Подати оголошення

Науково-методична рада рекомендувала до узгодження історико-архітектурний опорний план Києва

Науково-методична рада рекомендувала до узгодження історико-архітектурний опорний план Києва
ІАОП повинен захистити столицю від хаотичної забудови та наблизити затвердження нового Генерального плану столиці. Доки останній не ухвалять, депутати Київради пропонують ввести мораторій на будівництво в середмісті.

Як стало відомо порталу Domik.ua, 14 липня 2021 року науково-методична рада при Мінкульті схвалила та рекомендувала до затвердження проєкт історико-архітектурного опорного плану (ІАОП) Києва. Про що повідомили на офіційному сайті Міністерства культури та інформаційної політики України. Представлена науково-проєктна документація була розроблена Українським державним інститутом культурної спадщини (УДІКС) у складі проєкту Генерального плану розвитку Києва до 2025 року. ІАОП визначає історичні ареали та регламентує, що, де і як можна там будувати. Ґрунтуючись на ньому місто затверджує детальні плани територій, генеральний план та зонінг. 

«Вчора після довгих та складних дебатів науково-методична рада рекомендувала до затвердження план Києва від МКІП. Тепер будемо мати, чим апелювати у боротьбі з будівельним свавіллям. Наше міністерство ретельно відслідковує збереження історичних ареалів і не пропустить жодних маніпуляцій про висотність та режими на користь хаотичній забудові. Попереду ще декілька тижнів бюрократичних процедур і настане історичний момент. Але перший крок вже зроблено», — написав міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко на сторінці у соціальній мережі Фейсбук. 

Серед іншого документ пропонує коригування історичних ареалів та режимів їхнього використання. Розроблено узагальнену регулятивну систему — планувальні обмеження щодо історико-культурних територій: заповідників, зон охорони комплексних та поодиноких пам’яток, буферних зон об’єктів культурної спадщини, історичних ареалів, територій, що мають статус земель історико-культурного призначення. Крім того, визначено території, що мають особливу історико-культурну цінність, а саме:

  • об’єкти культурної спадщини всіх видів, типів та категорій згідно з переліком 1 січня 2019 року нанесено на картографічну основу міста Києва;
  • на основі пооб’єктного обліку проведено узагальнення нерухомої історико-культурної спадщини міста в обсязі, достатньому для вирішення питань її збереження та відповідного використання в містобудівному проєктуванні на стадії генерального плану;
  • на кресленні ІАОП узгодженні територій пам’яток містобудування, архітектури, археології, природно-заповідного фонду, що приєднуються одна до одної;
  • на кресленні систематизовано та узгоджено між собою всі види історико-культурних територій, визначених та затверджених на початок його розроблення;
  • до ІАОП застосовано вимоги чинного законодавства та відповідних міжнародних документів.

Читайте також: Органи місцевого самоврядування зможуть без суду заходити на об'єкти і зносити їх — Олена Шуляк

Нагадаємо, що цей ІАОП створений на основі історико-містобудівного опорного плану Києва 2001 року. Автори врахували чинні офіційні документи і актуальні дані, одержані під час натурних обстежень та спеціальних досліджень. У травні 2020 року документ був викладений у відкритий доступ для обговорення та отримав багато зауважень від експертного і громадського середовища. Не залишилося без уваги і останнє рішення Мінкульту. Експерти піддають критиці «засекреченість» процедури узгодження документа і називають проєкт ІАОП неповноцінним, оскільки в ньому не вистачає затверджених міністерством меж та режимів використання історичних ареалів Києва. У такому варіанті ІАОП пропонується охороняти не історичні ареали в цілому з їхніми неповторними ландшафтами і фоновою забудовою, а окремо кожну пам'ятку культурно-історичної спадщини.

«По-перше, МКІП втаємничило процес розгляду ІАОП Києва. У травні був офіційний анонс і онлайн-трансляція засідання, на якому проєкт відправили на доопрацювання із купою принципових зауважень. Доопрацьований проєкт ІАОП ніхто із громадськості в очі не бачив, жодних офіційних анонсів засідання НМР, немає доступу до відео засідання. Що доопрацювали та як саме — секрет. По-друге, ніяких історичних ареалів і режимів їх використання у Києві не з'явиться завдяки цьому розгляду на НМР.... Сам по собі ІАОП при чинному законодавстві — нехай цікаві, але по суті просто картинки, з яких мінімум користі. Головне питання: навіщо взагалі Мінкультури взялося розглядати та погоджувати цю фікцію? Єдиний варіант — домовленість про протягування нового Генплану, що не буде нічого обмежувати», — написав експерт з питань містобудування Георгій Могильний на власній сторінці у Фейсбук.

Зауважимо, що у травні поточного року Київрада ухвалила рішення про розробку 219 Детальних планів території, які регламентують комерційну забудову у мікрорайонах міста. Своїм рішенням депутати дозволили забудовувати Київ без Генплану до 2024 року. Закон «Про регулювання містобудівної діяльності» вимагає, щоб ДПТ уточнювали положення Генерального плану. Проте дія чинного Генплану Києва завершилася у 2020 році, а розробка нового проєкту триває з 2008-го. 

Доки не буде затверджений новий Генеральний план, у Києві планують ввести тимчасовий мораторій на забудову в центральній частині. Інформацію про це 20 липня 2021 року опубліковано на офіційному сайті Київської міської ради. Ініціатор проєкту рішення — депутат Київської міської ради, перший заступник голови Постійної комісії з питань архітектури, містобудування та земельних відносин Григорій Маленко. За його словами, центральна частина Києва є туристичним обличчям столиці, місцем концентрації історичного надбання та економічної діяльності.

«Безконтрольна житлова забудова центру призведе до знищення історичного ареалу, значного погіршення життєвого середовища, надмірного ущільнення забудови, перевантаження інфраструктури та зменшення рівня туристичної привабливості Києва. Тому ми подали проєкт рішення з наступною пропозицією. До того, як буде затверджено новий Генеральний план міста, ввести повну заборону-мораторій на здійснення будь-яких будівельних робіт з будівництва нового житла в центральній частині Києва. Місто, нарешті, має почати жити цивілізовано та планувати свій розвиток», — наголосив Григорій Маленко.

Читайте також: Мітинг постраждалих інвесторів недобудов: чого вимагали та що отримали

Дізнатися про первинний ринок нерухомості столиці та обговорити останні події можна на форумі Житлові комплекси Києва та передмістя.

Інформаційно-аналітичний відділ Domik.ua

© domik.ua, 2021

Оцініть статтю
0 голосів

Читайте також

Інвестиції у своє майбутнє з безпечним ЖК DELREY

Інвестиції у своє майбутнє з безпечним ЖК DELREY

Безпека та Комфорт: Чому слід звернути увагу саме на ЖК DELREY?

Безпека та Комфорт: Чому слід звернути увагу саме на ЖК DELREY?

Спеціальна пропозиція на квартири бізнес-класу у ЖК DELREY

Спеціальна пропозиція на квартири бізнес-класу у ЖК DELREY

Поділіться вашою думкою
0 коментарів
Сучасні шалє із морським краєвидом
Новенькі модернові будинки у затишному містечку на березі середземного моря серед мальовничих гір
Детальніше
+34624407828xxxx