Подать объявление

Як законно відключитися від мережі централізованого опалення та гарячої води

Як законно відключитися від мережі централізованого опалення та гарячої води
Сьогодні в Україні все актуальнішою стає проблема, коли власники житла самі приймають рішення про відключення від систем централізованого теплопостачання. Такі самовільні відключення неприпустимі і є прямим порушенням норм чинного законодавства України.

Про це заявив заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Едуард Кругляк.

«Відключення від централізованих мереж теплопостачання окремих квартир створить проблеми з опаленням тих житлових приміщень, що не обладнані індивідуальним опаленням, при цьому, у першу чергу, постраждають соціально незахищені та малозабезпечені верстви населення. Відповідно до чинних нормативно-правових документів, питання відключення житлових будинків від мереж централізованого теплопостачання повинно вирішуватись за згодою всіх співвласників багатоквартирного будинку, з урахуванням затвердженої схеми теплопостачання міста та стану інженерних мереж», — підкреслив чиновник.

Читайте також: Тарифи на автономне опалення у багатоповерховому будинку: скільки буде коштувати тепло

За словами заступника начальника Управління інженерних систем Мінрегіону Світлани Потапенко, питання відключення від централізованого опалення у відповідності з чинною нормативно-правовою базою доцільно вирішувати за умови відключення всього будинку та згоди всіх власників квартир у будинку перейти на індивідуальне або автономне опалення. Також обов’язковим є урахуванням затвердженої оптимізованої схеми теплопостачання населеного пункту та стану інженерних мереж.

«Оскільки системи опалення та гарячого водопостачання будинку є спільною власністю всіх власників приміщень у багатоквартирному будинку, то власник окремого приміщення не має права самовільно змінювати ці системи та здійснювати відключення від мереж централізованого опалення і гарячого водопостачання оскільки переобладнання системи опалення призводить до розбалансування внутрішньобудинкової системи опалення, яка відноситься до інженерної системи будинку, як цілісного майнового комплексу. Згідно з вимогами відповідних будівельних норм при проектуванні будинку, в якому передбачається централізоване теплопостачання, всі стояки та внутрішні розподільчі мережі опалення гідравлічно ув’язані для забезпечення стабільної роботи внутрішньобудинкової системи загалом. Будь — яке втручання в неї шляхом від’єднання від системи централізованого опалення погіршує роботу системи загалом, чим порушує права інших мешканців», — сказала Світлана Потапенко.

Питання відключення від мереж централізованого опалення та гарячого водопостачання житлових будинків регулюється Правилами надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 21.07.2005 № 630 та Порядком відключення окремих житлових будинків від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води при відмові споживачів від централізованого теплопостачання, затвердженого наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України від 06.11.2007 № 169.

«Для вирішення питання відключення житлового будинку від мереж централізованого опалення його власник (власники) повинен звернутися до відповідної  Комісії органу місцевого самоврядування або місцевого органу виконавчої влади з письмовою заявою про відключення від мереж централізованого опалення та гарячого водопостачання. У заяві мають бути зазначені причини відключення. Крім того необхідно додати копію протоколу загальних зборів мешканців будинку щодо створення ініціативної групи з вирішення питання відключення від зазначених мереж та прийняття рішення про влаштування у будинку системи індивідуального або автономного опалення. Таке рішення має бути підтримане усіма власниками приміщень у житловому будинку», — зазначила Світлана Потапенко.

Комісія, яка працює в міжопалювальний період і збирається не рідше 1 разу на місяць, розглядає надані документи лише за наявності затвердженої органом місцевого самоврядування в установленому порядку оптимізованої схеми розвитку систем теплопостачання населеного пункту. Після вивчення наданих документів, Комісія у місячний строк приймає рішення щодо відключення від мереж централізованого опалення та гарячого водопостачання, улаштування індивідуальної (автономної) системи теплопостачання та збір вихідних даних і технічних умов для виготовлення проектної документації. При цьому обов’язково враховуються технічні можливості існуючих мереж газопостачання, водопостачання та електропостачання даного населеного пункту або окремого мікрорайону щодо забезпечення живлення запропонованої власником (власниками) системи теплопостачання.

Обговорити тарифи на послуги з централізованого опалення можна на форумі Domik.ua .

Оцените статью
0 голосов

Читайте также

Демонтаж металлических конструкций в Киеве и области

Демонтаж металлических конструкций в Киеве и области

1
Переезд в новую квартиру: самая необходимая мебель и предметы интерьера

Переезд в новую квартиру: самая необходимая мебель и предметы интерьера

1
Как продать квартиру без посредников за 48 часов?

Как продать квартиру без посредников за 48 часов?

Поделитесь вашим мнением

Комментарии посетителей

3 комментария
sich• 
Зачем вообще отключаться? перекрыл регулятор, и грейся электричеством. Ну, конечно, конвектор на место батарей не поставишь, это да..
0+0
безимени• 
«Відключення від централізованих мереж теплопостачання окремих квартир створить проблеми з опаленням тих житлових приміщень, що не обладнані індивідуальним опаленням, при цьому, у першу чергу, постраждають соціально незахищені та малозабезпечені верстви населення. ...» Каким образом моё отключение может создать проблемы, и тем более страдания, остальным потребителям не желающим отключаться, если после моего отключения остальные, те кто находятся после меня в последовательной цепочке потребителей, просто станут получать более горячий теплоноситель?
0+3
Сучасні шалє із морським краєвидом
Новенькі модернові будинки у затишному містечку на березі середземного моря серед мальовничих гір
Подробнее
+34624407828xxxx