Подать объявление

Тарифи на опалення і гарячу воду реально знизити на 25% – Степанюк

Тарифи на опалення і гарячу воду реально знизити на 25% – Степанюк
У 2015 році субсидії оформили в 5 разів більше сімей, ніж у попередньому. Однак експерти заявляють, що навіть за наявності субсидій вижити на прожитковий мінімум неможливо, при цьому тарифи цілком реально знизити на чверть.

Domik.ua уже повідомляв про спосіб оформлення житлової субсидії в Україні.

У нинішньому році українці активно оформляли субсидії. Всього за субсидіями на оплату ЖКГ звернулося в 5 разів більше сімей, ніж за той же період 2014 року.

Згідно з даними Держстату, кількість сімей, які звернулися за субсидіями, складає більше 4 мільйонів. Крім того, в жовтні розмір субсидії зріс порівняно з минулим роком на 47% і склав в середньому 321 грн.

Найбільший розмір субсидії в Тернопільській області, найменший - у Херсонській. Кількість жителів столиці, які звернулися за субсидіями, збільшилася майже в три рази.

Наскільки субсидії допомагають українцям виживати в складні для економіки країни часи, в ефірі радіостанції Голос Столиці повідомив економічний експерт Всеволод Степанюк.

Ч и вистачить на всіх коштів, закладених на допомогу населенню субсидіями?

— Ті гроші, які планується закласти на субсидії, їх, швидше за все, не вистачить. По-перше, ще не прийшли платіжки за опалення, які повинні прийти згідно останнього підвищення цін. Я сам бачив цю платіжку, там частково ціна ще не нова за жовтень. По-друге, люди дійсно будуть звертатися за субсидіями по мірі надходження платіжок, і все рівно ці субсидії не вирішують питання, тому що методики їх розрахунку кажуть, що після сплати у людини залишається менше, чим прийняті в Україні прожиткові мінімуми. Всі знають, що на ці прожиткові мінімуми можна вижити хіба що тиждень, а не місяць. Тому навіть ті субсидії, які призначаються, вони не дуже рятують людей від підвищення цих тарифів.

Читайте також: Українцям запропонували «правильно» порахувати субсидії

Чим пояснити, що найбільший розмір субсидій спостерігається у Тернопільській області, найменший у Херсонській?

— Я думаю, що різниця у складі житлового фонду, тому що приватний будинок, який опалюється газом, потребує більше субсидій, чим квартира, і в Тернопільській області більше сільського населення. Ще грають роль і погодні умови, і менталітет, і наявність тієї ж гарячої води і опалення, тому що ми знаємо, що далеко не у всіх містах вчасно було включено опалення і є в наявності гаряча вода.

С кільки виділять коштів на субсидії в бюджеті на наступний рік?

— Це буде залежати від двох чинників — від можливостей бюджету і від протестної активності населення. Якщо населення буде активно протестувати, то я думаю, буде більша сума, якщо не будуть активно протестувати, то буде менша сума або така ж, як і в цьому році. Але питання в іншому — це не вирішує проблем в Україні. Я не думаю, що це ефективна політика. Бюджет України формує фактично МВФ, а не наш уряд. Тому це уряду потрібно буде дуже переконувати МВФ, що потрібні гроші саме на субсидії. Але де уряд візьме гроші — це його питання. Я завжди казав, що от є чинне законодавство України, уряд його повинен виконувати. Якщо він не здатен його виконати, він повинен піти у відставку. Дуже дивні такі значні зростання тарифів, тому що, наприклад, газ імпортний майже вдвічі подешевшав за останній рік з огляду світових цін на газ. При цьому долар виріс втричі, то чому тарифи так сильно піднялися? Якщо ми будемо користуватися виключно імпортним газом, то все рівно той же газ має коштувати близько шести тисяч гривень за тисячу кубів, а не сім з лишнім, як зараз. Але ж іще половина газу є українського, який ще дешевший. Тобто реально ціни знизити десь на 25%. Такі ціни дають надприбутки лише газовим компаніям на сьогоднішній день.

У ряд і МВФ підуть на якесь зниження тарифів?

— Навряд чи, хоча це було б логічно навіть з точки зору збалансування бюджету. Але я думаю, що МВФ переслідує зовсім іншу мету, ніж стабілізація української економіки.

Раніше політичний експерт Вадим Карасьов заявив в ефірі радіостанції Голос Столиці, що початку процеса розпаду парламентської коаліції можна очікувати в 2016 році.

Серед керівництва країни існує політичний консенсус про те, що дострокові вибори до ВР відбудуться не раніше червня 2016 року, проте через свою неефективності нинішня Радаможе бути розпущена і раніше, заявив в ефірі радіостанції Голос Столиці політолог Микола Спірідонов.

Оцените статью
0 голосов

Читайте также

Демонтаж металлических конструкций в Киеве и области

Демонтаж металлических конструкций в Киеве и области

1
Переезд в новую квартиру: самая необходимая мебель и предметы интерьера

Переезд в новую квартиру: самая необходимая мебель и предметы интерьера

1
Как продать квартиру без посредников за 48 часов?

Как продать квартиру без посредников за 48 часов?

Поделитесь вашим мнением
0 комментариев
Реестр инвесторов на форуме Домика
Кнопка добавления в реестр расположена вверху каждой темы ЖК на форуме. Следите за продажами сами!
Подробнее