Подать объявление

Хто маніпулює питанням якості газу для населення

Хто маніпулює питанням якості газу для населення
8 лютого в програмі "Дістало" на каналі ICTV вийшов сюжет "Неякісний газ не гріє: лічильники мотають кубометри повітря".

Раніше Domik.ua писав про те, скільки платитимуть за газ споживачі, які відмовляються встановити лічильник палива .

Питання якості газу, яке стало темою сюжету, активно обговорюється в суспільстві.

Цю тему використовували деякі політичні сили під час передвиборчої агітації на місцевих виборах 2015 року.

Використання цієї теми у передвиборній агітації свідчить, що політтехнологи визначили її такою, що отримає відгук у виборця.

Тому достовірність інформації щодо якості газу, яку поширюють ЗМІ, може допомогти в запобіганні маніпуляціям свідомістю виборців.

Зазначений сюжет містить значну кількість недостовірної інформації, маніпулювання фактами та неінформування глядача про важливі обставини.

Ведучий стверджує: "Мільйони споживачів відчули собачий холод у власних оселях, хоча за газ спалили удвічі більше, ніж раніше".

В Україні близько 7 млн осель використовують газ для обігріву. Тому "мільйони споживачів", про які ідеться в сюжеті, це значна їх частина.

Підвищення споживання ними газу в два рази повинно було призвести до значного зростання загального споживання газу серед населення. Однак у 2015 році обсяги споживання газу населенням знизилися десь на 20%.

Таке значне скорочення не можна пояснити лише зменшенням норм споживання людьми, оселі яких не обладнані лічильниками, оскільки вони посідають у структурі споживання 5-6%, а зниження норм могло мати вплив на рівні 3-4%.

Може виникнути підозра, що дані про загальне споживання населення недостовірні і їх умисне спотворили газовики. Проте це не в їх інтересах.

Їх потенційний інтерес - у завищенні споживання, що в умовах існуючої різниці між ціною на газ для населення і для промисловості потенційно дозволяє отримувати зиск, фактично продаючи газ промисловості, а за документами - населенню.

Можна констатувати, що твердження ведучого програми є його домислом і не має під собою підґрунтя.

Автор сюжету вказує, що газ, відібраний для лабораторних досліджень у смт. Битків, має високу калорійність і що це дивно, бо "Укртрансгаз" звітує про значно нижчі показники. У сюжеті демонструється така інфографіка.

Читайте також: Скільки «теплих» кредитів отримали споживачі, які отримують субсидії

Проте газ у смт. Битків постачається лише напряму з Битків-Бабченського нафтогазоконденсатного родовища, а не з магістральних газопроводів "Укртрансгазу", і цей газ не змішується з газом з магістральних газопроводів.

"Укртрансгаз" відповідає та проводить вимірювання якості газу лише на своїх об'єктах, зокрема, на газорозподільних станціях при його передаванні газорозподільним компаніям, наприклад, ПАТ "Івано-Франківськгаз". Тому в сюжеті наводиться недостовірна інформація.

Демонстрація в сюжеті звіту "Івано-Франківськгазу" про показники якості палива у м. Надвірна в контексті замірів у смт. Битків не є релевантною, оскільки у м. Надвірна газ постачається з інших джерел.

У сюжеті демонструються три протоколи якості газу, і в звуковій доріжці йдеться, що два з них склало "Івано-Франківськгаз", один - незалежна лабораторія. Водночас у відеоряді демонструється всього два протоколи - №102 та №103, обидва з яких склало "Івано-Франківськгаз". Протокол №102 показується двічі.

Автори також маніпулюють показниками калорійності, які нібито взяті з наведених на екрані протоколів, вказуючи результати вимірювань - 8 369, 8 844, 8 842.

Проте наведені в сюжеті протоколи містять лише два показники калорійності: 8 844 ккал/м3 та 8 842 ккал/м3. Автори сюжету вказують, що "тиск газу на ГРП нижчий, ніж в оселі, а цього фізично не може бути". На підтвердження автори демонструють покази манометрів: 2,8 в оселі та 1,7 в ГРП.

Читайте також: Заборгованість громадян за опалення загрожує колапсом енергосистеми – експерт

Однак у відеоряді видно одиниці вимірювань, що нанесені на шкалу відповідних приладів. На манометрі, який використовувався для вимірювання тиску в оселі, нанесено напис "кПа", а в ГРП - "кгс/см2".

Якщо привести покази цих манометрів до одних одиниць вимірювання - до кПа, то тиск на ГРП дорівнював 167 кПа, а в оселі - 2,8 кПа. Автори сюжету навіть не розбиралися, що в ГРП вони на камеру зафіксували тиск на стороні мережі середнього тиску, а в оселі - на стороні низького тиску.

Аналіз показав, що в тій частині сюжету, яка містить показники та факти, що перевіряються в межах самого сюжету чи за іншими джерелами інформації, жоден з цих показників та фактів не знайшов підтвердження. Отже, сюжет містить недостовірну інформацію та має ознаки маніпулятивної подачі інформації.

Автор не є співробітником, не консультує, не володіє акціями та не отримує фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов'язаний.

Оцените статью
0 голосов

Читайте также

Инвестиции в свое будущее с безопасным ЖК DELREY

Инвестиции в свое будущее с безопасным ЖК DELREY

Безопасность и Комфорт: Почему следует обратить внимание именно на ЖК DELREY?

Безопасность и Комфорт: Почему следует обратить внимание именно на ЖК DELREY?

Специальное предложение на квартиры бизнес-класса в ЖК DELREY

Специальное предложение на квартиры бизнес-класса в ЖК DELREY

Поделитесь вашим мнением

Комментарии посетителей

7 комментариев
Павел• 
Зачем мне приборы, если газ горит не синим, а красным пламенем и на той же самой комфорке тот же самый чайник закипает с тем же самым количеством воды вдвое дольше! Как минимум в два раза газ воздухом разбавили. Сейчас, после скандальных статей и публикаций ситуация исправились, а в холода после Нового Года было совсем печально.
-3+3
Иззет Кизиларслан• 
давление газа и калорийность газа - разные вещи. пониженное давление газа будет проявляться в том, что газ будет гореть меньшим огнём. пониженную калорийность на глаз не определить. только экспериментом с чайником. Если есть контролирующие службы, проверяющие бензин на заправках, то должны быть и службы, проверяющие газ в сети. Естественно, независимые от газопоставщиков. )))
-2+4
Купуй квартиру на Domik.ua
Широкий вибір квартир від власників, забудовників та ріелторів
Подробнее