Подать объявление

У Львові суд визнав нарахування обсягу спожитого газу за показниками будинкового лічильника незаконним: подробиці

У Львові суд визнав нарахування обсягу спожитого газу за показниками будинкового лічильника незаконним: подробиці
Загальнобудинковий лічильник газу не може бути засобом комерційного обліку для споживача.

Портал Domik.ua повідомляє про практику проведення перерахунку вартості природного палива в багатоквартирних будинках, оснащених загальнобудинковими лічильниками енергоресурсу. Результатом вирішення питання нарахування квитанцій за газ у суді повідомив на своїй сторінці в Facebook голова правління «Громадський рух» у Львові Богдан Рабешко.

«Шевченківський районний суд м. Львова визнав незаконним нарахування фактичного обсягу спожитого газу побутовому споживачу за показниками будинкового вузла обліку (лічильника). Суд зобов’язав публічне акціонерне товариство «Львівгаз» здійснити перерахунок фактичного обсягу спожитого газу та послуг газопостачання згідно із нормами споживання природного газу, визначеними постановою кабінету міністрів України від 23 березня 2016 року № 203 «Про норми споживання природного газу населенням у разі відсутності газових лічильників» із грудня 2016 року.

Це дуже важливе рішення для всієї України, оскільки загальнобудинковий газовий лічильник не може бути засобом комерційного обліку для споживача і є незаконним тому, що:

  1. Будинковий лічильник не дає достовірних даних щодо визначення обсягу передачі та розподілу (споживання/постачання) природного газу саме для окремого споживача (квартири).
  2. Будинковий лічильник газу встановлений не на межі балансової належності, оскільки багатоквартирний будинок не є об’єктом споживача, на відміну від квартири.
  3. Місце встановлення загальнобудинкового лічильника не є точкою комерційного обліку, виходячи із визначення терміну «точка комерційного обліку».

Показники будинкового лічильника газу можуть бути використані оператором лише для складання загального балансу споживання природного газу певною категорією споживачів. При цьому показники будинкового засобу обліку не можуть бути використані у правовідносинах між суб’єктами ринку газу щодо взаєморозрахунків. Подавайте тепер сміливо в суди на всі облгази в Україні!», - написав у повідомленні Богдан Рабешко.

Скріншот повідомлення, розміщеного на сторінці Facebook Богдана Рабешко

Читайте також: Який штраф заплатять українці за втручання в роботу лічильників енергоресурсів в Україні у 2018 році

У грудні 2017 року народні депутати прийняли законопроект №5722, яким забороняється встановлення загальнобудинкових газових лічильників без дозволу мешканців будинку. В документі передбачено вимогу до компаній-постачальників природного палива встановити індивідуальні прилади обліку в квартирах споживачів до 1 січня 2021 року .

Дізнатися про методику нарахування вартості спожитого газу за показниками загальнобудинкового приладу обліку можна за посиланням .

Обговорити питання  про зміни в правилах обрахунку спожитого природного палива побутовими споживачами можна на форумі загальнобудинкові лічильники газу .

Оцените статью
0 голосов

Читайте также

Демонтаж металлических конструкций в Киеве и области

Демонтаж металлических конструкций в Киеве и области

1
Переезд в новую квартиру: самая необходимая мебель и предметы интерьера

Переезд в новую квартиру: самая необходимая мебель и предметы интерьера

1
Как продать квартиру без посредников за 48 часов?

Как продать квартиру без посредников за 48 часов?

Поделитесь вашим мнением

Комментарии посетителей

1 комментарий
Сева• 
Аналогично по отоплению. Я за прошлый сезон переплатила 1500грн. Кто-то утеплил себе балкон, кто-то добавил 38 батарей, а я должна за это платить, потому-что они поставили счетчик на дом, хотя теплее от этого не стало. Поставьте мне счетчик на квартиру и тогда будет все законно. Надеюсь кто-то грамотный доберется и до отопления.
-1+0
Сучасні шалє із морським краєвидом
Новенькі модернові будинки у затишному містечку на березі середземного моря серед мальовничих гір
Подробнее
+34624407828xxxx