Подать объявление

Орендувати квартиру у Львові можна від 2000 грн

Орендувати квартиру у Львові можна від 2000 грн
У Львові зменшується кількість орендарів-іноземців, та зростає кількість орендарів зі східних регіонів України.

Про основні тенденції ринку тривалої оренди квартир у Львові Domik.ua розпитав керівника з оптимізації та розвитку провідного оператора ринку нерухомості Львова, компанії “Дуоком” Христину Ковтун.

Також читайте: Скільки має коштувати квартира у Львові

Христино, розкажіть, будь-ласка, якою була активність на ринку довготермінової оренди квартир у Львові в березні?

У нашій роботі ми не спостерігали у березні якісь помітні чи значні зміни активності ні в бік пожвавлення, ані в бік завмирання ринку тривалої оренди. Хоча березень, виходячи з нашого багаторічного досвіду у сфері посередницьких послуг, мав би характеризуватися підвищенням активності.

Чи змінився попит на оренду у порівнянні з попередніми місяцями?

Якщо порівнювати з лютим-січнем 2015 року, можемо відмітити, що попит на оренду у березні, на наш погляд, дещо понизився, хоча мова йде про незначний відсоток. Такі коливання ринку попиту інколи бувають, тому на даний момент судити про суттєві зміни на ринку, напевне, зарано — зрештою, термін в один місяць для ринку нерухомості не є показником для висновків.

Якщо брати більший термін, до прикладу, останні півроку, то можемо відмітити, що попит на оренду нерухомості за цей період впевнено падав. Цікавим є той факт, що за цей період суттєво зменшилася кількість орендарів-іноземців. Натомість орендарів-українців зі східних областей України помітно побільшало.

Як змінились ціни на оренду квартиру економ-класу у Львові в березні?

Останнім часом - мова іде про останні місяці - динаміка цін на оренду характеризується досить специфічно. Ми спостерігаємо зростання цін у гривнях та падіння цін з прив'язкою до долара - найпоширенішою валютою на ринку нерухомості залишається американський долар, до якого прив'язують орендну ставку. Тобто, нерухомість, яка виставляється у гривневій ціні — зростає, а нерухомість, яка виставлена на ринок оренди з прив'язкою до долара або іншої іноземної валюти – падає в ціні. Зрештою, це природньо за умови такого стрімкого зростання курсу долара до національної валюти.

Також читайте: Що долар зробив з ринком оренди житла

Якщо відштовхуватися від минулого року, коли зняти квартиру можна було від 1500 грн, то зараз мінімальна ціна, за яку може трапитися найдешевша економ-пропозиція це 2000-2500 грн. Тому зараз активніше почав розвиватися такий сегмент економ-оренди як кімнати з підселенням до проживаючих у квартирі власників або орендарів. За кімнату зазвичай господарі просять 700-1800 грн залежно від кількості осіб.

В березні суттєвої різниці в ціні на квартири економ-класу порівняно з лютим ми відмітити не можемо, якихось різких змін не було. А для невеликих коливань діапазону цін - занадто малий термін, для того щоб зробити об'єктивні висновки.

Які вимоги висувають орендарі до орендованого житла? Наскільки вони відрізняються від пропозицій орендодавців?

Зараз для орендарів одним з найактуальніших є питання оплати житла по договору та зміни оплат, які можливі через нестабільність курсів.

Мова іде про оренду, де орендодавець прив'язується до іноземної валюти, як індексу. Відмічу, що не менше третини орендодавців ставлять вимогу укладати угоди не у гривнях. Вони воліють прив'язатися у договорі до американської валюти, по курсу. Тут виникає конфлікт, адже орендарі хоч і знають, яка ціна у гривнях сьогодні, але не знають, яка ціна квартири при переводі на гривню очікуватиме їх завтра. І, на жаль, «невідоме завтра» відлякує потенційних орендарів. В результаті потенційний орендар «руками та ногами» за те щоб укласти угоду в гривнях, а орендодавець, звісно, хоче прив’язки до долара.

Але це ще не є найбільшою проблемою. Проблеми виникають з тими угодами, які були підписані раніше, до дестабілізації гривні.

Насправді з нового 2015 року ми стали свідками розірвання дуже численної кількості угод, через неспівпадіння між сторонами оренди в питанні ціни.

За якою ціною сьогодні можна орендувати 1,2,3-кімнатну квартиру економ-класу в різних районах Львова?

Результати орендних операцій (договорів оренди), здійснених компанією “Дуоком” у 2015 році, свідчать, що ціна оренди однокімнатної квартири економ-класу у різних районах Львова коливається в межах:

Галицький район — 2000-4500 грн;

Личаківський — 1800-4300 грн;

Залізничний, Шевченківський, Франківський та Сихівський — 1700-4000 грн.

При цьому, найбільший попит спостерігається на квартири вартістю до 3000 грн за місяць оренди.

Вартість оренди двокімнатної квартири економ-класу:

Галицький район — 2500-4800 грн

Личаківський — 2200-4500 грн

Франківський — 2000-4400 грн

Залізничний, Шевченківський та Сихівський — 2000-4300 грн.

Найбільший попит спостерігаємо на двокімнатні квартири у ціновому діапазоні до 3500 грн за місяць оренди.

Трикімнатні квартири економ-класу здають за такими цінами:

Галицький район — 3000-5500 грн

Личаківський — 2800-4800 грн

Залізничний, Шевченківський, Франківський та Сихівський — 2500-4800 грн.

На трикімнатні квартири високий попит у ціновому діапазоні до 4000 грн на місяць.

Інформаційно-аналітичний відділ Domik.ua

© domik.ua, 2015

Оцените статью
0 голосов

Читайте также

Демонтаж металлических конструкций в Киеве и области

Демонтаж металлических конструкций в Киеве и области

1
Переезд в новую квартиру: самая необходимая мебель и предметы интерьера

Переезд в новую квартиру: самая необходимая мебель и предметы интерьера

1
Как продать квартиру без посредников за 48 часов?

Как продать квартиру без посредников за 48 часов?

Поделитесь вашим мнением
0 комментариев
Каталог відгуків про будинки Києва
Знайдіть свій будинок та розкажіть про нього. Що подобається, а що ні? Допоможіть тим хто шукає житло
Подробнее