Подати оголошення

Скільки коштує куб гарячої води у Києві: нові тарифи та договори

Скільки коштує куб гарячої води у Києві: нові тарифи та договори
Кияни переходять на нові договори із «Київтеплоенерго» та «Євро-Реконструкцією». Як зміниться вартість гарячої води та чому сплачувати у багатоповерховому будинку доведеться навіть власникам бойлерів — далі в матеріалі.

Зміст

Портал Domik.ua розбирався, скільки обійдеться жителям столиці теплий душ та які зміни відбудуться у зв'язку із переходом на нові договори з постачальниками послуг.

Наприкінці жовтня 2021 року мер Києва Віталій Кличко запевнив, що столична влада зробила все можливе для того, щоб тарифи на тепло- та гаряче водопостачання для населення цього опалювального сезону не зросли. У Київраді запевняють, що місто має достатній запас газу та долучилося до Меморандуму про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері постачання тепла та гарячої води у прийдешньому опалювальному сезоні (2021-2022 рр.), укладеному між керівниками міст, урядом і компанією «Нафтогаз України». Проте вже з середини весни 2022 року на киян чекають нові платіжки.

На ринку житлово-комунальних послуг (ЖКП) за останні кілька років відбулася низка суттєвих змін. У травні 2019 року вступив у дію новий Закону України «Про житлово-комунальні послуги». Ним встановлено нову класифікацію ЖКП, змінено підходи до формування тарифів та нарахування плати. Зокрема стосовно системи гарячого водопостачання (ГВП) передбачено, що всі споживачі мають укласти із виконавцем один із 5-ти видів типових договорів, а саме:

  • індивідуальний договір про надання послуги з постачання гарячої води з обслуговуванням внутрішньобудинкових систем;
  • індивідуальний договір про надання послуги з постачання гарячої води;
  • колективний договір про надання послуги з постачання гарячої води;
  • договір з колективним споживачем про надання послуги з постачання гарячої води;
  • договір з власником (користувачем) будівлі про надання послуги з постачання гарячої води.

1 жовтня 2021 року набули чинності постанови Кабінету Міністрів № 1022 та 1023, які запровадили публічний договір приєднання для тих, хто не обрав жодну із форм договору, а також нова редакція Правил надання послуги з постачання гарячої води та типових договорів про надання послуги з постачання гарячої води. Якщо протягом 30-ти днів із дня опублікування тексту договору на офіційному сайті органу місцевого самоврядування або виконавця співвласники багатоквартирного будинку не обрали жодний із видів взаємодії із комунальниками, вважається, що вони автоматично погодились на укладання публічного договору приєднання з індивідуальними споживачами. Фактом приєднання вважатиметься вчинення будь-яких дій, які свідчитимуть про бажання укласти договір, зокрема надання виконавцю підписаної заяви-приєднання, сплата рахунка за надані послуги, факт отримання послуги.

Таблиця порівняння структури плати за надання послуги з постачання гарячої води для різних типів договорів

Структура плати за надання послуги з постачання гарячої води Індивідуальний договір з обслуговуванням внутрішньобудинкових систем Колективний договір, договір із колективним споживачем, договір з власником будівлі Індивідуальний договір, якщо співвласники багатоквартирного будинку самостійно не обрали форму договору або не дійшли згоди про розмір плати за обслуговування внутрішньобудинкової системи
Плата за послугу + + +
Витрати теплової енергії на забезпечення функціонування внутрішньобудинкової системи ГВП (за наявності циркуляції) + + +
Абонентське обслуговування + - +
Технічне обслуговування та поточний ремонт внутрішньобудинкових систем  + - -

Плата за послугу розраховується виходячи з розміру затвердженого уповноваженим органом тарифу та обсягу спожитої гарячої води або за нормами споживання, встановленими органом місцевого самоврядування, якщо лічильника немає. 

Плата за витрати теплової енергії на забезпечення функціонування внутрішньобудинкової системи ГВП (за наявності циркуляції) розраховується виходячи з розміру затвердженого тарифу на послугу з постачання теплової енергії та визначеного обсягу відповідно до методики розподілу. При цьому відключення від систем централізованого опалення та гарячої води не звільняє власників квартир та нежитлових приміщень від обов’язку відшкодування цих витрат. 

Плата за технічне обслуговування та поточний ремонт внутрішньобудинкових систем багатоквартирного будинку визначається окремим договором між виконавцем та співвласниками багатоквартирного будинку.

Плату за абонентське обслуговування визначає виконавець, але вона не може перевищувати граничного розміру, встановленого Кабміном. Станом на 1 липня 2021 року граничний розмір плати для послуг з постачання теплової енергії, гарячої води, централізованих водопостачання та водовідведення становить 33,74 грн на місяць. Вона сплачуватиметься споживачами у разі укладення з виконавцями комунальних послуг індивідуальних договорів або індивідуальних договорів з обслуговуванням внутрішньобудинкових систем. Як пояснюють у Міністерстві розвитку громад та територій України, витрати пов’язані з обслуговуванням та заміною вузлів комерційного обліку води та теплової енергії включатимуться до плати за абонентське обслуговування відповідного виконавця послуги. Раніше вони входили до складу внесків за обслуговування та заміну вузлів комерційного обліку. Але витрати на обслуговування приладів, що забезпечують індивідуальний облік у квартирах, до вартості абонентського обслуговування не включатимуться, як це було раніше. Тепер повірку та заміну квартирних лічильників мають робити за власний рахунок самі споживачі.

Згідно із правилами надання послуги, споживач не звільняється від плати за абонентське обслуговування навіть у разі відсутності фактичного споживання або відключення його квартири або нежитлового приміщення від мереж централізованого теплопостачання та ГВП. Використання бойлера у багатоквартирних будинках не звільняє споживачів від абонплати, оскільки вони все одно залишаються користувачами послуги. Відмовитися ж від послуги самостійно не вдасться, оскільки вона надається для всієї будівлі і вода проходить через єдиний прилад обліку, всі мешканці вважаються споживачами.

Читайте також: Тарифи на опалення: скільки українці заплатять за теплі батареї у 2021 році

Ціна за кубічний метр гарячої води у Києві у 2021 році

Жителів столиці опаленням та гарячою водою забезпечують дві компанії — КП «Київтеплоенерго» та ТОВ «Євро-Реконструкція». 

Тарифи на гаряче водопостачання КП «Київтеплоенерго» 

КП «Київтеплоенерго» — один із найбільших у Європі виробників теплової енергії. До складу підприємства входять дві теплоелектроцентралі — ТЕЦ-5 та ТЕЦ-6. Підприємство забезпечує тепловою енергією 15 703, гарячою водою — 14 787 будівель. 

Текст публічного договору приєднання КП «Київтеплоенерго» виклали на офіційному сайті 30 вересня за посиланням — Типовий індивідуальний договір про надання послуги з постачання гарячої води.

19 жовтня 2021 року Київська міська державна адміністрація опублікувала розпорядження із новими тарифами на опалення та гарячу воду для КП «Київтеплоенерго». Керманичі столиці вирішили до кінця опалювального сезону ціни на послугу з постачання гарячої води для населення не змінювати. 

Наразі на сайті КП «Київтеплоенерго» для населення зазначені такі тарифи:

  • за умови підключеної рушникосушарки — 97,89 грн за 1 куб. м з ПДВ;
  • за умови відсутності рушникосушарки — 90,54 за 1 куб. м з ПДВ.

Після опалювального сезону ціни зростуть на 10-20% в залежності від комплексу послуг: чи входитимуть у тариф витрати на утримання та ремонт центрального теплового пункту (ЦТП) чи індивідуального теплового пункту (ІТП), а також оснащення будівель вузлами комерційного обліку.

Тариф на послугу з постачання гарячої води для населення КП «Київтеплоенерго» 

Найменування тарифу, послуги з постачання гарячої води

Опалювальний

період

Після закінчення

опалювального періоду

Тариф, грн за 1 куб. м Тариф, грн за 1 куб. м

без ПДВ

з ПДВ

без ПДВ

з ПДВ

Без ЦТП, з ІТП, з урахуванням витрат на оснащення вузлами комерційного обліку 81,57 97,89 99,86 119,83
Без ЦТП, з ІТП, без урахування витрат на оснащення вузлами комерційного обліку 81,57 97,89 97,78 117,34
З ЦТП, без ІТП, з урахуванням витрат на оснащення вузлами комерційного обліку 81,57 97,89 91,19 109,43
З ЦТП, без ІТП, без урахування витрат на оснащення вузлами комерційного обліку 81,57 97,89 88,97 106,76
Без ЦТП, без ІТП, з урахуванням витрат на оснащення вузлами комерційного обліку 81,57 97,89 91,31 109,57
Без ЦТП, без ІТП, без урахування витрат на оснащення вузлами комерційного обліку 81,57 97,89 89,34 107,21

Тарифи на послуги з постачання гарячої води, що виробляється за допомогою системи автономного теплопостачання, без урахування витрат на оснащення будівель вузлами комерційного обліку встановлюються для населення кожного багатоквартирного будинку окремо. Так, наприклад, мешканцям будинку на вул. Добрий Шлях, 64 в опалювальний період потрібно буде платити за один кубометр гарячої води 97,89 грн з ПДВ, а надалі ціна зросте до 127,69 грн з ПДВ. 

У рішенні КМДА від 13 жовтня 2021 року зазначений тариф на послуги з постачання гарячої води для бюджетних організацій на рівні 122,74-134,54 грн/куб. м з ПДВ, для релігійних — 117,27-133,02 грн/куб. м з ПДВ, для інших категорій споживачів — 127,36-141,07 грн/ куб. м з ПДВ.

Тарифи на послугу з постачання гарячої води КП «Київтеплоенерго» для установ та організацій 

Найменування тарифу, послуги з постачання гарячої води Споживачі Тариф, грн за 1 куб. м (з ПДВ)
Без ЦТП, з ІТП, з урахуванням витрат на оснащення вузлами комерційного обліку бюджетні установи 134,54
інші споживачі 141,07
релігійні організації 133,02
Без ЦТП, з ІТП, без урахування витрат на оснащення вузлами комерційного обліку бюджетні установи 132,71
інші споживачі 138,76
релігійні організації 128,93
З ЦТП, без ІТП, з урахуванням витрат на оснащення вузлами комерційного обліку бюджетні установи 124,23
інші споживачі 130,59
релігійні організації 118,43
З ЦТП, без ІТП, без урахування витрат на оснащення вузлами комерційного обліку бюджетні установи 121,89
інші споживачі 127,36
релігійні організації 117,27
Без ЦТП, без ІТП, з урахуванням витрат на оснащення вузлами комерційного обліку бюджетні установи 124,54
інші споживачі 131,09
релігійні організації 123,45
Без ЦТП, без ІТП, без урахування витрат на оснащення вузлами комерційного обліку бюджетні установи 122,74
інші споживачі 127,82
релігійні організації 122,11

У телефонній розмові в Центрі комунального сервісу (ЦКС), нам повідомили, що споживачам КП «Київтеплоенерго» абонплату за гаряче водопостачання поки не нараховують. В опублікованому на офіційному сайті КП «Київтеплоенерго» тексті типового індивідуального договору про надання послуги з постачання гарячої води зазначено, що у платіжку виконавцю входить плата за послугу, за витрати теплової енергії на забезпечення функціонування внутрішньобудинкової системи гарячого водопостачання (за наявності циркуляції) та плата за абонентське обслуговування. Там же міститься посиланням на розрахунок витрат для встановлення плати за абонентське обслуговування з 1 липня 2021 року для споживачів, з якими укладено індивідуальний договір — https://kte.kmda.gov.ua/wp-content/uploads/2021/09/Zminy-do-Nakazu-360.pdf. Згідно із цим розрахунком, розмір абонентської плати за послугу з постачання гарячої води складає 10,62 грн/міс. з ПДВ. 

Скан розрахунку витрат для встановлення плати за абонентське обслуговування КП «Київтеплоенерго» 

Ціни на гаряче водопостачання ТОВ «Євро-Реконструкція»

На сайті ТОВ «Євро-Реконструкція», що володіє Дарницькою ТЕЦ та обслуговує 300 тис. мешканців лівого берега столиці, опубліковані такі тарифи: 

  • за умови підключення рушникосушарки — 80,28 грн/куб. м з ПДВ;
  • за умови відсутності рушникосушарки — 74,22 грн/куб. м з ПДВ.

Для споживачів, які отримують послугу з постачання гарячої води без використання індивідуальних теплових пунктів, для потреб населення діючий тариф — 75,96 грн/куб. м з ПДВ.

13 жовтня товариство також оприлюднило на своєму сайті текст публічного договору приєднання — Типовий індивідуальний договір про надання послуг з постачання гарячої води. Для споживачів, з якими ТОВ «Євро-Реконструкція» уклала індивідуальний договір про надання послуги у багатоквартирному будинку, з 1 листопада 2021 року запроваджується також абонентська плата за послугу з постачання гарячої води — 15,38 грн/міс. з ПДВ.

Розрахунок вартості гарячої води 

Як розрахувати плату за гарячу воду за лічильником

Якщо у помешканні є квартирні прилади обліку, то нарахування відбуваються на підставі переданих споживачем даних. Різниця між поточними та попередніми показаннями множиться на тариф. Для цього лічильники обов’язково мають бути справними, повіреними та опломбованими виконавцями послуг. 

Який принцип розрахунку вартості гарячої води, якщо є прибудинковий лічильник, але немає квартирного

У разі відсутності квартирних приладів обліку нарахування проводяться згідно з показаннями вузла комерційного обліку. Від загального обсягу споживання віднімаються обсяги, передані мешканцями квартир, які оснащені лічильниками, а отримана різниця ділиться пропорційно між усіма споживачами, у яких відсутні квартирні засоби обліку (для послуги водопостачання та водовідведення — пропорційно кількості проживаючих осіб).

Як розрахувати платіж за ГВП, якщо немає ні прибудинкового, ні квартирного лічильника

У разі відсутності у споживачів квартирних та загальнобудинкового приладу обліку, нарахування проводяться за нормами споживання, затвердженим органом місцевого самоврядування, до встановлення вузла комерційного обліку.

Скільки відведено кубів гарячої води на людину згідно з нормою

Норма споживання визначає місцева влада. Так нормативи для жителів столиці визначені розпорядженням виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) від 16 червня 2015 року N 579

Види благоустрою житлового фонду у багатоквартирних житлових будинках Норми споживання послуг з централізованого постачання гарячої води (з використанням внутрішньобудинкових систем) на 1 особу Норми споживання послуг з водовідведення гарячої води (з використанням внутрішньобудинкових систем) на 1 особу
л/добу куб. м/міс. л/добу куб. м/міс.
З водопроводом, каналізацією, централізованим гарячим водопостачанням, з умивальниками, мийками та душем  90 2,8 90 2,8
З водопроводом, каналізацією, централізованим гарячим водопостачанням, з сидячими ваннами та душем  95 2,85 95 2,85
З водопроводом, каналізацією, централізованим гарячим водопостачанням, з ваннами завдовжки більше ніж 1500 мм, обладнаними душем  100 3 100 3
Гуртожитки 40 1,2 40 1,2

Якщо кількість мешканців житла стала меншою, необхідно повідомити про це КП «Київтеплоенерго», аби відкоригувати нарахування за гарячу воду. Щоб змінити дані достатньо повідомити фахівцям ЦКС актуальну кількість зареєстрованих осіб одним із 4-х способів:

Після перевірки отриманих даних кількість зареєстрованих осіб буде змінена згідно із поданою інформацією протягом поточного місяця або не пізніше 10-го числа наступного.

Соціальні норми споживання прописані в постанові Кабінету Міністрів «Про встановлення державних соціальних стандартів у сфері житлово-комунального обслуговування» № 409 від 6 серпня 2014 року. Їх застосовують для розрахунку субсидій та комунальних пільг. Для користування послугами з постачання гарячої води для однієї людини вона становить 1,6 куб. м на місяць.

Читайте також: Пільги та субсидії на комунальні послуги в Україні: хто їх може отримати та як оформити

Плата за водовідведення гарячої води у Києві

Діючий тариф ПрАТ АК «Київводоканал» за 1 куб. м стоків — 12,036 грн (у т. ч. ПДВ 2,006 грн). 

Товариство постачає холодну воду та очищує стоки як холодного так і гарячого водовідведення. Показники лічильника гарячої води необхідно передавати як до тепловиків, так і до ПрАТ АК «Київводоканалу» для формування нарахувань за її відведення. 

На підприємстві пояснюють, у разі відсутності в квартирах споживачів приладів обліку гарячої води нарахування за послуги з централізованого відведення гарячої води здійснюються за встановленими згідно з чинним законодавством нормами споживання. 

У разі встановлення в квартирах лічильників гарячої води, нарахування за послуги з централізованого відведення гарячої води повинні здійснюватися за попередньо наданими показниками. І оскільки нарахування можуть здійснюватися лише за справними приладами обліку, їх потрібно повіряти раз на 4 роки. 

Інформацію про обсяги використаної гарячої води необхідно надавати до ПрАТ АК «Київводоканал» щомісячно, навіть якщо споживач з якихось причин не використовував гарячу воду, наприклад, встановив бойлер. У товаристві пояснюють, що наявність водонагрівача не виключає факт користування послугами постачання та відведення гарячої води.

Нарахування послуг з централізованого постачання та відведення холодної води, а також з відведення гарячої води здійснюється відповідно до показників лічильників, переданих в попередньому місяці. Надсилати їх треба щомісяця з 5 числа і до кінця місяця у один із таких способів: 

  • через «Особистий кабінет»;
  • на головній сторінці сайту vodokanal.kiev.ua, натиснувши на кнопку «Надати показники»;
  • за допомогою мобільних додатків «Viber» та «Telegram», приєднавши їх до акаунту «Київводоканал»;
  • записати показники у відповідній графі платіжного повідомлення під час оплати у банківських установах;
  • у сервісних центрах ЦКС;
  • за телефоном контакт-центру «Київводоканалу» (044) 202-02-02.

Якщо людина не передала показники, або зробила це не вчасно, то нарахування будуть відбуватися автоматично на основі середніх показників попередніх періодів. Зробити перерахунок можна, надавши вірні дані приладів обліку. Для цього потрібно зайти на сайт «Київводоканалу» через кнопку «Надати показники» і завантажити фотографію лічильника з показниками. Або завітати до одного з ЦКС. 

Поділитися власною думкою щодо тарифів на гарячу воду в Україні або запитати поради у інших споживачів можна на форумі Тарифи на гарячу воду та опалення.

Висновок

Завдяки підписаному у вересні меморандуму, для більшості киян у цьому опалювальному сезоні очільники столиці обіцяють обійтись без сюрпризів у платіжках за гарячу воду та опалення. Вже з наступної весни населенню столиці доведеться сплачувати більше на 10-20%. Поки для більшості населення столиці на формування тарифу на гарячу воду впливає лише наявність чи відсутність рушникосушки. Наступного року навіть для мешканців двох сусідніх однакових будинків ціна кубометра може відрізнятися. Так послуга для будинків у тарифі якого будуть закладені витрати на утримання та ремонт ЦТП, але немає витрат на ІТП та встановлення вузла комерційного обліку, обходитиметься 106,76 грн/куб. м. Для будинку з ІТП, в тариф якого закладені витрати на оснащення вузлом комерційного обліку, але немає ЦТП, тепла ванна коштуватиме 119,83 грн/куб. м 
 

Інформаційно-аналітичний відділ Domik.ua

© domik.ua, 2021

Оцініть статтю
0 голосів

Читайте також

Інвестиції у своє майбутнє з безпечним ЖК DELREY

Інвестиції у своє майбутнє з безпечним ЖК DELREY

Безпека та Комфорт: Чому слід звернути увагу саме на ЖК DELREY?

Безпека та Комфорт: Чому слід звернути увагу саме на ЖК DELREY?

Спеціальна пропозиція на квартири бізнес-класу у ЖК DELREY

Спеціальна пропозиція на квартири бізнес-класу у ЖК DELREY

Поділіться вашою думкою
0 коментарів
Всі звіти про надійність новобудов безкоштовно
Обирайте новобудову в каталозі Білдконтролю та отримуйте звіт про її надійність. Це корисно.
Детальніше