Подать объявление

Який податок необхідно сплатити при отриманні в дарунок нерухомості

Який податок необхідно сплатити при отриманні в дарунок нерухомості
Отримання в дарунок нерухомості, згідно з українським законодавством, підлягає оподаткуванню

У листі Державної фіскальної служби №2213/К/99-99-17-03-03-14 прописана процедура та розмір оподаткування прибутку у вигляді вартості подарованого нерухомого майна.

Читайте також: Як змінилася процедура оформлення спадщини

Яке майно підлягає оподаткуванню

Згідно з п. 162.1 ст. 162 розділу IV Податкого кодексу платником податку на прибуток фізичних осіб є фізична особа-резидент, яка отримує доходи із джерела їх походження в Україні.

У п. 163.1 ст. 163 ПК обєктом оподаткування резидента є загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід, до складу якого входить прибуток у вигляді вартості успадкованого чи отриманого в дарунок майна в оподатковуваних рамках згідно розділу IV ПК (пп. 164.2.10 п. 164.2 ст. 164 ПК).

Скільки потрібно сплатити

За п. 174.6 ст. 174 розділу IV ПК, грошові кошти, майно, майнові чи немайнові права, вартість робіт, послуг, подаровані платнику податку, оподатковуються згідно з правилами, встановленими цим розділом для оподаткування спадщини. Як стало відомо Domik.ua, вартість будь-якого об'єкту спадщини, успадкованого спадкоємцями, які не є членами сім'ї спадкодавця першого ступеня споріднення (пп. 174.2.2 п. 174.2 ст. 174 ПК), оподатковується за ставкою у 5%, яка визначена п. 167.2 ст. 167 ПК.

Також спадкоємці мають сплатити військовий збір. Згідно з пп. 1.2 п. 16 1 підрозділу 10 розділу XX ПК, об'єктом оподаткування є прибутки, визначені ст. 163 ПК, а саме загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід. Ставка війського збору складає 1,5 % об'єкту оподаткування, визначеного пп. 1.2 п. 16 1 підрозділу 10 розділу XX ПК (пп. 1.3 п. 16 1 підрозділу 10 розділу XX ПК). Тобто, якщо спадкоємець не є членом сім'ї спадкодавця першого ступеня споріднення, то дохід у вигляді вастості подарованого нерухомого майна оподатковується за ставкою у 5% та військовим збором у розмірі 1,5%.

Читайте також: Спадщина без кадастрового номера по старому держакту

Як сплачувати податок

Податок повинні сплачувати ті громадяни, які отримали в дарунок нерухомість. Платник податків, який отримав дохід у вигляді вартості подарованої нерухомості, може сплатити податок і військовий збір до нотаріального посвідчення договору дарування майна за місцем нотаріального посвідчення договору.

У разі несплати податку і військового збору до нотаріального посвідчення договору дарування майна, платник податків повинен до 1 травня року наступного за звітним (п. 49.18.4 п. 49.18 ст. 49 ПК ), подати податкову декларацію до контролюючого органу, де перебуває на обліку, і самостійно до 1 серпня року, що настає за звітним, сплатити податок, зазначений у податковій декларації (п. 179.7 ст. 179 ПК).

Оцените статью
0 голосов

Читайте также

Инвестиции в свое будущее с безопасным ЖК DELREY

Инвестиции в свое будущее с безопасным ЖК DELREY

Безопасность и Комфорт: Почему следует обратить внимание именно на ЖК DELREY?

Безопасность и Комфорт: Почему следует обратить внимание именно на ЖК DELREY?

Специальное предложение на квартиры бизнес-класса в ЖК DELREY

Специальное предложение на квартиры бизнес-класса в ЖК DELREY

Поделитесь вашим мнением
0 комментариев
Купуй квартиру на Domik.ua
Широкий вибір квартир від власників, забудовників та ріелторів
Подробнее