Подать объявление

Шок і трепет: чи можна узаконити заощадження можновладців із користю для країни і суспільства

Шок і трепет: чи можна узаконити заощадження можновладців із користю для країни і суспільства
Суспільство досі оговтується від потрясіння після оприлюднення українськими держчиновниками своїх накопичень.

Раніше Domik.ua писав про декларації українських чиновників .

Нещодавно з’явилося чимало «Шарикових», які закликають відібрати і поділити «нажите непосильною працею». Це й не дивно: всій країні відкрилося «ельдорадо», про яке багато хто здогадувався, але ніхто й уявити не міг його реальних масштабів. Тим часом отриману інформацію, як і матеріальні розкоші, можна скерувати в мирне русло, вважає експерт Анатолій Дробязко.

Як фінансовий аналітик і людина, що вже має життєвий досвід, можу припустити, що в реаліях нашої судової системи спроба експропріювати чиновницькі пожитки закінчиться приблизно так, як спроба Фонду гарантування вкладів фізичних осіб розрахуватися по кредитах за рахунок реалізації активів ліквідованих банків, або хоча б за рахунок реалізації заставного майна боржників погасити розкрадені кредити рефінансування НБУ.

Тому пропоную подивитися на цю проблему іншими очима ─ конструктивно, через призму перспектив для суспільства отримати нові можливості.

Можна припустити, що деяким представникам нинішньої української влади буде важко підтвердити законність походження задекларованих ними сум готівки. Особливо, якщо включити правила, які застосовуються в НБУ до визначення осіб, афілійованих із менеджментом банку. Але й конфіскувати ці ресурси буде важко.

Тому пропоную розглянути альтернативу. Наприклад, гроші, які будуть вкладені в суспільно корисні фонди терміном на п'ять років, звільняти в майбутньому від конфіскації та оподаткування. А після закінчення п'ятирічного терміну їх можна буде легально забрати зі створених фондів (таке собі пенсійне заощадження), якщо кожен конкретний фонд у результаті своєї діяльності за цей період не збанкрутує. Але це вже буде проблема акціонерів.

Отже, можна помріяти...

Читайте також: Депутаты подвоїли собі зарплати: подробиці і думки експертів

Фонд підтримки авіабудування і космонавтики в Україні

Створюється з валютних вкладів е-декларантів. Вони ж формують відповідно до законодавства виконавчі структури. Ресурси фонду вкладаються тільки під 3% річних в авіабудування під уже укладені закордонні контракти ─ для придбання комплектуючих з метою виконання контрактів. Фонд отримує право голосу в Раді директорів авіапрому, а також право на проведення аудиту вкладень своїх коштів.

Умова отримання кредиту для позичальника у фонду ─ як при звичайному кредитуванні, але всі члени Ради директорів авіапрому регулярно здають свої е-декларації в загальному порядку, а співробітники фонду контролюють чесність партнерів.

За рахунок п'ятирічного мораторію на отримання доходів і дивідендів капітали учасників фонду отримують амністію. Пайовий внесок одного учасника та пов'язаних з ним осіб не повинен перевищувати 5% статутного капіталу. Через п'ять років настає амністія капіталу для учасників (або їх спадкоємців) і можливість отримати доходи в разі успішної роботи.

Фонд далі переходить у режим роботи звичайного фонду спільного інвестування з правом вільного обігу своїх цінних паперів на ринку і можливістю повернення внесків своїм акціонерам.

Приватне експортно-кредитне агентство

Законопроект №2142а, що стосується заснування державного ЕКА, «застряг» у парламенті між першим і другим читанням через протидію з боку НБУ. Причина проста: все запропоноване не прописано умовами меморандуму з МВФ і виділенням фінансування.

Умови кредитування приватного ЕКА ─ ті ж, що і Фонду підтримки авіабудування і космонавтики. На регіональному рівні спеціально під депутатські трильйони створюється, скажімо, «Приватний фонд будівництва автобану Харків-Олешки». Фонд ─ гривневий, кредитування позичальника здійснюється за обліковою ставкою НБУ. В ході спорудження автобану необхідно виконати вимогу щодо ремонту та будівництва доріг місцевого значення, що дозволяють місцевому транспорту об'їхати платний автобан.

При правильному розподілі доходів між фондом і територіальними громадами, по території яких пролягає траса, фонд здатний стати реальною підтримкою процесів децентралізації. Можна тільки уявити, на скільки відразу ж підскочить ціна земель уздовж автобана й об'їзних доріг, і який це дасть поштовх для розвитку місцевого малого та середнього бізнесу.

Альтернативний варіант ─ «Приватний Фонд будівництва нового київського кільцевого автобану» з будівництвом нового мостового переходу через Дніпро десь у районі Новоукраїнки.

Фонд будівництва сміттєпереробних заводів

Проект, вкрай актуальний для львівських декларантів.

Фонд щодо поглиблення русла Дніпра

Його мета ─ переорієнтувати рух великовантажних товарів із багатостраждальних автодоріг на «плечі» суховантажів.

Фонд підтримки кіномистецтва

А чому ні, адже знімають же в інших країнах фінансово успішні кінопроекти.

Читайте також: Скільки в Україні доларів і який обсяг "чорного" ринку валюти

Замість післямови

Щоб не ризикувати ресурсами фондів через банкрутства банків, на першому етапі їх існування рахунки їм можна відкрити в ОПЕРУ НБУ. Чи зможе Нацбанк заради «святого» ─ валютних заощаджень вітчизняної еліти ─ вийти з власної зони комфорту?

Українські депутати тримають гроші вдома «під подушкою», тому що бояться нестабільної банківської системи. Тому не слід пропонувати їм віднести свої кревні в російські банки або фінустанови імені олігархів, що залишилися в живих після кризи.

Гроші повсюдно знаходяться «в тіні», тому, що громадяни бояться несправедливої судової системи і держави в особі податкової та інших силовиків, які розглядає бізнес як планктон для свого корму.

Країна повинна створити прийнятні умови легалізації капіталів, які були виведено в офшори. Для початку достатньо ввести ставку прибуткового податку на кінцевого бенефіціара за транзакціями при виплаті роялті або дивідендів.

А в пропоновані фонди чиновникам можна буде збиратися чоловік по 20 ─ за партійною ознакою, за регіональною або за галузевою. Вклав гроші в суспільно-корисну справу ─ отримай індульгенцію. Кожне покоління має пережити своє Середньовіччя. Для України ─ це, на жаль, війна і шок від е-декларацій.

Оцените статью
0 голосов

Читайте также

Антон Мирончук: Как «MOLODIST» вошла в ТОП застройщиков Киевщины и какое жилье ищут украинцы

Антон Мирончук: Как «MOLODIST» вошла в ТОП застройщиков Киевщины и какое жилье ищут украинцы

Инвестиции в свое будущее с безопасным ЖК DELREY

Инвестиции в свое будущее с безопасным ЖК DELREY

1
Безопасность и Комфорт: Почему следует обратить внимание именно на ЖК DELREY?

Безопасность и Комфорт: Почему следует обратить внимание именно на ЖК DELREY?

Поделитесь вашим мнением

Комментарии посетителей

13 комментариев
Иззет Кизиларслан• 
"""Можна припустити, що деяким представникам нинішньої української влади буде важко підтвердити законність походження задекларованих ними сум готівки.""" _______________________ Вообше не понимаю, зачем декларировать готивку. Она же не светится в инфракрасном спектре? Кто про неё узнает?
0+1
Алексей• 
Затем, что наличие её не требует доказательства.
0+0
Сучасні шалє із морським краєвидом
Новенькі модернові будинки у затишному містечку на березі середземного моря серед мальовничих гір
Подробнее
+34624407828xxxx