Подать объявление

ЖК /Чайка\: як оформити іпотеку під 7% від банку «Глобус»

ЖК /Чайка\: як оформити іпотеку під 7% від банку «Глобус»
Розраховуємо, скільки буде коштувати однокімнатна квартира в ЖК /Чайка\, куплена за пільговою іпотекою.

Содержание

З 1 березня 2021 року забудовник ОМОКС разом із банком-партнером «Глобус» стали учасниками державної програми «Доступна іпотека 7%». Відтепер інвестори, які підпадають під умови програми, можуть оформити в пільгову іпотеку квартири в житловому комплексі /Чайка\. Новобудова знаходиться в селі Чайки, в 5 км від станції метро «Житомирська». Журналісти порталу Domik.ua з'ясували умови доступної іпотеки та розрахували, скільки доведеться платити позичальнику на прикладі конкретної квартири в ЖК /Чайка\.

Вимоги до позичальника

Основні вимоги

— позичальник і його чоловік/дружина — наймані працівники;

— позичальник і члени його родини не отримували державну підтримку за іпотечним кредитом;

— на дату подачі документів у позичальника та членів його родини не повинно бути у власності об'єктів житлової нерухомості площею більше за 50 кв. м; інших чинних договорів щодо фінансування будівництва житлової нерухомості; майнових прав на об'єкти незавершеного будівництва житлової нерухомості

Вік позичальника

На дату закінчення терміна іпотечного кредиту не повинен перевищувати 70 років (включно)

Дохід позичальника

Середньомісячний сукупний дохід позичальника та членів його родини за останні 6 місяців не перевищує десятикратного розміру щомісячної середньої заробітної платні в тому регіоні України, де розташований предмет іпотеки. Мінімальний дохід визначається банком із точки зору достатності для обслуговування заборгованості за іпотечним кредитом

Які документи потрібно подавати

— паспорт громадянина України;

— ідентифікаційний код;

— довідка про реєстрацію місця проживання (прописка);

— довідка про доходи за останні півроку з помісячною розбивкою (для найманих працівників);

— податкова декларація за 12 місяців і довідка про рух коштів на всіх банківських рахунках за останні 6 місяців (для підприємців).

Опціонально:

— свідоцтво про шлюб/розлучення;

— свідоцтво про народження дитини


Вимоги до нерухомості на первинному ринку

 

Цільове призначення кредиту

Придбання майнових прав на квартири в об'єктах незавершеного будівництва за договором купівлі-продажу майнових прав або договором участі в фонді фінансування будівництва (ФФБ)

Загальна площа

Нормативна площа предмета іпотеки становить 50 кв. м загальної площі на одну людину або родину з двох осіб. Далі плюс 20 кв. м на кожного наступного члена родини. Загальна площа предмета іпотеки не може перевищувати нормативну площу предмета іпотеки більш ніж на 20%

Нерухомість, на яку не можна оформити іпотеку

Предметом іпотеки не можуть бути:

квартира в багатоквартирному або приватному житловому будинку, які прийняті в експлуатацію раніше ніж за три роки до початку поточного року;

соціальне житло, службові та інші житлові приміщення, пристосовані для тимчасового проживання громадян

Документи, які надає продавець (забудовник)

довідка від забудовника з параметрами обраної квартири;

договір купівлі-продажу майнових прав або договір участі у ФФБ;

звіт оцінювача про оцінку вартості майнових прав на етапі видачі кредитних коштів


Умови програми «Доступна іпотека під 7%» у банку «Глобус»

Сума кредиту

Від 100 тыс. до 2 млн грн

Термін

Від 1 до 20 років

Перший внесок

Не менше 15% від вартості нерухомості

Компенсаційна відсоткова ставка

7%

Одноразова комісія за надання кредиту 

0,5% від суми кредиту

Страхування

Обов'язковому страхуванню підлягають:

предмет іпотеки;

добровільне страхування позичальника від нещасного випадку

Дострокове погашення кредиту

Можливе без обмежень


Супутні платежі у разі оформлення іпотеки в банку «Глобус»

Послуги нотаріуса

Близько 5-7 тис. грн

Страхування предмета іпотеки

Орієнтовний тариф — 1,3% від вартості нерухомості щорічно після введення будинку в експлуатацію

Страхування від нещасного випадку

Орієнтовний тариф — 1,3% від залишку суми кредиту щорічно

Послуги оцінювача

Близько 1 тис. грн

Обов'язкове державне пенсійне страхування

1% від вартості нерухомості

Адміністративні збори

0,1% від прожиткового мінімуму для працездатних громадян


Покрокове оформлення доступної іпотеки на житло

Крок перший. Інвестор вивчає програму «Доступна іпотека 7%» на предмет своєї відповідності до її умов. Головні вимоги — офіційне працевлаштування та підтверджений дохід, вiк не старше 50 років, відсутність інших кредитів на нерухомість. Також він не повинен мати у власності нерухомість площею понад 50 кв. м.

Крок другий. З пакетом документів, перелік яких надано вище, інвестор звертається до відділення банку.

Крок третій. Банк перевіряє документи потенційного позичальника. Співробітники фінустанови можуть, наприклад, зателефонувати на роботу з уточненням про зарплатню позичальника. Якщо з документами все в порядку, менеджер банку просить позичальника заповнити кредитну заявку. Цей етап займає не більше п'яти днів після подачі документів.

Крок четвертий. Якщо керівництво банку приймає рішення про надання іпотечного кредиту, позичальник надає документи на обрану нерухомість. У відділі продажу інвестору дають довідку з параметрами квартири та договір купівлі-продажу майнових прав (або ФФБ). Банк проводить кредитну оцінку, підписує з позичальником договір і переводить на рахунок продавця (забудовника) кошти. Цей етап займає не більше 10 робочих днів із моменту подачі повного пакета документів.

Крок п'ятий. Оплата компенсаційної відсоткової ставки за рахунок державної програми підтримки протягом усього терміна кредитного договору. Це означає, що позичальник у будь-якому випадку оплачує обумовлені 7%, навіть якщо фактична ставка більша. Різницю компенсує держава.

Прорахунок квартири в іпотеку в новобудові /Чайка\

Розглянемо на прикладі, скільки буде коштувати іпотечна квартира в житловому комплексі /Чайка\. Для цього візьмемо однокімнатну квартиру площею 53,22 кв. м. Вона розташована в 13-поверховому будинку № 30. Він складається з п'яти секцій, три з яких забудовник планує ввести в експлуатацію у ІІ кварталі 2021 року.

Вартість квартири 53,22 кв. м становить 997 875 грн. Якщо інвестор оформляє доступну іпотеку на дану суму, йому необхідно внести перший внесок. Мінімальний внесок у 15% — це 149 681 грн. Одноразова комісія за надання кредиту 0,5% — 4 989 грн. Послуги оцінювача та нотаріуса обійдуться приблизно в 7 тис. грн. Обов'язкове державне пенсійне страхування — 9 979 грн. Послуги зі страхування предмета іпотеки та самого позичальника від нещасного випадку — приблизно 25 тис. грн.

Виходить, що у разі оформлення іпотечного договору позичальник повинен буде сплатити банку «Глобус» близько 197 тис. грн. Решту суми він може виплачувати максимум протягом 20 років (240 місяців). Середньомісячний платіж протягом одного року складає приблизно 8 368 грн. Разом загальна вартість кредиту для позичальника становитиме 1 804 946 грн.

Квартира площею 53,22 кв. м у житловому комплексі /Чайка\

Підсумки

Програма доступної іпотеки під 7% в Україні набирає обертів. У березні нинішнього року пільгові позики видають 7 банків. Найближчим часом, за прогнозами уряду, в цей список увійде ще 12 фінансових установ. Оформити нерухомість в іпотеку можна на первинному та вторинному ринках. Слід пам'ятати, що купувати нерухомість у споруджуваному будинку — вигідніше, хоч і більш ризиковано. Після введення будинку в експлуатацію квартира подорожчає на 20-40%, що дозволить частково покрити переплати за кредитом у разі продажу нерухомості. 

Можливість сплачувати за власну квартиру невеликими платежами протягом встановленого терміну — відмінний шанс придбати своє житло для тих, хто не має всієї суми одразу. Доступна іпотека в житловому комплексі /Чайка\ запроваджена з 1 березня поточного року, а вже 11 березня було видано перший іпотечний кредит на пільгових умовах. 

Детальніше дізнатися про наявність квартир під час будівництва та інших характеристиках новобудови, яку ми використовували як приклад, можна на форумі ЖК «Чайка».

Інформаціонно-аналітичний портал Domik.ua

© domik.ua, 2021

Оцените статью
0 голосов

Читайте также

Инвестиции в свое будущее с безопасным ЖК DELREY

Инвестиции в свое будущее с безопасным ЖК DELREY

Безопасность и Комфорт: Почему следует обратить внимание именно на ЖК DELREY?

Безопасность и Комфорт: Почему следует обратить внимание именно на ЖК DELREY?

Специальное предложение на квартиры бизнес-класса в ЖК DELREY

Специальное предложение на квартиры бизнес-класса в ЖК DELREY

Поделитесь вашим мнением

Комментарии посетителей

1 комментарий
Александр• 
Зачем 1ком. квартира 53 м2 в ипотеку на 20 лет?? для кого? Взял в 30 лет в 50 выплатил, и все время жыл в 1коматной?))) с семьей и детьми? Вариант или 2х комнатная 50-55 м2 или одноомнатная до 40 м2 если сам!!!
-1+2
Реестр инвесторов на форуме Домика
Кнопка добавления в реестр расположена вверху каждой темы ЖК на форуме. Следите за продажами сами!
Подробнее