Подати оголошення

Підсумки від Edelburg Development: «Ми реалізували близько 20 тис. кв. м житлової нерухомості»

Edelburg Development
Edelburg Development
Підсумки від Edelburg Development: «Ми реалізували близько 20 тис. кв. м житлової нерухомості»
Генеральний директор Edelburg Development Сергій Левцов — про особливості продажу в бізнес-класі, забудову Вишневого та ідеальні, з погляду урбаністики, світові міста.

Редакція порталу Domik.ua продовжує підбивати підсумки минулого 2020 року разом із топ-менеджерами вітчизняних забудовників. У цьому матеріалі на запитання журналістів відповів генеральний директор девелоперської компанії Edelburg Development Сергій Левцов.

Компанія Edelburg Development заснована у 2007 році. Її спеціалізація — будівництво та реалізація комплексних житлових та комерційних проєктів. У активі компанії новобудови бізнес-класу з чудовою локацією, авторською архітектурою та власною інфраструктурою. Серед найпопулярніших проєктів: Edelweiss House, «Подол Град Vintage» та Wellspring

— Назвіть три речі, події чи факти, які асоціюються у вас із 2020 роком.

— Світ не буде тим самим, пандемія та тотальна діджиталізація у всіх життєвих аспектах.

— Якщо ви вирішите написати книгу або зняти фільм про події 2020 року, який жанр оберете?

— Якби я вирішив написати книгу, найімовірніше, вона була б у жанрі трагікомедії.

— Назвіть три унікальні характеристики, які відрізняють Edelburg Development від решти вітчизняних забудовників.

— Не люблю порівнювати нашу компанію з іншими, тому що вважаю, що у Києві будується чимало цікавих та якісних об'єктів  різними гравцями ринку. Edelburg Development — надійна компанія із надійною командою професіоналів. Ми впроваджуємо нові стандарти якості житлової та комерційної нерухомості.

— Як ви обираєте локації для своїх житлових комплексів?

— Ми — девелоперська компанія повного циклу. Наше завдання проєктувати, будувати, реалізовувати та розвивати проєкт. Якщо є пропозиція щодо забудови тієї чи іншої земельної ділянки, ми вивчаємо локацію, її перспективи та визначаємо, що краще побудувати на ній.

— На скільки в середньому подорожчав квадратний метр житла від Edelburg Development у 2020 році?

— Щодо столичних житлових комплексів бізнес-класу в середньому на $350-450. У нас вартість прив'язана до іноземної валюти. Квадратний метр у Wellspring на старті продажу коштував 14 тис. грн, зараз же у новій черзі — понад 21 тис. грн.

— Скільки квадратних метрів житла ви продали у 2020 році?

— Ми реалізували близько 20 тис. кв. м житлової нерухомості. Це 267 квартир у наших об'єктах, що будуються: Edelweiss House, «Подол Град Vintage», Edeldorf і Wellspring.

Комплекс «Подол Град Vintage» — відродження архітектурних традицій Подолу

Більше про новобудову можна дізнатися на форумі ЖК «Подол Град Vintage».

— Які прогнози можете дати щодо  вартості квадратного метра у ваших новобудовах на 2021 рік залежно від класу та ступеня готовності об'єкта?

— Чим вище стадія готовності об'єкта, тим дорожча вартість квадратного метра. Планове підвищення «квадрату» закладено у фінансову модель кожного з наших проєктів.

— Уявіть, що вам потрібно купити квартиру своїй дитині, що підросла, або іншому родичу. На якому комплексі Edelburg Development зупините свій вибір та чому?

— Для початку самостійного життя чудово підійшла б однокімнатна квартира в Edelweiss House площею 56 кв. м. Тут простора кухня-вітальня, яку можна грамотно зонувати та організувати повноцінну робочу зону для підготовки до занять в університеті, а також збиратися з друзями. Зручна локація — центральний район, вся міська інфраструктура та метро за п'ять хвилин пішки від будинку. Це зручно, оскільки затори в Києві почастішали.

— Як вам вдалося впоратися із наслідками карантину, запровадженого навесні 2020 року?

— Весняний локдаун вдарив абсолютно по всіх галузях та сферах життя, але ми, як і більшість гравців ринку нерухомості, впоралися. Було докладено максимальних зусиль для організації праці на будмайданчиках, і роботи не припинялися на жодному з наших об'єктів. Для нас це був принципово важливий момент. Звичайно, ми пережили «просідання» продажу, як, власне, і всі. Вже влітку у зв'язку з відкладеним попитом, що накопичився, продаж почав зростати. Специфіка продажу квадратних метрів у  об'єктах бізнес-класу відрізняється ще й тим, що інвестор нікуди не поспішає, має час вибрати, придивитися. Покупець житла в комфорт-класі поводиться трохи інакше.

— Локдаун змусив багатьох містян переглянути своє ставлення до нерухомості та переорієнтуватися на заміські новобудови. Можливо, ви помітили цей тренд на прикладі вашого комплексу Wellspring у Вишневому?

— Гадаю, що скоріш за все ні, аніж так. Вишневе активно забудовується та розвивається. А Wellspring — унікальний проєкт. Завдяки своєму розташуванню в центрі міста, лаконічній архітектурі, зручним для життя планувальним рішенням та інфраструктурі він затребуваний. Це відмінний варіант для тих, хто хоче покращити житлові умови, знайти своє перше житло, а також для сімей з дітьми. Дитячі садки, школи, гуртки, поліклініка, магазини, ТРЦ Cherry Mall, який ми побудували у 2019 році з кінотеатром та фітнес-клубом із басейнами — все це робить життя у передмісті зручним та комфортним. Тому Wellspring був цікавий покупцеві до локдауну, за його періоду і буде таким після, я в цьому впевнений.

— Якщо вашій компанії запропонують забудувати ділянку в будь-якому передмісті Києва, який напрямок/локацію ви оберете?

— Думаю, що одним Wellspring у Вишневому ми не обмежимося, є пропозиції. А цікавим був би вишгородський напрямок — гарна природа, Дніпро, ліс, там є перспективи для освоєння.

Житловий квартал комфорт-класу Wellspring зводять у самому центрі Вишневого

Більше про новобудову можна дізнатися на форумі ЖК Wellspring.

— Очевидно, що пандемія коронавірусу — це надовго. На вашу думку, як це вплине на новобудови з технічного боку? Можливо, обов'язковими стануть санітарні кімнати у житлових комплексах, рекуператори повітря, посилені заходи безпеки або ін.

— Я відзначив би, що пандемія, швидше, вплине не на зміну технічних моментів, а все-таки на проєктні зміни планувальних рішень та проєктування комплексів загалом. І це відчувається вже зараз — покупцеві потрібно більше квадратних метрів, збільшився попит на квартири з терасами та балконами. І це при тому, що ми не мали таких жорстких обмежень у пересуванні з комендантським часом, як в інших країнах. Вважаю, що особливу увагу слід приділяти благоустрою територій та організації рекреаційних зон. Щодо знезараження повітря, думаю, що в місцях загального користування можна використовувати рециркулятори, які виконують функцію знезараження.

— Весною 2020 року Президент України Володимир Зеленський анонсував зниження ставок з іпотеки до 10%. Деякі банки справді їх знизили, щоправда, не так істотно. Ви помітили збільшення кількості покупців, які беруть іпотеку, у зв'язку із цим?

— Якщо говорити відверто, доступною та масовою її навряд чи можна назвати. На мій погляд, іпотека швидше про вторинний, ніж первинний ринок нерухомості. Відсоток високий, початковий внесок 30-40% вартості квартири, а з другого року ставка за кредитом плаваюча — 15-17% у середньому. Девелопери дають покупцеві унікальні пропозиції щодо розтермінування на великий термін від 3-х до 7-ми років без збільшення вартості та зростання відсотків, із мінімальним першим внеском. Клієнту це набагато зручніше та вигідніше, ніж брати кредит у банку. Угод із придбання квартир в іпотеку на нашій практиці не було.

— Керівник Інституту генерального плану Києва Сергій Броневицький у листопаді 2020-го  заявив, що навесні 2021 року Київ отримає новий генплан. Як вважаєте, що це змінить у забудові столиці?

— Генплан та проєкт зонування — довгоочікувані документи як для киян, так і девелоперів. Це своєрідний містобудівний паспорт міста, його ідентифікація, код, іншими словами. Місто змінює свій вигляд завдяки появі знакових об'єктів, нових житлових кварталів і завдання всіх девелоперів зробити його зручним для містян та привабливим для туристів. Дуже хочеться, аби так і було. Але у проєкті зонінгу є суперечливі моменти, які будуть наруч несумлінним забудовникам.

— Як, на вашу думку, вплине на ринок ліквідація ДАБІ, про яку в березні 2020 року заявили в Кабінеті Міністрів?

— Насправді оцінити реформу на цьому етапі просто неможливо, адже ще немає жодних результатів. Сказати, що розвиток ринку зупинився через ці перетворення я не можу: видача дозвільної документації, введення об'єктів в експлуатацію відбуваються у старих органах.

— Назвіть еталонний, на вашу думку, мегаполіс з погляду міської забудови та урбаністики.

— У мене їх два — Нью-Йорк та Токіо.

— ЖК «Подол Град Vintage» — ваш, мабуть, найвідоміший об'єкт. Мешканці Подолу від початку виступали проти забудови ділянки на розі вулиці Кожум'яцька та Вознесенського узвозу, аргументуючи це заторами, відсутністю необхідної інфраструктури та дозвільної документації. У 2019 році на будмайданчик було навіть накладено арешт. Розкажіть, як вам вдалося відвоювати проєкт, і на якій стадії будівництва він зараз?

— Тільки збоку виглядає так, начебто протестували мешканці. Насправді це були проплачені акції та провокації, спроба рейдерського захоплення ділянки. Те, що відбувалося, вплинуло на темпи будівництва та призвело до перенесення термінів введення в експлуатацію, а також вдарило по нашій репутації. Ми вже давно б ввели в експлуатацію «Подол Град Vintage». Земельна ділянка, на якій ми будуємо, просто «сподобалася» власнику сусідньої елітної школи, яку він реконструює. Я б не використав формулювання «відвоювати проєкт». Питання вирішилося у правовому полі, як і має бути у державі. З псевдоактивістами мають боротися правоохоронні органи, а покупцеві важливо пояснювати, що це у чистому вигляді  рейдерство, від якого не застрахований на ринку нерухомості жодний забудовник. Зараз темпи будівництва гарні, виконуються покрівельні роботи у перших двох секціях.

ЖК Edelweiss House в масиві Нижній Печерськ — візитівка  Edelburg Development

Більше про новобудову можна дізнатися на форумі ЖК Edelweiss House.

— У вашому портфелі порівну комерційних та житлових об'єктів — п'ять проти п'яти. Скажіть, що приносить більше прибутку: будівництво житлових комплексів або торговельно-офісних центрів?

— Насправді так міркувати  не зовсім коректно. Собівартість будівництва в принципі однакова, а ринкова ціна квадратного метра комерційної нерухомості більша у порівнянні з житловою. Освоєння плями (площі) забудови залежить безпосередньо від цільового призначення ділянки, тому важливо будувати перспективні об'єкти, які будуть затребувані.

— У Києві останні кілька років у тренді колаборації забудовників. Ви розглядаєте створення спільного проєкту і якщо так, то з ким?

— Досить тривалий час ми співпрацюємо з девелоперською компанією Perfect Group. У 2018 році було введено в експлуатацію останній будинок «П'ятого кварталу» у Подільському районі, який ми реалізували разом. Зараз займаємося підготовкою до запуску ще одного спільного проєкту — «Сьомий квартал», все в тому ж районі, поряд із ТРЦ Retroville. З компанією RESA Development виходимо на будмайданчик житлового комплексу Q-smart у Деснянському районі, де частина квартир буде передана постраждалим інвесторам «Еліта-Центр».

— Більшість ваших об'єктів належить до бізнес-сегмента. Чи плануєте переходити на наступний рівень і зводити новобудови преміумкласу?

— Зараз ми будуємо на Печерську та Подолі житлові комплекси бізнес-класу, бо цього вимагають локації насамперед. Також у нас є ще два готові для реалізації проєкти багатофункціональних комплексів: на вулицях Євгена Коновальця та Цитадельної. Звичайно, попит породжує пропозицію, але поки що об'єкти за вищевказаними адресами заявлені як бізнес-клас.

— Які нові проєкти Edelburg Development стартують у 2021 році?

— Наша компанія зростає, розвивається, диференціюється. У 2021 році продовжуватимемо будівництво своїх житлових та комерційних об'єктів, вводитимо їх в експлуатацію. Про старт нових проєктів та плани компанії я розповів вище. З того, про що не сказав, — почнемо будувати ТРЦ площею 20 тис. кв. м на вул. Андрія Малишка, за п'ять хвилин пішої ходи  від станції метро «Дарниця», а також ще один офісний центр у Дніпровському районі.

Більше того, ми маємо досить амбітні плани на сегмент комерційної нерухомості. У листопаді 2020 року наша компанія отримала  ліцензію міжнародної організації World Trade Center. Ми відкриваємо можливість для малого та середнього бізнесу країни співпрацювати з компаніями із 330 міст у 90 країнах світу. Наш бізнес-центр, що будується на Вознесенському узвозі, стане свого роду хабом для міжнародних компаній, яким буде запропоновано гнучке бізнес-середовище для безперешкодної роботи у нас в країні, висококонкурентні умови співпраці, а також можливість надання юридичних та консалтингових послуг.

Інформаційно-аналітичний відділ Domik.ua

© domik.ua, 2021

Оцініть статтю
0 голосів

Читайте також

Інвестиції у своє майбутнє з безпечним ЖК DELREY

Інвестиції у своє майбутнє з безпечним ЖК DELREY

Безпека та Комфорт: Чому слід звернути увагу саме на ЖК DELREY?

Безпека та Комфорт: Чому слід звернути увагу саме на ЖК DELREY?

Спеціальна пропозиція на квартири бізнес-класу у ЖК DELREY

Спеціальна пропозиція на квартири бізнес-класу у ЖК DELREY

Поділіться вашою думкою
0 коментарів
Сучасні шалє із морським краєвидом
Новенькі модернові будинки у затишному містечку на березі середземного моря серед мальовничих гір
Детальніше
+34624407828xxxx