Подать объявление

Як відбувається спадкування у разі відсутності заповіту

Як відбувається спадкування у разі відсутності заповіту
Спадкування — це перехід спадщини від фізичної особи, котра померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Про нюанси переходу спадщини від спадкодавця до спадкоємця на своїй сторінці у Facebook розповіла адвокат Любов Франків.

«Якщо фізична особа не залишила заповіту або у разі визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі неохоплення заповітом усієї спадщини відбувається спадкування за законом.

Спадкоємці за законом одержують право на спадкування почергово.

Кожна наступна черга спадкоємців за законом одержує право на спадкування у разі відсутності спадкоємців попередньої черги, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини або відмови від її прийняття, крім випадків, встановлених законом.

Водночас, черговість одержання спадкоємцями за законом права на спадкування може бути змінена нотаріально посвідченим договором заінтересованих спадкоємців, укладеним після відкриття спадщини. Цей договір не може порушити прав спадкоємця, який не бере у ньому участі, а також спадкоємця, який має право на обов'язкову частку у спадщині.

Крім того, фізична особа, яка є спадкоємцем за законом наступних черг, може за рішенням суду одержати право на спадкування разом із спадкоємцями тієї черги, яка має право на спадкування, за умови, що вона протягом тривалого часу опікувалася, матеріально забезпечувала, надавала іншу допомогу спадкодавцеві, який через похилий вік, тяжку хворобу або каліцтво був у безпорадному стані.

Читайте також: Податки та збори під час операцій із нерухомістю

Цивільним кодексом України визначено п’ять черг спадкування за законом .

Так, у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

У другу чергу - рідні брати та сестри спадкодавця, його баба та дід як з боку батька, так і з боку матері.

У третю чергу - рідні дядько та тітка спадкодавця.

У четверту чергу - особи, які проживали зі спадкодавцем однією сім'єю не менш як п'ять років до часу відкриття спадщини.

У п'яту чергу право на спадкування за законом мають інші родичі спадкодавця до шостого ступеня споріднення включно, причому родичі ближчого ступеня споріднення усувають від права спадкування родичів подальшого ступеня споріднення.

При цьому, ступінь споріднення визначається за числом народжень, що віддаляють родича від спадкодавця. Народження самого спадкодавця не входить до цього числа.

У п'яту чергу право на спадкування за законом також одержують утриманці спадкодавця, які не були членами його сім'ї.

Утриманцем вважається неповнолітня або непрацездатна особа, яка не була членом сім'ї спадкодавця, але не менш як п'ять років одержувала від нього матеріальну допомогу, що була для неї єдиним або основним джерелом засобів до існування.

Читайте також: Спадковий договір: деталі та пояснення

Слід зазначити, що частки у спадщині кожного із спадкоємців за законом є рівними.

Проте, спадкоємці за усною угодою між собою, якщо це стосується рухомого майна, можуть змінити розмір частки у спадщині когось із них. Якщо це стосується нерухомого майна або транспортних засобів змінити розмір частки у спадщині спадкоємці можуть за письмовою угодою між собою, посвідченою нотаріусом.

Таким чином, підставами закликання до спадкування за законом є:
1. Споріднення.
2. Родинні відносини.
3. Шлюб.
4. Усиновлення.
5. Перебування на утриманні спадкодавця не менше 5 років до його смерті», - йдеться у повідомленні адвоката.

Обговорити деталі вирішення правових питань, що стосуються спадкування в Україні, можна на форумі Domik.ua у розділі «Юридична консультація».

Оцените статью
0 голосов

Читайте также

Инвестиции в свое будущее с безопасным ЖК DELREY

Инвестиции в свое будущее с безопасным ЖК DELREY

Безопасность и Комфорт: Почему следует обратить внимание именно на ЖК DELREY?

Безопасность и Комфорт: Почему следует обратить внимание именно на ЖК DELREY?

Специальное предложение на квартиры бизнес-класса в ЖК DELREY

Специальное предложение на квартиры бизнес-класса в ЖК DELREY

Поделитесь вашим мнением
0 комментариев
Сучасні шалє із морським краєвидом
Новенькі модернові будинки у затишному містечку на березі середземного моря серед мальовничих гір
Подробнее
+34624407828xxxx