Подать объявление

Індикатор ділової впевненості у будівництві: розрахунок Держстату

Індикатор ділової впевненості у будівництві: розрахунок Держстату
У ІІ кварталі 2021 року індикатор ділової впевненості в будівництві підвищився порівняно з попереднім кварталом на 4,4 відсоткових пункти.

Як стало відомо порталу Domik.ua , Державна служба статистики в травні 2021 року оприлюднила звіт  «Очікування будівельних підприємств щодо перспектив розвитку їхньої ділової активності за видами економічної діяльності». В даному документі зазначається індикатор ділової впевненості в будівництві, чинники, що стримують будівельну діяльність, та прогнози девелоперів на червень нинішнього року.

Індикатор ділової впевненості в будівництві є одним з компонентів загального індикатору економічних настроїв (ІЕН), що розраховується Держстатом кожного кварталу. Це зведена оцінка 15 показників, з яких 11 — компоненти індикаторів ділової впевненості в промисловості, будівництві, роздрібній торгівлі, сфері послуг. Іще 4 — це компоненти індикатора споживчої впевненості. Перевищення рівня ІЕН більш ніж на 100 пунктів свідчить про те, що очікування є кращими, ніж у середньому за весь період.

ІЕН публікується з певним часовим лагом — тобто відставанням, оскільки потрібен час на те, щоб провести опитування та підрахувати середнє значення. За допомогою ІЕН можна оцінити поточну ситуацію в економіці держави та зробити прогнози на майбутнє, зокрема передбачити поворотні точки в економічній ситуації.

Розрахунок індикатора ділової впевненості у будівництві ґрунтується на двох запитаннях:

  • Як ви оцінюєте поточний обсяг замовлень?
  • Як, на вашу думку, зміниться кількість працівників наступні три місяці?

Так, у ІІ кварталі нинішнього року індикатор ділової впевненості в будівництві підвищився порівняно з І кварталом 2021 року на 4,4 відсоткових пункти та становить мінус 24,8%. Це найвищий показник за останній рік: починаючи з ІІ кварталу 2020 року він знижувався і лише зараз майже досяг значення І кварталу 2020-го, тобто докарантинного періоду.

За результатами обстеження будівельних підприємств виявлено такі очікування щодо стану їхньої ділової активності на ІІ квартал 2021 року порівняно з попереднім кварталом:

  • оцінка поточного обсягу замовлень становить мінус 43% (в І кварталі — мінус 50%);
  • очікування щодо змін кількості працівників у квітні-червні 2021 року становить мінус 7% ( в І кварталі — мінус 8%).

Працівники Держстату опитали 353 підприємства, що займаються зведенням будівель (розділ 41 за КВЕД-2010) та отримали наступні дані, надані нижче.

На питання, як змінився обсяг виконаних будівельних робіт за січень-березень 2021 року, 50% учасників ринку відповіли зменшився, 33% — не змінився, 17% — збільшився.

На питання, як ви оцінюєте поточний обсяг замовлень, 52% відповіли «достатній (нормальний для сезону)», 48% — «недостатній (нижче норми)».

На питання, як, на вашу думку, зміниться кількість робітників у квітні-червні 2021 року, відповіді були такі: залишиться без змін — 64%, стане меншою — 21%, стане більшою — 15%.

На питання, як, на вашу думку, зміняться у квітні-червні 2021 року ціни на роботи, що виконуються підприємством, 55% будівельних компаній відповіли «залишаться без змін», 42% — збільшаться, 3% — зменшаться.

Незважаючи на те, що баланс очікувань у будівництві є від'ємним, він покращується в порівнянні з попередніми періодами 2020 та 2021 років. Більшість учасників ринку вважають, що ціни на будівельні роботи зростуть або залишаться незмінними. Серед головних факторів, що стримують будівельну діяльність, називають фінансові обмеження та нестачу робочої сили.

Інформаційно-аналітичний відділ Domik.ua

© domik.ua, 2021

Оцените статью
0 голосов

Читайте также

Демонтаж металлических конструкций в Киеве и области

Демонтаж металлических конструкций в Киеве и области

1
Переезд в новую квартиру: самая необходимая мебель и предметы интерьера

Переезд в новую квартиру: самая необходимая мебель и предметы интерьера

1
Как продать квартиру без посредников за 48 часов?

Как продать квартиру без посредников за 48 часов?

Поделитесь вашим мнением
0 комментариев
Каталог відгуків про будинки Києва
Знайдіть свій будинок та розкажіть про нього. Що подобається, а що ні? Допоможіть тим хто шукає житло
Подробнее