Подати оголошення

ДАБІ більше не працює: функції архітектурно-будівельної інспекції передали новому органу

ДАБІ більше не працює: функції архітектурно-будівельної інспекції передали новому органу
Реформа містобудування пройшла черговий етап: ДАБІ офіційно ліквідовано, розпочинає роботу новий орган держінспекції архітектури та містобудування. Галузь лібералізують, але відповідальність посилять.

Зміст

Як стало відомо порталу Domik.ua, Кабінет Міністрів ухвалив рішення про старт роботи Державної інспекції архітектури та містобудування України (ДІАМ). Уряд також затвердив створення територіальних органів інспекції. Державна архітектурно-будівельна інспекція (ДАБІ) офіційно припиняє виконувати свої повноваження і 100% її співробітників буде звільнено. Про це 15 вересня 2021 року повідомив міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов

«Цей день має увійти в історію як такий, що розпочав нову епоху в галузі містобудування. Епоху без корупції, без перешкод для бізнесу, без незаконних забудов. З електронними послугами, прозорим регулюванням та доброчесними працівниками. ДІАМ — це не заміна ДАБІ, а повноцінний новий орган, з відмінною структурою, повноваженнями, а головне — принципами роботи. І вже завтра він запрацює. Це один із важливих кроків реформування цілої галузі, яка протягом останніх років потерпала від корупції. Спротив був потужний, але ми це зробили, попереду — законодавчі зміни та завершення реформи містобудування. Відсьогодні ДАБІ більше не існує, жоден співробітник цього органу не буде працевлаштованим у новостворену ДІАМ», — зазначив Олексій Чернишов. 

Навіщо і як реформували інспекцію

У 2011-2014 рр. систему контролю у галузі містобудування переформатували та замість скандальної Держархбудінспекції створили ДАБІ, що підпорядковувалася Кабміну через Міністерство розвитку громад та територій. Інспекція мала контролювати дотримання законодавства, надавати дозвільні та реєстраційні послуги, видавати ліцензії. Натомість орган став одним із найкорумпованіших у державі. Так за результатами опитування українських забудовників у 2019 році, понад 80% з них назвали діяльність ДАБІ джерелом корупції в будівельній галузі. Такі дані оприлюднив Український клуб нерухомості. 91,7% респондентів заявили, що найпоширенішою формою корупції була грошова винагорода. Колишній прем'єр-міністр Олексій Гончарук зазначав, що «тіньовий ринок» посередницьких послуг під час видачі ліцензій на будівництво становив близько 100 млн грн на рік. Один із наслідків такої системи — численні заморожені об'єкти, довгобуди та збанкрутілі компанії. За різними підрахунками в Україні налічується близько 200 тис. постраждалих інвесторів первинного ринку нерухомості. Лише у столиці, за даними порталу Domik.ua, 125 проблемних ЖК. Дізнатися детальну історію кожного з них можна на форумах Проблемне будівництво та Довгобуди Києва і області

Тож у березні 2020 року Кабмін вирішив ліквідувати ДАБІ та створив три нові центральні органи виконавчої влади: Державну інспекцію містобудування України, Державне агентство з технічного регулювання у містобудуванні та Державну сервісну службу містобудування. Але у грудні уряд вирішив обмежитися лише ДІАМ та відмовитися від решти двох. У березні 2021 року посадовці повідомили, що допоки ДІАМ не запрацює, ДАБІ продовжить виконувати свої повноваження. Як зазначив на своїй сторінці у Фейсбук президент Конфедерації забудовників України Лев Парцхаладзе, в результаті торішньої невдалої реформи архітектурної інспекції в 2020 році було введено в експлуатацію всього 6 млн кв. м, в порівнянні з 12 млн кв. м 2019-го, внаслідок чого ціни на квартири зросли на 30%.

Нарешті у травні поточного року головою ДІАМ було офіційно призначено Семена Кривоноса. І на початку вересня Мінрегіон оголосив, що у штат інспекції зараховано 198 працівників, що покриває 30% вакансій, тобто необхідний мінімум для запуску роботи органу. У Мінрегіоні запевняють, що відбір кандидатів на посади в ДІАМ був здійснений разом із НАБУ та НАЗК. Кожного претендента перевірили на доброчесність та толерантність до корупції. 

«Прозорість, доброчесність та відповідальність. Це ті цінності, з якими нова команда юристів, будівельників, інженерів, архітекторів ДІАМ береться за роботу. Ми усвідомлюємо той кредит довіри, який ми отримали, відповідальність, яка на нас покладена, та виклики, з якими нам доведеться зіткнутись. І ми готові демонструвати якісну роботу, в якій немає місця для корупції», — зазначив голова Державної інспекції архітектури та містобудування Семен Кривонос.

На поточний момент за результатами конкурсів до лав ДІАМ прийнято 220 осіб, розповів Семен Кривонос. Гранична затверджена чисельність — 660 співробітників. Отже набір продовжується. Із переліком відкритих вакансій можна ознайомитися на сторінці інспекції у соціальній мережі Фейсбук та на державному Порталі вакансій.

Скриншоти зі сторінки ДІАМ у соціальній мережі Фейсбук та Порталу вакансій НАДС

Читайте також: Очікування будівельних підприємств щодо перспектив розвитку їхньої ділової активності — прогноз на ІІІ квартал 2021 року

Реформа містобудування

Зміна органу держархконтролю відбувається у рамках переформатування містобудівної галузі. Очільник Мінрегіону зазначив, що реформа базується на трьох основних принципах: децентралізація, цифровізація та відповідальність. 

«У рамках реформи розширено повноваження органів місцевого самоврядування в питанні контролю над процесом будівництва. Плюс — буде запроваджено адміністративну та кримінальну відповідальність — зокрема, й фізичних осіб — за правопорушення в цій галузі. Над цим процесом наразі активно працюємо», — наголосила заступниця міністра розвитку громад та територій Наталія Козловська. 

Нагадаємо, що 1 липня ВР прийняла у першому читанні законопроєкти про реформування сфери містобудівної діяльності (№ 5655) та про внесення змін до Бюджетного кодексу щодо зарахування окремих адміністративних зборів за державну реєстрацію у сфері містобудівної діяльності (№ 5656). У перші дні осені в українському парламенті зареєстрували також проєкт закону № 5877 про посилення адміністративної та кримінальної відповідальності за порушення у сфері містобудівної діяльності. 

Що зміниться

До ліквідації ДАБІ видавала дозволи на об’єкти з середніми (СС2) та значними (СС3) класами наслідків. Суб'єкти з усієї країни їхали до Києва, щоб отримати документи. Законопроєкт № 5655 наділяє повноваженнями з держреєстрації нотаріусів, державних реєстраторів речових прав на нерухоме майно та посадових осіб ДІАМ (лише щодо об’єктів, на які поширюється дія Закону України «Про державну таємницю» та щодо реєстраційних дій, з яких прийнято рішення за наслідками адміністративного оскарження). Отже суб’єкт зможе обирати, до кого звернутися за послугою.

Новації унеможливлять так званий «людський фактор». Виключається прямий контакт із посадовими особами, документообіг буде переведений у цифровий формат. Вже працює Портал державної електронної системи у сфері будівництва. Якщо забудовник має відповідним чином оформлену земельну ділянку та проєкт, то він матиме право будувати декларативним способом, просто повідомивши орган місцевого самоврядування про початок робіт. 

Обов'язок стежити за дотриманням законодавства у містобудуванні перекладуть на органи місцевої влади. На ринку з’являться також приватні компанії, що зможуть виконувати функцію державного контролю. У законопроєкті прибрали норму, відповідно до якої під час перевірки інспектора обов'язковою умовою була присутність представника забудовника. Чим раніше активно користувалися несумлінні компанії, посилаючись на хворобу чи відрядження відповідальної особи. 

Щоб запобігти зловживанням з боку контролерів, обіцяють запровадити відповідальність — штрафи та позбавлення права здійснювати містобудівний контроль на певний термін. За підробку документів, отримання неправомірної вигоди, а також за підкуп уповноваженої особи з містобудівного контролю передбачена кримінальна відповідальність. Якщо забудовник вирішить порушити архітектурний проєкт, наприклад, додавши кілька поверхів, то особисту кримінальну відповідальність нестимуть не лише будівельна компанія, а й генеральний підрядник, представник технічного нагляду, виконувач робіт та ін. 

Крім того, при Мінрегіоні мають створити Містобудівну палату, мета якої притягнення до відповідальності об’єктів нагляду: ДІАМ, уповноважених осіб з містобудівного контролю, виконавчих органів сільських, селищних, міських рад, уповноважених органів містобудування та архітектури, експертних організацій, саморегулівних організацій у сфері архітектурної діяльності, виконавців окремих видів робіт та послуг. 

Читайте також: Органи місцевого самоврядування зможуть без суду заходити на об'єкти і зносити їх — Олена Шуляк

Висновки

Постанова Кабміну про ДАБІ та низка пов’язаних з нею документів втратили чинність. Офіційний сайт колишньої інспекції на поточний момент вже не працює. Перед ліквідацією експерти та ЗМІ відзначили нечувану активність органу. В останні два тижні роботи ДАБІ видала 431 дозвіл на виконання будівельних робіт. Це майже у півтора рази більше, ніж за весь попередній місяць та втричі перевищило показники минулого року за цей період, про що свідчать дані реєстру в ЄДЕССБ. Інспектори працювали навіть у вихідні дні та вночі. 

«Відпочиваєте? А ДАБІ працює! За три години, що минули з мого попереднього допису, ДАБІ ще 14 дозволів на будівництво видало. Один вже сьогодні встигли, хоча цього «сьогодні» навіть години ще не пройшло. З години ночі до половини другої — ще плюс 8 нових дозволів на будівництво», — написав вніч з 14-го на 15-те вересня у мережі Фейсбук експерт з містобудування Георгій Могильний.

Серед виданих дозволів чимало скандальних рішень. Вочевидь розбиратися з ними вже доведеться новоствореній ДІАМ та місцевим органам влади. У жовтні Мінрегіон очікує на розгляд у другому читанні документ № 5655. Сподіваються, що нововведення зробить галузь більш прозорою та поверне довіру між забудовниками, державою та кінцевим покупцем. Переформатування, за підрахунками міністерства, дозволять до 2023 року збільшити кількість інвестицій у будівельну галузь у 2 рази. 

Інформаційно-аналітичний відділ Domik.ua

© domik.ua, 2021

Оцініть статтю
0 голосів

Читайте також

Інвестиції у своє майбутнє з безпечним ЖК DELREY

Інвестиції у своє майбутнє з безпечним ЖК DELREY

Безпека та Комфорт: Чому слід звернути увагу саме на ЖК DELREY?

Безпека та Комфорт: Чому слід звернути увагу саме на ЖК DELREY?

Спеціальна пропозиція на квартири бізнес-класу у ЖК DELREY

Спеціальна пропозиція на квартири бізнес-класу у ЖК DELREY

Поділіться вашою думкою
0 коментарів
Купуй квартиру на Domik.ua
Широкий вибір квартир від власників, забудовників та ріелторів
Детальніше