Подать объявление

Закон Міщенка про спадщину. Скільки тепер коштує оформлення?

Закон Міщенка про спадщину. Скільки тепер коштує оформлення?
Після 5 років боротьби Закон про спадщину Сергія Міщенка вступив в дію.

Відтепер з 3 грудня 2014 року спрощується сама процедура оформлення спадщини, скасовується обов’язкова оцінка майна, а головне – для близьких родичів (діти, чоловік чи дружина, батьки) скасовується проведення оцінки спадкового майна, а відповідно і оподаткування такої спадщини. І що вважливо, це стосується як мешканців села, так і мешканців міста.

За словами юридичного експерта центу «Форум» Ярослава Баркова, закон про спадщину Міщенка руйнує корупційну схему, через яку з кишень простих громадян викачувалися мільярди гривень.

Як роз’яснив юрист центру «Форум», коли особа помирає або оголошена померлою, відкривається спадщина. З цього часу відраховується шестимісячний строк, який відповідно до закону надає можливість всім спадкоємцям за законом, які на час відкриття спадщини постійно не проживали із спадкодавцем, подати заяви про прийняття спадщини. Спадкоємець за заповітом або за законом має право прийняти спадщину або її не прийняти. Після спливу шестимісячного строку можна розпочинати оформлення спадщини у нотаріуса. Як відомо, існують державні та приватні нотаріуси. Радимо оформлювати спадщину саме у державного нотаріуса, адже приватний може встановлювати значно вищу ціну за оформлення документів, ніж ціна, що встановлена державою.

Для оформлення спадщини нотаріусу потрібно надати наступні основні документи: свідоцтво про смерть спадкодавця (оригінал), заповіт (за наявності), паспорт та ідентифікаційний код спадкоємця (оригінал та копія), документ, що підтверджує останнє місце проживання спадкодавця та довідка з відомостями про те, хто постійно проживав із спадкодавцем на момент відкриття спадщини; документи, що підтверджують родинні зв’язки спадкодавця зі спадкоємцями (свідоцтво про шлюб, свідоцтво про народження тощо); правовстановлювальні документи на майно (хату, квартиру, дачу, гараж тощо), що належало спадкодавцеві.

За словами Ярослава Баркова, відповідно до Закону про спадщину загальні витрати для спадкоємця при оформленні спадщини у державного нотаріуса складуть 483 грн.

«Говорячи чесно, Сергій Міщенко разом з громадою створив майже неможливе. Адже тепер, замість десятки тисяч гривень, які йшли в кишені ділків і чиновників, спадкоємець сплачує всього 483 гривні», – зазначив експерт Центру «Форум».

Експерт зазначив, що одна перевага закону Сергія Міщенка: спрощення оформлення спадщини й для жителів сіл. З 1 січня 2016 року спадщину можна буде оформити у сільській раді. «Але для цього сільській раді буде потрібно знайти відповідного фахівця, який пройде навчання на курсах при Міністерстві юстиції.».

На жаль, уряд з 1 січня 2015 року підступно, з порушенням Закону України «Про Регламент Верховної Ради України» скасовано частину закону Сергія Міщенка про спадщину. Зокрема, йдеться про проведення оцінки для спадкування майна другою чергою спадкування за законом (рідні брати та сестри спадкодавця, його баба та дід як з боку батька, так з боку матері) і за правом представлення (внуки, правнуки тощо).

Сергій Міщенко невідкладно вніс новий законопроект від 12 січня 2015 року, який відновлює справедливість, скасовуючи проведення оцінки та сплату податку на майно для рідних братів та сестер спадкодавця, його баби та діда, внуків, правнуків. Слід зазначити, що для зазначених категорій спадкоємців оцінка та оподаткування землі залишається скасованою.

«Я, як юридичний експерт, спостерігав який довгий шлях пройшла громада й народний депутат Сергій Міщенко в боротьбі за справедливість щодо оформлення спадщини. Й можу сказати, що це приклад того, коли народний обранець чує свою громаду й разом з нею бореться за правду, незважаючи на постійний супротив з боку влади. Переконаний, що справедливість буде відновлено до кінця і закон Сергія Міщенка щодо скасування оцінки та податку при спадкуванні для найближчих родичів (братів, сестер, баби, діда, внуків, правнуків спадкодавця) знову буде прийнято. Адже тільки за підтримки громади можна подолати навіть найстрашніші корупційні схеми та здобути перемогу. Хоча і вдячність людей теж є, бо не даремно за Міщенка проголосувало майже половина виборців», – переконаний Ярослав Барков.

Детальніша інформація про перелік послуг державного нотаріуса та їхню вартість міститься у таблиці, що складена фахівцями Міністерства юстиції України.

ВИТРАТИ ГРОМАДЯНИНА

ПРИ ОФОРМЛЕННІ СПАДЩИНИ                   

1.

Державне мито за видачу свідоцтва про право на спадщину

34 грн.

(2 неоподаткованих мінімуми доходів громадян відповідно до підпункту «ж» пункту 3 статті 3 Декрету Кабінету Міністрів України «Про державне мито» № 7-93 від 21.01.1993 р.)

2.

Бланк свідоцтва про право на спадщину

6 грн.

3.

Проведення перевірки інформації про наявність або відсутність посвідченого заповіту і спадкового договору або заведеної спадкової справи та виданих свідоцтв про право на спадщину з видачею витягу або інформаційної довідки.

(При заведенні спадкової справи нотаріус за даними Спадкового реєстру перевіряє наявність заведеної спадкової справи, спадкового договору, заповіту)

51 грн.

 

(підпункт 3.4 Наказу Міністерства юстиції України № 1810/05 від 07.07.2011 р.)

4.

Формування у Спадковому реєстрі одного реєстраційного запису про видачу свідоцтва про право на спадщину або його дубліката з видачею про це відповідного витягу.

51 грн.

 

(підпункт 3.3 Наказу Міністерства юстиції України № 1810/05 від 07.07.2011 р.)

5.

Плата за здійснення під час вчинення нотаріальної дії одного пошуку нотаріусами відомостей про зареєстровані речові права, їх обтяження на об’єкт нерухомого майна у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.

68 грн.

 

(пункт 1 Наказу Міністерства юстиції України № 1994/5 від 29.12.2012 р.)

6.

Державне мито за державну реєстрацію права власності на нерухоме майно(тобто плата за внесення запису до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно).

119 грн.

 

(7 неоподаткованих мінімумів доходів громадян відповідно до підпункту «х» пункту 6 статті 3 Декрету Кабінету Міністрів України «Про державне мито» № 7-93 від 21.01.1993 р.)

7.

Надання інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно у формі витягу.

120 грн.

 

(Постанова Кабінету Міністрів України № 1204 від 21.11.2012 р.)

8.

Видача витягу з Державного реєстру обтяжень рухомого майна.

 

(Видача свідоцтва про право на спадщину на майно, яке підлягає реєстрації, проводиться нотаріусом після подання правовстановлюючих документів щодо належності цього майна спадкодавцеві та перевірки відсутності заборони або арешту цього майна. Це передбачено підпунктом 4.15 Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України)

34 грн.

 

 

(Додаток до Постанови Кабінету Міністрів України № 830 від 05.07.2004 р.)

 

ВСЬОГО:

483 грн.

Андрій Король

Оцените статью
0 голосов

Читайте также

Демонтаж металлических конструкций в Киеве и области

Демонтаж металлических конструкций в Киеве и области

1
Переезд в новую квартиру: самая необходимая мебель и предметы интерьера

Переезд в новую квартиру: самая необходимая мебель и предметы интерьера

1
Как продать квартиру без посредников за 48 часов?

Как продать квартиру без посредников за 48 часов?

Поделитесь вашим мнением

Комментарии посетителей

107 комментариев
Инна• 
Умер муж,как жене оформить спадщину,документи до шести месяцев подавали государственному натариусу,но теперь его нет,как быть...
0+0
Анатолий• 
Мені за заповітом від померлих батьків лишилась хата в селі. Живу в місті. Документів на хату немає,крім акту покупки- продажу ,що вони колись у когось її купили. Я , єдиний спадкоємець. Чи можу продати хату також по такому ж акту купівлі продажу? В спадкоємство вступив,заяву писав.
0+0
Купуй квартиру на Domik.ua
Широкий вибір квартир від власників, забудовників та ріелторів
Подробнее