнатна квартира з ремонтом, меблями і технікою, господарі не проти домашніх тварин. Але здавати свої апартаменти готові тільки місцевим.

Зі збільшенням бажаючих переїхати в Кривий Ріг із зони АТО, вартість квартир у місті значно зросла. 

Дніпропетровськ. Наша журналістка спробувала зняти житло, спочатку представившись переселенкою зі сходу України, а потім - студенткою з Нікополя. І ось що з цього вийшло.

Перша ріелторська контора: запропонували житло в спальних районах (Перемога, Сокіл): однокімнатні квартири по 3000 грн на місяць. Оскільки я переселенка (за легендою), запитали, чи буде у мене можливість оплачувати житло постійно, або воно мені потрібно буквально на кілька місяців. Я сказала, що не знаю. Мені відповіли, що мінімальний термін оренди - 2,5 місяців з передоплатою.

У другій ріелторській конторі запропонували (як переселенці) добову оренду житла (якщо потрібно), але там однокімнатна коштує 500 грн. в день. А ось помісячний з'їм дешевше - на Лівобережному та Сонячному 1-кімнатна коштує 2,5 тисячі грн. Теж просили передоплату. Але це для всіх, а не тому що я переселенка.

В обох цих конторах різниці між переселенцями і студенткою з Нікополя не робили ніякої. Головне – щоб гроші були.

Журналістка зателефонувала ще в три агентства - відповідь була такою ж самою. Дешевого житла немає, запропонувати нічого, а от дороге - будь ласка, з будь-якою  пропискою, тільки плати.

Хоча і в Дніпропетровську є орендодавці, які воліють не мати справи з переселенцями. Мотивів своїх вони не пояснюють, просто просять ріелторів враховувати прописку і біженців не пропонувати. 

Луганчанка в Івано-Франківську. Зробила п'ять дзвінків, три ріелторам і два господарям. У розмові розповіла про себе все, без купюр. Переселенка, двоє дорослих дітей і батько-пенсіонер.

Рієлтор 1.

  - Ви знаєте, зараз немає поки бажаючих здавати квартири переселенцям, тому що ви поживете пару місяців і можете виїхати, а людям потрібно на рік. На пару-трійку місяців теж є житло, але воно дорожче. Давайте я вам передзвоню, дізнаюся у колег, у кого є бажаючі здати квартиру переселенцям. (Думаю, просто ввічливо відфутболив мене).

Рієлтор 2.

  - Немає проблем, просто потрібно буде укласти договір, все прописати, ви розумієте, випадки різні бувають. А ви де жили? І що - не збереглася ваша квартира? Яке у вас там все-таки нещастя. А тварин нету у вас? Нету? Добре. Це головна проблема. З твариною ви квартиру не знімете. Ви знаєте що, під'їжджайте до нас, подивимося варіанти.

Рієлтор 3.

- З Донбасу, говорите ... Знамена ЛНР вивішувати не буде і гімн Новоросії співати? Ну і добре. Договір укласти обов'язково, на півроку, потім продовжите, якщо треба буде. Ну і само собою, з господинею поговоріть, познайомтеся. А ви добре на українській говорите, я б і не сказала, що з Донбасу. Давайте ваші контакти запишу ...

Господар:

  - А ви давно звідти виїхали? Півроку, добре. А то зараз хто їде, тим там, напевно, більше подобалося. Не завжди? А, грошей немає. Старики хворі ... Загалом, з людиною завжди говорити треба, правильно? Ви ж тут нам вибухи влаштовувати не будете? Нє? Ну і добре. А то у нас тут сусіди мирні, з дітками. І музику допізна голосно не включати. Ну і що, що у вас пенсіонер, пенсіонери різні бувають. А ви працюєте вже? А ваші діти? А то сват у мене працівника добу через дві в сигаретний ларьок шукає, три тисячі, я поговорю з ним, якщо треба. Так, ви ж зрозуміли, що за комунальні окремо, по лічильнику? А ви на облік стали? А допомогу отримували? Я вам скажу, де у нас допомогу отримують, сходіть туди або нехай ваш батько сходить. А тут магазин і лікарня поруч. А в музеї вже були нашому?

Господар 2:

  - Ні, переселенців не беру. Тому що на роботі розповідали - їм на договору плювати, квартиру тільки обгидили і поїдуть через місяць. Ну і що, що вперед заплатите. Заплатіть ви десять тисяч, наприклад, а хату розгромите на сорок, а у мене хата гарна, з технікою ... Ні, і не обговорюється. Ідіть до міськради, у них є соціальне житло в області, нехай вони вас розселяють.

Отже, висновки такі

Вам буде легше зняти житло, якщо ви:

- поїхали в першу хвилю «еміграції», ще півроку тому;

- якщо у вас немає собаки, дітей і чоловіків (до останніх відношення часто насторожене, особливо в невеликих містечках);

- якщо ви здатні сплатити відразу, як мінімум, 2 місяці оренди та будете знімати житло на тривалий термін.

Вам буде складно, якщо ви:

- демонструєте низьку платоспроможність;

  - ще не знайшли роботу;

- приїхали ненадовго, просто пересидіти війну.

В цілому люди у всіх регіонах України налаштовані дуже доброзичливо. Їх, як і всіх, лякають чутки про погану репутацію «донецьких», але особисте спілкування і елементарна ввічливість легко ламають подібні стереотипи і усувають можливі перешкоди.

«З людьми просто поговорити треба», - сказав один орендодавець з Івано-Франківська. Якже він все-таки правий!

Ксенія Халтуріна

Оцените статью
0 голосов

Читайте также

Демонтаж металлических конструкций в Киеве и области

Демонтаж металлических конструкций в Киеве и области

1
Переезд в новую квартиру: самая необходимая мебель и предметы интерьера

Переезд в новую квартиру: самая необходимая мебель и предметы интерьера

1
Как продать квартиру без посредников за 48 часов?

Как продать квартиру без посредников за 48 часов?

Поделитесь вашим мнением

Комментарии посетителей

20 комментариев
Елена• 
А потом еще попробуй их выселить, если вдруг понадобится...
0+6
екпкр• 
Потому что боятся, что перестанут платить и потом никак не выселить. Но чаще всего берут, так как сдать квартиру становится все сложнее, курс идет к сороковне, торговля сворачивается, начинается свал. А найти беженцев с бабками - это, вообще, редкость. Брокеры обычно парят им завышенную цену, думаю, что они не знают положения дел, но чаще всего бывают посланы из-за того, что аренда за первый и последний месяц плюс 50% брокеру за 10-минутное топтание на месте и подписание типичного договора - это выходит такая сумма, которую эти несчастные люди и в руках никогда не держали. А беспредел чаще бывает от арендодателей - не возвращают залоги, выгоняют, вопреки договорам, хамят и т.д., но бывает и "коса на камень", со стороны квартиросъемщиков и не только беженцев. Ну, что чурки готовили шашлык в гостинке на Троещине и устроили пожар, думаю, брокеры не рассказывали только ленивым, но это байка, чтоб оправдать необходимость залога, который вам не вернут, или оплаты "за последний месяц", для которой тоже будет искаться повод, чтоб ее "забыть". Знаю более реальный случай, когда дошло до суда и пацанов, которые ничего не платили, не могли выставить из квартиры около 3 месяцев.
-1+5
Реестр инвесторов на форуме Домика
Кнопка добавления в реестр расположена вверху каждой темы ЖК на форуме. Следите за продажами сами!
Подробнее