Подать объявление

Як перевірити якість газу в квартирі

Як перевірити якість газу в квартирі
Нерідко українці скаржаться, что в квартири та будинки споживачів постачається неякісний газ.

Незважаючи на те, що компанії-постачальники палива повідомляють, що газ відповідає всім стандартам, деякі споживачі мають намір перевірити якість палива. Domik.ua дізнався про порядок проведення перевірки якості газу.

За наявності заяви споживача про необхідність здійснення перевірки тиску та/або якісних показників газу газопостачальна (газотранспортна) організація зобов`язана направити свого представника за місцем виклику протягом 2 робочих днів у містах та 5 календарних днів у сільській місцевості в узгоджений із споживачем час та здійснити перевірку цих показників.

Читайте також: Якість природного газу в Україні по областях: інфографіка

Газопостачальна (газотранспортна) організація зобов'язана забезпечити проведення перевірки величини тиску та/або якісних показників газу силами підприємств (організацій), які одержали відповідний дозвіл на проведення таких робіт, або власними силами.

Величина тиску газу перевіряється перед газовими приладами споживача в години максимального його споживання.

Мінімальний тиск газу перед газовими приладами, пристроями повинен становити не менше мінімально допустимого значення, що передбачено нормативними документами на газові прилади (пристрої).

Якщо тиск газу менший, ніж величина мінімально допустимого значення, що зазначається у нормативних документах на газові прилади (пристрої), плата за газопостачання з дня подання заяви до дня відновлення подачі газу з тиском більшим від мінімально допустимого не здійснюється.

Газопостачальна (газотранспортна) організація повинна протягом п`яти днів з дня здійснення щомісячної перевірки параметрів якості газу опублікувати в засобах масової інформації детальну інформацію про результати цієї перевірки. Інформація повинна містити результати перевірки параметрів якості газу та бути доступною всім споживачам на території провадження газопостачальними (газотранспортними) організаціями діяльності з постачання природного газу.

Читайте також: Що робити, якщо в квартиру постачають «неякісний» газ

Перевірка якості газу проводиться відповідно до умов ГОСТ 5542-87 “Газы горючие природные для промышленного и коммунально-бытового назначения. Технические условия”, а у випадку використання газу локальних родовищ – ТУ У 320.001.5864-033-2000 "Гази горючі природні родовищ України для промислового та комунально-побутового призначення". Додатково може бути проведена перевірка за письмовою заявою споживача. У разі відповідності якісних показників газу встановленим нормативам, виконання цих робіт оплачується споживачем, а у разі невідповідності встановленим нормативам – газопостачальною (газотранспортною) організацією.

У разі підтвердження факту відхилення параметрів якості газу від встановленої нормативними документами величини газопостачальна (газотранспортна) організація здійснює перерахунок розміру плати за газопостачання за період з дня подання заявки споживачем до дати, коли газопостачальна (газотранспортна) організація відновила параметри якості газу. Плата за спожитий газ зменшується пропорційно зменшенню кожного з параметрів якості газу, встановлених ГОСТ 5542-87 “Газы горючие природные для промышленного и коммунально-бытового назначения. Технические условия”, а у випадку використання газу локальних родовищ – ТУ У 320.001.5864-033-2000 "Гази горючі природні родовищ України для промислового та комунально-побутового призначення" з дня встановлення факту таких змін до дня їх відновлення.

У разі незгоди споживача з результатами перевірки він має право звернутися для врегулювання цього питання до суду.

Дізнатися про вартість природного газу для населення та висловити свій погляд на це питання можна на форумі порталу Domik.ua в розділі «Тарифи на газ ».

Оцените статью
0 голосов

Читайте также

Инвестиции в свое будущее с безопасным ЖК DELREY

Инвестиции в свое будущее с безопасным ЖК DELREY

Безопасность и Комфорт: Почему следует обратить внимание именно на ЖК DELREY?

Безопасность и Комфорт: Почему следует обратить внимание именно на ЖК DELREY?

Специальное предложение на квартиры бизнес-класса в ЖК DELREY

Специальное предложение на квартиры бизнес-класса в ЖК DELREY

Поделитесь вашим мнением
0 комментариев
Сучасні шалє із морським краєвидом
Новенькі модернові будинки у затишному містечку на березі середземного моря серед мальовничих гір
Подробнее
+34624407828xxxx