Подати оголошення

Лист в редакцію: інвестори звернулися з проханням до депутатів не обкладати нерухомість податками

Лист в редакцію: інвестори звернулися з проханням до депутатів не обкладати нерухомість податками
На сайті Верховної Ради розмістили петицію, автори якої вимагають змінити текст законопроєкту № 5600, вилучивши із нього норми, що стосуються будівельної галузі. В іншому випадку прогнозують згортання проєктів і збільшення кількості недобудов.

На початку липня 2021 року до порталу Domik.ua звернулася ініціативна група інвесторів первинного ринку нерухомості із проханням привернути увагу до петиції про вилучення із законопроєкту № 5600 поправок до Податкового кодексу України (ПКУ) щодо впровадження додаткового податкового навантаження на громадян під час купівлі нерухомості. Станом на 10 серпня звернення підписали трохи більше 3 тис. людей. Інвестори закликають активніше голосувати за петицію, адже до закінчення збору підписів залишилося 58 днів.

«Ми об'єдналися для того, щоб створити і просувати цивільну ініціативу проти поправок у законопроєкті № 5600, які запроваджують 20% ПДВ на продаж житла, що спричинить величезні проблеми для всіх», — пояснили редакції автори петиції. 

Нагадаємо, 1 липня 2021 року український парламент підтримав у першому читанні законопроєкт № 5600 «Про внесення змін до ПКУ та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень». Зокрема пропонується ввести 18% податку із доходів, отриманих від продажу третього та наступних об'єктів нерухомості протягом року. Ще одна ініціатива — 20% податку на додану вартість на перепродаж. Звільнення від оплати залишиться лише для першого постачання доступного житла та нерухомості, що будується із залученням державних коштів. Решта операцій будуть оподатковуватися ставкою в 20%.

Читайте також: Колапс будівельної галузі, нові «Еліта-Центри» та подорожчання житла вдвічі — чого ще чекати від «антиолігархічного» законопроєкту

Автори петиції піддають критиці нововведення. Вимагають дотримуватися Конституції України та вилучити положення 1-го підпункту 26-го пункту законопроєкту № 5600 від 02.06.2021 до голосування законопроєкту в другому читанні та в цілому, а також не підтримувати будь-які поправки, що стосуються додаткового податкового навантаження на громадян під час купівлі нерухомості. Нижче наводимо уривок із аргументами проти нововведення. 

«Таким чином виникає додаткове фінансове навантаження, яке в підсумку буде сплачувати кінцевий покупець. Багатьох покупців таке значне збільшення витрат змусить або скасувати угоди «до кращих часів», або продовжувати збирати кошти ще кілька років. Крім того, що стосується тих громадян, які вже вклалися в споруджувані об'єкти нерухомості і виплачують розтермінування, то на них накладаються непрораховані раніше зобов'язання, які можуть призвести до непередбачуваних наслідків. Тож, неважко спрогнозувати, що на період адаптації ринку до нових умов, а це може бути не рік, і не два, а п'ять і більше, надходження до бюджету навпаки скоротяться, а не зростуть як очікується від законопроєкту. 

Як результат, крім впливу на купівельну спроможність покупців, виникнуть негативні наслідки і для забудовників, девелоперів. Зменшення угод на будівельному ринку спричинить згортання проєктів і збільшення кількості заморожених будівельних об'єктів. Можуть виникнути нові прецеденти зупинки будівництва, до вже існуючих проблем з «Укрбудом», «Аркадою», тощо — і це в той час, коли Президент України, В.О. Зеленський, та Кабінет Міністрів України докладають значних зусиль, щоб закінчити незавершені будівництва. Керівники найбільших будівельних компаній України — ХК «Київміськбуд», KAN Development, «Інтергал-Буд», «Ріел», а також глава Конфедерації будівельників України — ще до першого читання піддали критиці ці поправки до законопроєкту і спрогнозували колапс ринку нерухомості в разі їхнього остаточного прийняття. Будівництво дає роботу багатьом суміжним галузям — виробникам будівельних матеріалів, заводам, кар'єрам, численним фахівцям підряду. Будівельна галузь останні кілька років служила локомотивом для економіки країни, вносячи суттєвий внесок у ВВП. 

Варто окремо зазначити й час, обраний для збільшення податкового навантаження на громадян країни. Пандемія 2020-2021 рр. призвела до втрати доходів багатьох громадян країни. Ми, громадяни України, наголошуємо, що згідно зі статтею 47 Конституції України: «Кожен має право на житло. Держава створює умови, за яких кожний громадянин матиме змогу побудувати житло, придбати його у власність або взяти в оренду», — сказано у тексті документа. 

Текст петиції, розміщеної на сайті Верховної Ради 

Читайте також: Податок на нерухомість в Україні: скільки і хто повинен платити

Підтримати цю петицію можна за посиланням — https://itd.rada.gov.ua/services/Petition/Index/9547.

Вона з'явилася на сайті Верховної Ради 8 липня нинішнього року. Щоб документ потрапив на розгляд, потрібно зібрати 25 тис. голосів до 8 жовтня 2021 року. 

На кінець липня до другого читання законопроєкту № 5600 подали понад 11,3 тис. правок. Про це у Телеграмі написав перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики, голова фракції «Голос» Ярослав Железняк. Нагадаємо, 16 липня депутати провели останнє пленарне засідання п'ятої сесії та до 7 вересня пішли на канікули, відклавши розгляд «антиолігархічного» законопроєкту до осені. 

Обговорити урядову ініціативу чи отримати роз'яснення фахівців можна на форумі Податки і збори під час купівлі та продажу нерухомості.

Інформаційно-аналітичний відділ Domik.ua

© domik.ua, 2021

Оцініть статтю
0 голосів

Читайте також

Інвестиції у своє майбутнє з безпечним ЖК DELREY

Інвестиції у своє майбутнє з безпечним ЖК DELREY

Безпека та Комфорт: Чому слід звернути увагу саме на ЖК DELREY?

Безпека та Комфорт: Чому слід звернути увагу саме на ЖК DELREY?

Спеціальна пропозиція на квартири бізнес-класу у ЖК DELREY

Спеціальна пропозиція на квартири бізнес-класу у ЖК DELREY

Поділіться вашою думкою

Коментарі відвідувачів

4 коментаря
Anton• 
Интересно - почему на перепродажу НДС, а не НДФЛ? Какую добавочную стоимость производит перекуп?
-2+0
Bizon• 
Самое удивительное, что при всем абсурде данного законопроекта для физлиц «зомбо население» Украины даже не удосужится набрать несчастных 25 000 голосов. Поголовный пофигизм и классическое «моя хата с краю» – наше все.
-1+4
Реестр инвесторов на форуме Домика
Кнопка добавления в реестр расположена вверху каждой темы ЖК на форуме. Следите за продажами сами!
Детальніше