Подать объявление

Топ-менеджер ПАТ АКБ «АРКАДА»: Житло економ-класу користуватиметься попитом завжди

Топ-менеджер ПАТ АКБ «АРКАДА»: Житло економ-класу користуватиметься попитом завжди
Domik.ua продовжує цикл інтерв’ю з топ-менеджерами провідних компаній будівельного ринку столиці.

Сьогодні про особливості роботи на ринку, а також про переваги формату квартальної забудови мікрорайонів нам розповів Голова Правління банку «АРКАДА» Костянтин Паливода.

Костянтине Віталійовичу, останнім часом ваша компанія віддає перевагу формату комплексної забудови мікрорайонів. Це й ЖК «ПАТРІОТИКА», й новий ЖК «ЕВРИКА». Чим зумовлений вибір саме такого формату?

Банк «АРКАДА» є комерційною структурою, яка зацікавлена в отриманні максимального прибутку від проектів, в яких вона бере участь. Для цього необхідна єдина умова - проект має бути успішним. Спорудження масивів є значно вигіднішим для забудовника, тому, що з'являється можливість формування резерву потенційних покупців. А для майбутніх інвесторів існує перспектива вкласти кошти в майбутні будівельні проекти, якщо на даний момент такої фінансової можливості немає.

Зведення нового мікрорайону можна сміливо порівняти зі створенням нового міста, в якому всі необхідні на сучасному етапі «блага цивілізації» збалансовані: інфраструктура та соціально-побутовий благоустрій - дитячі садочки, школи, спортивні та дитячі майданчики, магазини - заплановані та реалізуються без «врізання» в існуючі схеми. Таким чином реалізується не лише естетична, але й практична (утилітарна) функція містобудування. В процесі створення «маленького міста» закладаються комунікації, будуються дороги та транспортні розв'язки, що, в свою чергу, позитивно впливає на життя «великого міста».

Також читайте: Після кризи на ринку залишаться тільки професійні та надійні компанії

У чому перевага комплексної забудови для міста, для покупців квартир? У чому перевага для забудовника?

Комплексна забудова є виграшною за багатьма показниками. Для забудовників - це нові можливості для будівництва, зменшення собівартості завдяки масштабності будівництва, можливість реалізовувати декілька проектів одночасно , підтримувати високі темпи будівництва. Вочевидь, значно простіше та вигідніше отримати дозвільну документацію (погодження) на зведення масиву з 34-х будинків, як наприклад, «ПАТРІОТИКА», ніж на 1 будинок в одному з районів міста.

Обговорення особливостей та ходу будівництва ЖК "Патріотика" на форумі Domik.ua

Патріотика - сучасний житловий квартал на Осокорках

Покупці отримують сучасний, комфортний для проживання мікрорайон, спроектований та побудований з урахуванням енергоефективності, можуть самостійно обрати об'єкт з оздобленням чи без, з функціонуючою внутрішньо інфраструктурою. А враховуючи приблизно однорідний соціальний статус та вік покупців, можна спрогнозувати темпи заселення та певну субкультуру житлового масиву.

Адміністрація міста має бути зацікавлена в таких проектах тому, що тягар будування та розвитку соціальної, транспортної та інженерної інфраструктури лежить на плечах забудовників. Вартість таких робіт висока та перевищує розмір пайового внеску в розвиток інфраструктури міста. При розробці та реалізації проектів комплексної забудови на забудовника перекладається відповідальність за фінансування будівництва мереж, доріг, садочків, шкіл та подальшу передачу їх місту або постачальникам комунальних послуг.

Чи плануєте ви в подальшому продовжувати будівництво мікрорайонів у Києві, крім вже згаданих комплексів. Наскільки багато в Києві місця для такої забудови? В яких районах?

Ми працюємо в цьому напрямку. Відповідно до Генплану забудови міста Києва, є відносно багато вільних територій в різних районах, де можна зводити будинки: є перспектива забудови Деснянського, Дарницького, Голосіївського та Подільського районів (Виноградар). Питання радше стосується доцільності використання землі в Києві для зведення якісних новобудов, які будуть користуватися попитом та які можна придбати, на відміну від тих проектів, що були започатковані, але не були завершені через низку причин.

Як і попередні 20 років, ми постійно працюємо над пошуком нових ділянок для будівництва житла, та за ці 20 років жодного разу не припиняли роботи з нашими об'єктами. На сьогоднішній день ми розвиваємо більше 10 перспективних проектів в різних районах міста. Деякі з них можна порівняти зі створенням мікрорайону.

Ваша компанія – одна з небагатьох, хто надає іпотечні кредити на житло. Наскільки вони сьогодні затребувані серед покупців квартир?

Кредитні програми Банку «АРКАДА» користуються популярністю через те, що ми орієнтуємося на потреби та фінансові можливості наших клієнтів. На сьогоднішній день кредитування є достатньо значущим та необхідним інструментом для наших клієнтів, для яких квартирне питання поставлене гостро та є нагальною потребою.

На сьогодні клієнти, що вирішили взяти кредит, несуть велику відповідальність, так як умови кредитування стали більш жорсткими, і далеко не всі бажаючі зможуть отримати кредит.

Через несприятливу економічну ситуацію в країні досить складно не тільки отримати кредит, а ще й погасити вже існуючі. Справа в тому, що раніше наші інвестори могли погасити кредити шляхом продажу нерухомості. Але зараз ціни на вторинну нерухомість занизькі, попит на них невеликий, через це й продати їх вкрай складно. Тому, наразі кількість іпотечних кредитів знизилась з 12% до 3%, а середній термін погашення кредиту виріс з 2-3 років до 4-5 років.

Читайте також: Скільки заборгували українці за іпотечними кредитами

Скільки покупців квартир у ваших об’єктах віддають перевагу 100% передоплаті на етапі будівництва?

Близько 40% житла інвестори купують для майбутнього заселення та проживання, а орієнтовно 60% житла інвестується з метою надійного захисту власних коштів, або для отримання прибутку від здачі в оренду данного житла. Приблизно 60% будівництва усіх квартир проінвестовано із першим внеском у 100% вартості.

Останнім часом події в нашій державі призвели до того, що населення все більше й більше втрачає довіру до банківської системи в цілому. Причиною цього стало те, що лише за останні 2 місяці, з 1 серпня 2015 року, в Україні закрили 54 банки, а це 30% фінансових установ, ще 59 банків знаходяться в процесі ліквідації або до них введена тимчасова адміністрація. Вже зараз Фонд Гарантування Вкладів Фізичних Осіб нездатний виплачувати кошти вкладникам банків, не дивлячись на те, що сума виплат обмежена 200 000 грн, тобто, значна кількість людей втратила в банках свої заощадження. Тому населення все частіше відмовляється від таких звичних форм зберігання коштів як депозити в національній та іноземній валюті.

Впровадження податку на дохід фізичних осіб та військового збору (20% та 1,5 % відповідно) на депозитних рахунках, лімітування зняття коштів в іноземній валюті сумою, еквівалентною 20 000 грн та встановлення обмежень на продаж валюти до 3000 грн в еквіваленті, негативно вплинули на ставлення до банків. Тому сьогодні українці, які мають заощадження, ще більше зацікавлені у придбанні нерухомості, вважаючи останнє більш вигідним варіантом збереження власних статків.

Читайте також: У Києві зростає прибутковість інвестицій в нерухомість

Зараз покупці значну увагу приділяють енергоефективності та енергозбереженню. Які енергоефективні технології та матеріали ви використовуєте на ваших об’єктах?

На наших об'єктах застосовуються сучасні віконні системи, які виготовлені з металопластикових профілів з використанням енергозберігаючих склопакетів від провідних європейських виробників. Майже всі будинки мають зовнішнє утеплення за системою навісного вентильованого фасаду. Особливу увагу приділяємо ізоляції систем теплопостачання житлових будинків на етапі проектування та будівництва, що дає змогу зменшити втрати тепла та витрати майбутніх мешканців.

Що визначає стратегію розвитку вашої компанії в сучасних кризових умовах?

Ми свідомо обрали будівництво житла у економ-сегменті, розуміючи, що попит на нього буде завжди. В обраному сегменті ми продовжуємо працювати над вдосконаленням житлових об'єктів, беручи до уваги побажання наших потенційних інвесторів, можливості забудовників, а також перспективи зростання та розвитку країни.

Метою Банку «АРКАДА» є утримання долі ринку та висока рентабельність. Цієї мети ми досягаємо через реалізацію будівельних проектів, що забезпечують населення комфортним та якісним житлом за привабливими цінами.

Підготувала: Наталія Рева © domik.ua, 2015

Оцените статью
0 голосов

Читайте также

Инвестиции в свое будущее с безопасным ЖК DELREY

Инвестиции в свое будущее с безопасным ЖК DELREY

Безопасность и Комфорт: Почему следует обратить внимание именно на ЖК DELREY?

Безопасность и Комфорт: Почему следует обратить внимание именно на ЖК DELREY?

Специальное предложение на квартиры бизнес-класса в ЖК DELREY

Специальное предложение на квартиры бизнес-класса в ЖК DELREY

Поделитесь вашим мнением
0 комментариев
Реестр инвесторов на форуме Домика
Кнопка добавления в реестр расположена вверху каждой темы ЖК на форуме. Следите за продажами сами!
Подробнее