Подать объявление

Парки та зони відпочинку: як зміниться столичний мікрорайон Почайна

Парки та зони відпочинку: як зміниться столичний мікрорайон Почайна
Новий пішохідний міст, парк із сучасною набережною та концептуальні новобудови — Почайна виходить із тіні сусідньої Оболоні та стрімко стає популярною міською локацією.

Содержание

Журналісти Domik.ua продовжують розповідати читачам порталу, як будуть виглядати столичні мікрорайони за кілька років. У попередніх матеріалах ми вивчали детальні плани території (ДПТ) Виноградаря, Теремків та колишньої промзони Позняків. У цій статті з'ясуємо, що собою являє мікрорайон Почайна в 2021 році та як міська влада планує його трансформувати в найближчому майбутньому. 

Почайна: історія та сучасність

Історія Почайни почалася в 1897 році, коли на місці Оболонської затоки, яка була в ті часи міським звалищем, почалося будівництво нової гавані. Через два роки гавань була готова, а трохи згодом навколо неї звели дамбу з шосейною дорогою та трамвайними коліями, відкрили залізничну станцію. Місцевість назвали Петрівкою — на честь Петрівського району, до якого вона власне й відносилась. У 1925 році Петрівський район повернув собі історичну назву Подільський, а його північна околиця так і продовжила іменуватися Петрівкою. Так було аж до 2018 року, коли в рамках декомунізації мікрорайон і місцеву станцію метро перейменували в Почайну. Назву обрали не випадково — саме тут колись протікала легендарна річка Почайна. Вона була довгою протокою Дніпра, а в 1970-х, коли тут почали будувати мікрорайон Оболонь, одну частину річки заховали в бетонний колектор, а другу — перекрили метрополітеном. Місцеві озера — Кирилівське, Йорданське, Вербне — є залишками Почайни.

У нинішньому році Почайна — це мікрорайон площею 214 га, який належить до Оболонського району Києва. З південного заходу він межує із залізницею, на півночі — з проспектом Степана Бандери, на сході — з Дніпром. Почайна відноситься до Подільсько-Куренівської промзони, тому основна частина місцевої інфраструктури — це підприємства, складські приміщення, автостоянки. У 1990-х роках Петрівка міцно асоціювалася у киян із знаменитим книжковим ринком, до якого згодом приріс ще й речовий.

У 2000-х місцевість почала активно забудовуватися торговельними майданчиками. Тут з'явилося одразу кілька великих шопінг-молів — Plazma, «Макрос», «Блокбастер», «Городок», а також близько десятка автосалонів. У 2014 році в «Блокбастері» відкрився перший в Україні кінотеатр IMAX, а в 2021-му — перший магазин IKEA.

П'ять років тому, у 2016-му, Київська міська рада вирішила зайнятися благоустроєм Почайни. Були окреслені головні проблеми місцевості: фрагментарна забудова, відсутність зелених зон, занедбані ділянки землі. Всі ці проблеми повинен був вирішити детальний план території.

Панорама мікрорайону Почайна

Що передбачено детальним планом

ДПТ колишньої Петрівки був затверджений столичними депутатами влітку 2016 року. Він розрахований на два етапи — 5 та 20 років. Основні зусилля чиновники спрямували на упорядкування території, а також на те, щоб перетворити мікрорайон у торговельний та розважальний осередок столиці. І процес запустився: в минулому році завершилася реконструкція торговельного центру «Городок», був побудований Blockbuster Mall — найбільший комерційний майданчик країни площею 450 тис. кв. м і з паркінгом на 8000 місць. За «Городком» відкрився великий супермаркет Fozzy, а по сусідству із ним — простір для проведення заходів Pochayna Event Hall. Тут на площі 3600 кв. м розмістилося сім залів, здатних вмістити до 3000 чоловік.

І це ще не все. На місці нинішніх книжкового і речового ринків біля станції метро буде збудовано масштабний торговельно-розважальний центр Petrovka Mall. Офіси, коворкінг і магазини з'являться й на території багатофункціонального апарт-комплексу Boston Creative House, який зводиться на перетині Богатирської та проспекту Бандери. Всього в планах міських проєктувальників — збільшення за 20 років торговельних і офісних площ майже вдвічі — з 55 га в 2016 році до 103 га в 2036-му.

Щоб така кількість торговельних майданчиків не створила непомірних навантажень на дорожню мережу, чиновники передбачили її розширення. Проспект Оболонський планують продовжити через залізницю до Новокостянтинівської вулиці, а Вербову з'єднають із Набережно-Рибальською, що значно розвантажить останню. Також у планах містобудівників є відкриття станції міської електрички «Оболонь» на Рибальському півострові та «Проєктної» в районі супермаркету Metro Cash&Carry.

Щоб зробити Почайну комфортною не тільки для шопінг-туристів, а й для місцевих жителів, на території мікрорайону заплановано облаштування парку з власною набережною.

ДПТ в межах вулиць Вербова, Куренівська, Богатирська та проспекту Степана Бандери в Оболонському районі Києва

Парк із набережною: як це буде 

Взагалі в початковому детальному плані, який діяв до 2016 року, ніякого парку на Почайні не було. Натомість біля озера Йорданське планувалося будівництво багатоповерхового житлового комплексу, автозаправної станції та розширення автомагістралі. Це обурювало місцевих жителів, і вони почали вимагати у столичної влади прийняти новий план території. Було створено громадський рух «Почайна», який поставив собі за мету захист та ревіталізацію однойменної річки.

Городяни перемогли: було затверджено новий ДТП, а у 2017 році Київська міська рада оголосила архітектурний конкурс на кращий проєкт майбутнього парку з набережною Почайни. На ньому виграла концепція Валентина Уварова, Віталія Ткача та Дмитра Казакова. Вони запропонували звільнити історичну річку з бетонного колектора, повернути її на поверхню та об'єднати з озерами пішохідним мостом, а навколо створити паркову зону з дорослими деревами.

Створення парку здійснюється в два етапи. На першому планується розчистити озера, зробити їх придатними для купання, облаштувати пішохідні та велосипедні доріжки в береговій зоні. На другому етапі передбачається будівництво мостових переходів — зокрема, вело-пішохідного мосту над проспектом Бандери та водно-пішохідного тунелю під ним. Окрема частина проєкту присвячена затоці Вовкувата. Зараз це заболочене та поросле тванню водоймище, що розташоване між Blockbuster Mall і вулицею Електриків. Тут планується облаштування громадських просторів із набережною, пунктом прокату річкового транспорту, кафе та коворкінгом.

Втілювати в життя ці плани почали ще в 2019 році. Так, було розчищено озеро Йорданське, а на його березі створений парк і зони відпочинку. Почалося облаштування волейбольного майданчика, висаджені саджанці дерев. Цю зону планується з'єднати мостом з тією частиною Почайни, де зараз знаходяться складські приміщення і автостоянки. Навіщо? Там буде продовжуватися паркова зона, а також з'явиться багатофункціональний комплекс Boston Creative House.

Фрагмент проєктного плану облаштування парку вздовж річки Почайни

Де з'являться нові житлові будинки

Житлова складова в детальному плані розвитку Почайни теж є, хоч вона і не може похвалитися розмахом. Два житлових комплекси будуть побудовані між Вовкуватою та Набережно-Рибальською. Перший вже зводиться — це DOCK 32; про другий поки відомо лише, що він буде називатися BEREG Residence.

Купити нерухомість можна буде і в багатофункціональному комплексі BOSTON Creative House. Оскільки BOSTON Creative House будується за концепцією багатофункціонального комплексу, на території новобудови буде все, що потрібно її резидентам. У чотириповерховій стилобатній частині заплановано відкриття коворкінгу, кафе, магазинів, спортзалу, салонів краси та медичних кабінетів, творчих студій та ігрових кімнат для дітей. А у дворі, який буде закритий від автівок і сторонніх, мешканці зможуть збиратися на пікніки, займатися спортом і відпочивати в затишних лаунж-зонах. Друга черга нового пару «Почайна» проходитиме в 50 м від комплексу.

Мешканці апарт-комплексу BOSTON Creative House зможуть користуватися власною інфраструктурою, а також новим парком, що буде облаштовано поряд із новобудовою

Читайте також: Повний огляд BOSTON Creative House в інфографіках

Висновки

Мікрорайон Почайна, який завжди був промисловим і торговим додатком більш престижної Оболоні, вже почав змінюватися. Він не перетвориться на черговий спальний район, але стане популярною локацією, куди кияни будуть приїжджати за шопінгом, враженнями та розвагами або для прогулянок. А відновлена річка Почайна та новий сучасний парк зроблять це місце комфортним не тільки для гостей, але й для місцевих жителів.

Дізнатися більше про багатофункціональний комплекс BOSTON Creative House, що будується на Почайній, можна на форумі ЖК BOSTON Creative House.

Інформаційно-аналітичний відділ Domik.ua

© domik.ua, 2021

Оцените статью
0 голосов

Читайте также

Демонтаж металлических конструкций в Киеве и области

Демонтаж металлических конструкций в Киеве и области

1
Переезд в новую квартиру: самая необходимая мебель и предметы интерьера

Переезд в новую квартиру: самая необходимая мебель и предметы интерьера

1
Как продать квартиру без посредников за 48 часов?

Как продать квартиру без посредников за 48 часов?

Поделитесь вашим мнением
0 комментариев
Всі звіти про надійність новобудов безкоштовно
Обирайте новобудову в каталозі Білдконтролю та отримуйте звіт про її надійність. Це корисно.
Подробнее