Подать объявление

Зняття громадян із реєстрації за місцем проживання: добровільне та примусове

Зняття громадян із реєстрації за місцем проживання: добровільне та примусове
Згідно з положеннями Цивільного кодексу України, громадяни реєструються за місцем проживання та знімаються з реєстрації добровільно. У низці випадків передбачено зняття з реєстрації за рішенням суду.

Domik.ua з'ясовував, як громадянам України добровільно знятися з реєстрації та які є законні підстави її припинення для особи за рішенням суду.

У випадку зміни житла громадяни мають перереєструвати місце проживання за новою адресою. Зазвичай це процес нескладний і займає мінімум часу. Після зняття з реєстрації за попереднім місцем проживання протягом 30 днів громадянин має надати документи для реєстрації за новою адресою. Для цього слід звернутися в місцеві органи виконавчої влади з відповідними пакетом документів. За реєстрацію громадянин повинен сплатити адміністративний збір розміром 0,0085% від мінімальної заробітної платні.

Законодавці передбачили можливість суміщення виписки та прописки за однією процедурою. Для цього слід надати заяву про одночасне скасування реєстрації за попередньою та новою адресами.

У випадку, коли батьки або опікуни не можуть гарантувати нове місце проживання для дитини, отримати згоду на зняття з реєстрації неможливо. Цей запроваджений законом порядок гарантує, що неповнолітня особа не залишиться без житла в разі продажу квартири.

Читайте також: Як продати нерухомість, що належить дитині: правила у 2018 році

Для зняття з реєстрації громадянина без його згоди, власник житла може звернутися до суду. До позову власник має додати документи на право володіння житлом і обґрунтовані підстави для зняття громадянина з реєстрації. Якщо суд ухвалює рішення на користь власника, знята з реєстрації людина може подати апеляцію.

Слід усвідомити, що діюче законодавство забороняє примусове позбавлення реєстрації членів сім'ї власника.

Законодавці зазначили такі підстави для зняття громадянина з реєстрації через суд:

- неадекватна поведінка, псування майна господаря, загроза життю решти мешканців житла;

- громадянин не проживає за названою адресою визначений законом термін.

Винятками з цього переліку є такі обставини:

- перебування особи в місцях позбавлення волі;

- несення особою строкової військової служби;

- робота або навчання в іншій країні;

- перебування в санаторно-лікувальних закладах;

- передача дитини на виховання третім особам (родичі, прийомна сім'я, дитячий будинок);

- перебування громадянина у спеціалізованій установі для непрацездатних осіб.

Також людину можна зняти з реєстрації в зв'язку зі смертю. Для цього родичі повинні надати до місцевих органів свідоцтво про смерть.

Читайте також: Чим прописка відрізняється від реєстрації місця проживання: подробиці законодавства у 2018 році

Дізнатися, куди звертатися у випадку зміни реєстрації, з'ясувати правила та терміни надання документів для скасування реєстрації на попередньому місці проживання та отримання на новому, є можливість на форумі юридична консультація.

Оцените статью
0 голосов

Читайте также

Демонтаж металлических конструкций в Киеве и области

Демонтаж металлических конструкций в Киеве и области

1
Переезд в новую квартиру: самая необходимая мебель и предметы интерьера

Переезд в новую квартиру: самая необходимая мебель и предметы интерьера

1
Как продать квартиру без посредников за 48 часов?

Как продать квартиру без посредников за 48 часов?

Поделитесь вашим мнением

Комментарии посетителей

1 комментарий
Лариса• 
"У випадку, коли батьки або опікуни не можуть гарантувати нове місце проживання для дитини, отримати згоду на зняття з реєстрації неможливо. Цей запроваджений законом порядок гарантує, що неповнолітня особа не залишиться без житла в разі продажу квартири." И даже, если у подопечного ребёнка есть жильё, где он проживает вместе с опекуном, орган опеки всё равно не даёт согласие на регистрацию по месту проживания в случае отсутствия у него права собственности по месту предыдущей регистрации. Это там (в опекунском) называют "збереженням майна дитини" и ответственность за сохранение такого имущества (по сути регистрации, которая возможна только при согласии опекунского совета) возлагают на опекуна.
0+0
Реестр инвесторов на форуме Домика
Кнопка добавления в реестр расположена вверху каждой темы ЖК на форуме. Следите за продажами сами!
Подробнее