Подать объявление

Як не переохолоджуватися та запобігти обморожуванню: Департамент охорони здоров’я КМДА

Як не переохолоджуватися та запобігти обморожуванню: Департамент охорони здоров’я КМДА
Постраждати від переохолодження можна навіть за відсутності морозу. Цікаво, що температура повітря, нижча за +7° С вважається такою, що може спричинити проблеми зі здоров’ям.

Domik.ua публікує повідомлення Департаменту охорони здоров’я КМДА про те, як уникнути переохолодження та обморожування взимку.

Лікарі розповідають, що холод згубно впливає перш за все на дрібні кровоносні судини людини. Спочатку замерзають пальці рук та ніг, а також вуха та ніс – вони найменше захищені через те, що мають тонкий жировий прошарок. У разі переохолодження температура тіла знижується до 35°С і нижче.

Щ об уникнути переохолодження та обморожування, слід дотримуватися таких порад:

  • вдягайтеся у багато шарів одягу – правильніше буде одягти кілька легких кофтин замість однієї теплої. Це попередить підвищену пітливість, яка на морозі небезпечна;
  • захищайте відкриті ділянки шкіри. Не забувайте вдягати рукавички, а ніс та вуха захищати шапкою, шарфом, піднятим комірцем;
  • якщо плануєте провести цілий день на морозі, візьміть запасний одяг. Іноді достатньо змінити мокрий одяг на сухий, щоб уникнути переохолодження;
  • не виходьте на мороз голодними. Обов´язково добре поїжте, краще щось висококалорійне;
  • якщо ви проводите цілий день на вулиці, кожні півгодини-годину бажано заходити у тепле приміщення, аби зігрітися;
  • за можливості візьміть із собою термос із гарячою кавою, чаєм чи супом;
  • ворушіть активно руками, аби посилити кровообіг у замерзаючих судинах. Так само ворушіть пальцями ніг. Можна пострибати з ноги на ногу – тільки не дуже енергійно, це може зашкодити замерзлим тканинам;
  • не перевтомлюйтеся – втомлена людина швидше піддається переохолодженню.

Категорично забороняється:

  • торкатися металевих предметів – як голими руками, так і язиком. Метал дуже добре проводить тепло і у місці контакту може виникнути обморожування;
  • вживати спиртне, тому що алкоголь розширює судини на поверхні тіла, що пришвидшує втрату тепла. Це заважає судинам оберігати від тепловтрат внутрішні органи. Крім того, алкоголь лише послаблює ваш власний контроль за ситуацією, що заважатиме вам вберегтися від ушкоджень у складних умовах. Нікотин також не найкращий помічник у боротьбі з холодом через свій згубний вплив на стінки судин.

Читайте також: Як обрати сімейного лікаря: покрокова інструкція від МОЗУ

Лікарі застерігають, що переохолодження не проходить саме собою. Щойно ви побачили його симптоми, наприклад, оніміння шкіри, негайно заходьте у тепле приміщення.

Перша допомога під час переохолодження така – зігрійтеся, посидьте у теплому приміщенні кілька годин, поїжте. У разі обморожування слід негайно звернутися за медичною допомогою. Якщо ви не маєте змоги відвідати лікаря, треба перевдягнутися: зняти мокрий одяг і загорнутися в тепле простирадло чи ковдру. Не можна чіпати обморожені ділянки тіла.

У разі відморожування потрібно накласти термоізолюючу пов’язку (ватно-марлеву, бавовняну) на уражену частину тіла та випити теплий напій (у жодному разі не алкоголь).

Не можна зігрівати уражені частини тіла гарячою водою та за допомогою гарячих батарей, тому що це може призвести до значного поглиблення ураження.

Обов´язково пийте якомога більше рідини – будь-які теплі напої, крім алкоголю. Вони відновлять нормальну температуру тіла та покращать циркуляцію крові. Прийміть знеболюючі та негайно зверніться за кваліфікованою допомогою до лікаря.

Оцените статью
0 голосов

Читайте также

Инвестиции в свое будущее с безопасным ЖК DELREY

Инвестиции в свое будущее с безопасным ЖК DELREY

Безопасность и Комфорт: Почему следует обратить внимание именно на ЖК DELREY?

Безопасность и Комфорт: Почему следует обратить внимание именно на ЖК DELREY?

Специальное предложение на квартиры бизнес-класса в ЖК DELREY

Специальное предложение на квартиры бизнес-класса в ЖК DELREY

Поделитесь вашим мнением
0 комментариев
Купуй квартиру на Domik.ua
Широкий вибір квартир від власників, забудовників та ріелторів
Подробнее