Подати оголошення

ЖК «Деміївський квартал»: інтерв’ю з постраждалою інвесторкою новобудови

ЖК Champion City (Демеевский квартал)
ЖК Champion City (Демеевский квартал)
ЖК «Деміївський квартал»: інтерв’ю з постраждалою інвесторкою новобудови
Нескінченні суди, фекалії у Дніпрі та опалення дровами в багатоповерхівці — голова ініціативної групи та мешканка ЖК «Деміївський квартал» розповідає про сумну спадщину Анатолія Войцеховського.

Київ — рекордсмен країни за кількістю незаконних будівництв та довгобудів. За даними пошуковика надійних новобудов Bild.ua, в столиці налічується близько 120 проблемних об'єктів. На жаль, на більшість із них чекає незавидна доля. Але трапляються й щасливі фінали: так, нещодавно журналісти порталу Domik.ua поспілкувались із забудовником, який вибрав не найпопулярнішу нішу — завершувати зведення довгобудів. Виявилося, цю справу можна зробити дуже прибутковою, якщо підійти до неї з розумом. Щоб привернути увагу забудовників і влади до проблеми недобудов, редакція Domik.ua підготувала серію інтерв’ю з інвесторами та представниками ініціативних груп проблемних ЖК.

Першою співбесідницею журналістів стала Ольга Ведутенко, голова ініціативної групи ЖК «Деміївський квартал» (до складу якого входить «Панорамне містечко» та «Олімпійське містечко»).

Довідка про ЖК «Деміївський квартал» 

Будівництво житлового комплексу «Деміївський квартал» почалось у 2014 році. На трьох ділянках землі площею 0,9, 1,7 та 0,3 га, розташованих у Голосіївському районі Києва, планувалося побудувати три багатосекційних будинки. В процесі зведення проєкт кілька разів переживав зміну і концепції, і назви. У 2021 році він називається «Деміївським кварталом» та складається вже не з трьох, а з двох будинків — Panorama City та Champion City. Забудовниками комплексу вважаються підприємства СБ ЛТД і «Техенерго». Перший — це «дочка» відомої в столиці компанії УКО, що належала колись Анатолію Войцеховському. На «Техенерго» оформлений договір оренди земельних ділянок і в 2014 році видано дозвіл на будівництво, яке в тому ж році було скасовано. У 2015 році в інспекції Державного архітектурно-будівельного контролю скасували і декларацію про початок будівельних робіт через те, що забудовник занизив категорію складності.

У 2015 році новобудова увійшла до переліку незаконних будівництва Києва. В цьому ж році забудовник вручив інвесторам «Олімпійського містечка» ключі від їхніх квартир, але ввести секції в експлуатацію не зміг — відповідно, не зміг і підключити їх до міських комунікацій. Станом на сьогодні 19-поверховий житловий комплекс опалюється за допомогою дров'яних котлів, отримує електроенергію за тимчасовим підключенням, а водопостачання відбувається через незаконну врізку. Мешканці «Деміївського кварталу» вимагають від влади добудови та узаконення будинків, регулярно виходять на мітинги та звертаються в суди. У минулому році суд визнав протиправною бездіяльність Київської міської держадміністрації (КМДА) і зобов’язав організувати завершення будівництва ЖК без додаткового фінансування з боку інвесторів. Це рішення було прийнято, але й досі не виконано.

Житловий комплекс «Деміївський квартал» вже декілька років шукає забудовника, який захоче та зможе завершити недобудовані секції

Читайте також: Як живеться в ЖК «Деміївський квартал»: огляд, відгуки мешканців та індекс щастя

— Розкажіть, на якому етапі готовності знаходиться ваш житловий комплекс.

— «Деміївський квартал» складається з двох будинків, у кожному з яких побудовано по три великі секції, в яких на даний час мешкає приблизно до 3000 осіб. В одному будинку є одна недобудована секція, в іншому — дві. Це приблизно 400 інвесторів, які мають квартири в «повітрі». Навіть заселені будинки не підключені до комунікацій Києва: опалення здійснюється за допомогою дров’яних котлів, електропостачання — по рішенню комісії ТЕБ і НС підключено тимчасово до одного з інститутів НАН України в рамках надзвичайної ситуації, водопостачання — незаконна врізка, водовідведення — каналізація, в тому числі фекальна, у кількості більше 54 000 куб. м на рік стікає через дощову каналізацію у Дніпро без очищення.

— Проходила належна консервація об'єкта і якщо так, то як саме?

— Консервації, на жаль, не було. Забудовник просто зник з майданчика, покинувши все, як було.

— Будівельний майданчик хтось охороняє і якщо так, то хто платить за охорону?

— Охорона не потрібна, тому що заселені секції мають камери відеоспостереження, конс’єржів і спостерігають за недобудованими секціями.

— Як планується вирішувати питання з добудовою вашого ЖК?

— Організація завершення будівництва ЖК «Деміївський квартал» за рішенням суду № 640/17011/19 від 30.09.2020 року покладено на КМДА.

— Хтось проводив технічний аудит об'єкта?

— Ні інвентаризацію, ні аудит не проводили. Інвестори неодноразово звертались з цього приводу до міської влади, але вона ігнорує звернення.

— Який статус на даний момент у земельної ділянки?

— Земельна ділянка досі перебуває в оренді у компаній Войцеховського. На минулий рік борг у місцевий бюджет за орендним платежем склав майже 12 млн грн. Цільове призначення земельної ділянки відповідає плану забудови.

— «Деміївський квартал» внесений до складу ДПТ, що розробляється Департаментом містобудування? Якщо ні, то чи плануєте ви звертатися до Департаменту щодо внесення?

— Розробка детального плану почалась вже після будівництва перших секцій житлових комплексів «Панорамне містечко» та «Олімпійське містечко».

У 2015 році між замовником (Департамент містобудування та архітектури), інвестором (ТОВ «СБ ЛТД» — замовник будівництва на Ракетній, 24) та виконавцем (ТОВ «Компанія «Раден») укладено договір на розробку ДПТ № 0109/15-1 в районі Столичного шосе, проспекту Науки, вулиці Писаржевського та Лисогірського провулку у Голосіївському районі Києва. На замовника, окрім іншого, покладено обов’язок проведення громадських слухань та розгляд ДПТ на архітектурно-містобудівній раді.

За даними виконавця, Департамент містобудування та архітектури КМДА не провів громадські слухання по проєкту ДПТ, чим фактично не виконав умови договору. Тому проєкт ДПТ досі є неузгодженим з вини КМДА.

— ЖК «Деміївський квартал» має технічні умови на підключення до міських інженерних мереж?

— Мав, але вони всі на даний час є простроченими.

— Попередній забудовник житлового комплексу передав об'єкт та документацію чи досі вважається офіційним забудовником проєкту?

— Ні, ніхто нічого не передавав. Відкрито декілька кримінальних проваджень — по шахрайству, по «відмиванню» коштів тощо. Більше 400 інвесторів вже визнані потерпілими та допитані.

Інвестори ЖК «Деміївський квартал» регулярно виходять на мітинги з вимогою добудувати їхні будинки та підключити до міських мереж, але влада поки що не поспішає вирішувати ці питання

Читайте також: Суд зобов'язав КМДА виплатити інвестору ЖК «Деміївський квартал» компенсацію за моральні страждання

— Ви розраховуєте на допомогу держави та на яку саме?

— Згідно зі статтею 31 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», до відання виконавчих органів сільських, селищних, міських рад належать власні (самоврядні) повноваження з організації роботи, пов'язаної із завершенням будівництва багатоквартирних житлових будинків, що споруджувалися із залученням коштів фізичних осіб, у разі неспроможності забудовників продовжувати таке будівництво. Тому КМДА зобов’язана організувати завершення будівництва ЖК «Деміївський квартал», в тому числі враховуючи рішення суду, виконавче провадження за ним (№ 640/17011/19).

— Які судові справи ведуться (якщо ведуться) щодо вашого об'єкта, хто виступає відповідачем і хто представляє інтереси інвесторів у судах?

— Ведеться декілька судових розглядів, тож розповім по черзі. 

  • Справа № 640/17011/19 — отримано остаточне рішення, за яким суд визнав протиправною бездіяльність КМДА і зобов’язав КМДА організувати завершення будівництва ЖК без додаткового фінансування з боку інвесторів. Рішення прийнято 30.09.2020 року, але не було виконано. Виконавча служба відкрила провадження, декілька разів штрафувала КМДА, але це не змусило її виконати рішення суду. Досі рішення є невиконаним. Позивачами були двоє інвесторів: по одному з кожного будинка ЖК «Деміївський квартал».
  • Від багатьох інвесторів подані позови до суду про визнання майнових прав (для запобігання подвійного продажу і реєстрації майнових прав на свої квадратні метри). Вже багато позовів задоволено Голосіївським судом.
  • Від десятків інвесторів подано позови до Шевченківського районного суду з приводу відшкодування моральної шкоди КМДА кожному інвестору за фактом протиправної бездіяльності, яка вже встановлена судом щодо справи 640/17011/19. Вже декілька позовів задоволено з конкретними сумами моральної шкоди.
  • Планується подача позову на президента як гаранта Конституції. Це задача президента — гарантувати виконання рішень суду в державі, а також надавати по вертикалі влади розпорядження, які повинні виконуватись.
  • Планується подача скарги до Європейського суду з прав людини.

— За інвесторами вашого ЖК визнано майнові права, а якщо ні, то чи плануєте ви звертатися до суду?

— Подано сотні позовів, частина їх розглянута судом та визнано майнові права за інвесторами.

— Ви маєте інформацію щодо кількості проданих та непроданих квартир у вашому ЖК?

— В заселених секція продано практично все. В незаселених і недобудованих — приблизно 60% квартир. Але є секції, які взагалі не продавались. Це секції, які були в плані забудови ділянок. Будівельні роботи по них ще не починались. 

— Поки в новобудові є певний відсоток непроданих площ, вона залишається прибутковим проєктом. Розкажіть, за рахунок чого може бути досягнута рентабельність вашого ЖК — продажу квартир, надбудови додаткових поверхів та секцій, освоєння сусідніх ділянок землі тощо.

— Рентабельність може бути досягнута за рахунок будівництва чотирьох нових секцій, в яких нічого не було продано. Секції по 20 і вище поверхів. Також є розтермінування у наявних, у деяких інвесторів є обов’язок доплатити 3% від вартості квартири, коли будинок буде введений в експлуатацію. Крім того, є ще непродані квартири в недобудованих секціях. 

Дізнатися більше про перебіг будівництва новобудови та складнощі, з якими довелося зіткнутися її інвесторам, можна на форумі ЖК «Деміївський квартал».

Якщо ви хочете розповісти історію свого житлового комплексу, звернувши на нього увагу громадськості та влади, пишіть на пошту nb3.domik@gmail.com.

Інформаційно-аналітичний відділ Domik.ua

© domik.ua, 2021

Оцініть статтю
0 голосів

Читайте також

Інвестиції у своє майбутнє з безпечним ЖК DELREY

Інвестиції у своє майбутнє з безпечним ЖК DELREY

Безпека та Комфорт: Чому слід звернути увагу саме на ЖК DELREY?

Безпека та Комфорт: Чому слід звернути увагу саме на ЖК DELREY?

Спеціальна пропозиція на квартири бізнес-класу у ЖК DELREY

Спеціальна пропозиція на квартири бізнес-класу у ЖК DELREY

Поділіться вашою думкою
0 коментарів
Всі звіти про надійність новобудов безкоштовно
Обирайте новобудову в каталозі Білдконтролю та отримуйте звіт про її надійність. Це корисно.
Детальніше