Подать объявление

Тарифи на електроенергію: реальна вартість кіловата складає 1,45 грн — експерт

Тарифи на електроенергію: реальна вартість кіловата складає 1,45 грн — експерт
Кабінет міністрів затвердив Національний план дій з енергоефективності на найближчі 5 років.

Генеральний директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко заявив, що більше половини вартості електроенергії за населення сплачує промисловість.

Раніше Domik.ua писав про законний спосіб економії на електроенергії для українців.

В уряді поставили завдання навчити населення ефективно використовувати енергію. У зв'язку з цим був затверджений Національний план дій з енергоефективності на найближчі 5 років.

Тепер до 2017 року енергоспоживання має скоротитися на 5%, а до 2020 року - на 9%. Особливої ​​економії чекають від побутових споживачів, в цьому секторі очікують найбільший ефект. На другому місці сектор послуг, у тому числі і бюджетні установи.

План дій з енергоефективності в ефірі радіостанції Голос Столиці проаналізував генеральний директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко.

Ч и вийде у влади вирішити питання енергоефективності?

– У нас все просто. Енергозбереження починається там, де людину б'ють по кишені. От як тільки б'ють - вона відразу починає займатися енергозбереженням. Тому що всі розповіді про те, що у нас в три рази більше споживання тепла та енергії, ніж у Польщі на одиницю виробництва, всі розповіді про те, що це погано і для екології, і для природи, і споживання ресурсів, нікого не цікавлять до того моменту, поки це не вдарило по кишені. Що стосується платіжок, то головна проблема в тому, щоб лічильник стояв на будинку.

Читайте також: Домашні лічильники електроенергії можуть завищувати показники: як перевірити, щоб не платити зайвого

Хто повинен встановлювати лічильники?

– Лічильники повинні встановлювати самі люди в особі місцевої влади. У столиці це КМДА. Тобто питання до мера - де ці лічильники і чому їх не вистачає.

Що стосується проекту енергоефективності, заявленої урядом - за рахунок чого це досягатиметься?

– Я абсолютно впевнений, що цифри, які вказані в тих планах, в реальному житті будуть пройдені через півроку - за умови, що ми піднімаємо тарифи до економічно обґрунтованих. Ті показники енергоефективності, які там позначені, на рівні 5-9%, були явно прописані досить давно, це дуже консервативні цифри. Я думаю, що вони будуть перевищені набагато раніше, ніж позначено в плані.

Щ о значить «економічно обґрунтовані тарифи»? Які формули існують для їх розрахунку?

– Для тих, хто хоче в цьому розібратися, немає жодної проблеми. На жаль, абсолютно неправильно працює національний регулятор, який за ці тарифи відповідає. Тобто вони не займаються тим, щоб пояснити людям, за що ті платять. А це проблема, коли ти не розумієш, за що платиш, і ти завжди незадоволений.

Н а скільки ще потрібно підняти тарифи, щоб вони стали економічно обґрунтованими?

– У нас близькі до цієї цифри тарифи на газ, тарифи на воду, там до 15% різниці від необхідного рівня. Але при цьому досить погана ситуація з електрикою, тому що у нас так влаштована система, що промисловість субсидує населення. Населення платить близько 45% реальної вартості електроенергії, а різницю беруть із промисловості. В результаті у нас промисловість невиправдано дорого платить за електроенергію, на рівні Німеччини. А населення платить нижче, ніж у Білорусі та Росії. Відповідно, через це падає конкурентоспроможність усіх, хто виробляє продукцію і платить зарплати. Це ще належить усувати.

Читайте також: Як встановити багатозонний лічильник та зекономити на електриці

Яку вартість потрібно встановити на один кіловат за годину?

– У нас є орієнтири - це ті ціни, які виставляє генерація. Генерація виставляє близько гривні. Плюс транспортування, плюс розподіл, плюс амортизація обладнання, вийде десь 1,40-1,45 гривні.

Раніше експерт з питань енергетики Юрій Корольчук в ефірі радіостанції Голос Столиці повідомив, що постійні конфлікти в уряді та парламенті призвели до того, що зиму Україна зустріне зі значним дефіцитом палива. Він також зазначив, що брак газу в сховищах може призвести до зриву поставок «блакитного палива» в країни Євросоюзу.

У свою чергу, керівник аналітичного департаменту Компанії Concorde Capital Олександр Паращій розповів про те, що Україна різко скоротила видобуток власного вугілля і газу, на 13% скоротилося і виробництво електроенергії. Паращій висловив упевненість в тому, що це призвело не тільки до проблем в економіці, а й до зриву осіннього опалювального сезону.

Оцените статью
0 голосов

Читайте также

Демонтаж металлических конструкций в Киеве и области

Демонтаж металлических конструкций в Киеве и области

1
Переезд в новую квартиру: самая необходимая мебель и предметы интерьера

Переезд в новую квартиру: самая необходимая мебель и предметы интерьера

1
Как продать квартиру без посредников за 48 часов?

Как продать квартиру без посредников за 48 часов?

Поделитесь вашим мнением

Комментарии посетителей

6 комментариев
вася• 
А зарплата должна быть реальная 200000гр. ПИ....РАСЫ
-12+4
Лариса• 
И какие вы приложили усилия, для того, чтобы она у вас была такая?
-4+15
Каталог відгуків про будинки Києва
Знайдіть свій будинок та розкажіть про нього. Що подобається, а що ні? Допоможіть тим хто шукає житло
Подробнее