Подать объявление

Посткарантинні тренди: що таке 15-хвилинне місто на прикладі ЖК Creator City

Посткарантинні тренди: що таке 15-хвилинне місто на прикладі ЖК Creator City
Велике місто без заторів, відірваних від цивілізації околиць і переповнених навчальних закладів — чи можливо таке?

Содержание

Урбаністи не припиняють сперечатися, яка з їх теорій зробить мегаполіси більш комфортними для городян. Пандемія актуалізувала ці дискусії: в 2021 році міста не просто потрібно робити придатними для життя в умовах карантину, а й рятувати від економічної кризи. Журналісти порталу Domik.ua вивчили одну з популярних ідей урбанізму — концепцію 15-хвилинного міста, та знайшли новобудову, де вона вже втілюється в життя.

Що таке 15-хвилинне місто?

15-хвилинне місто — це концепція урбаністики, яка висуває на перше місце пішохідну досяжність. Згідно з нею, місто має бути поділене на безліч компактних районів або кварталів. У кожному можна знайти все, що необхідно для життя, і — що більш важливо, — дістатися до цього об'єкта за 15 хвилин пішки. Тобто від умовного центру кварталу до його околиці повинно бути не більше кілометра. Більшість міських районів, побудованих до масового поширення автомобілів, мають структуру 15-хвилинного міста — тому нам так подобаються історичні центри мегаполісів.

Дана концепція може нагадувати принцип міського планування, за яким будувалися радянські мікрорайони, але тут є дві важливі відмінності. Перша: старі мікрорайони були спальними, і людям все одно доводилося добиратися до місця роботи та навчання. 15-хвилинне місто передбачає створення в межах кварталу робочих місць, а також приміщень для офісів та коворкінгів. І друга відмінність: у радянських мікрорайонах інфраструктура створювалася державою в обов'язковому порядку. У нових 15-хвилинних містах сервіси з'являються там, де на них є попит — і цей попит диктуватиме населення.

Історія концепції

Ідея 15-хвилинного міста не нова: у 1920-х її аналог запропонував американець Кларенс Перрі. У той час він працював над генеральним планом Нью-Йорка, який розростався з космічною швидкістю і ставав незручним для життя. Перрі вигадав концепцію «квартальної одиниці» (neighborhood unit), в межах якої має знаходитися все необхідне для життя людини: робота, школа, магазин, парк. В одному кварталі має проживати не більше 9000 чоловік, а з його центральної до крайньої точки можна дістатися за 15 хвилин. Цей задум добре сприйняло керівництво міста, але втілити його в життя не вдалося — завадила Велика депресія.

У 1960-х схожа ідея прозвучала в книзі Джейн Джейкобс «Смерть і життя великих американських міст». У ній засновниця сучасної урбаністики писала про важливість невеликих міських районів і наполягала, що міста потрібно будувати для пішоходів, а не машин.

У 2000-х до ідеї сегментованого міста повернувся професор Сорбонни Карлос Морено. На її основі він створив концепцію, яку назвав «15-хвилинним містом». Вона допомагає вбити відразу двох зайців: зробити міста зручними для городян і знизити необхідність пересування на автомобілі — а отже, мінімізувати вуглецеві викиди. Ця ідея виявилась настільки простою в своїй геніальності, що її зробила основою своєї передвиборчої програми політикиня Анн Ідальго. У 2014 році вона балотувалася в мери Парижа та виграла, ставши першою жінкою-мером на цій посаді.

У 2020 році, після зіткнення людей із пандемією СOVID-19 та локдаунами, ідея 15-хвилинного міста віднайшла нове життя.

Чому саме зараз?

Є дві причини відродження популярності 15-хвилинного міста. Перша — у зміні сприйняття міського середовища людьми. Містяни зрозуміли, що добиратися на транспорті в офіс, торговельний центр або університет — недозволена розкіш в умовах карантину. Набагато зручніше, коли офіс, магазин, школа й університет знаходяться в межах пішої прогулянки, і ти можеш контактувати під час шляху з мінімальною кількістю людей в замкненому просторі.

Друга причина: пандемія коронавірусу призвела до тяжких економічних наслідків. Багато підприємств малого бізнесу змушені були закритися, скоротилася кількість робочих місць. Улітку 2020 року С40 Cities — об'єднання з 96 мегаполісів — випустило «Маніфест за зелене і справедливе відновлення». Однією з рекомендацій маніфесту є саме впровадження концепції 15-хвилинного міста, адже саме мегаполіси стануть центрами відновлення економіки. Концепція допоможе доступу до роботи і міських сервісів, дасть можливість розвиватися локальним сервісам. 

І це далеко не всі плюси ідеї 15-хвилинного міста.

Переваги 15-хвилинного міста

Для жителів великих міст дана концепція має низку плюсів:

— дозволяє економити час і гроші на поїздках;

— подовжує життя: за даними Гарвардського університету, збільшення кількості піших прогулянок дозволяє на 31% знизити ризик серцево-судинних захворювань і на 32% — ризик смерті;

— створює нові ком'юніті. Як випливає з проведеного університетом Нью-Гемпшира дослідження, люди, які проживають у пішохідних районах, схильні більше довіряти сусідам і активніше беруть участь у громадському житті району.

Для бізнесу:

— можливість розвитку для дрібних локальних сервісів, доступ до яких буде у всіх жителів мікрорайону;

— конкуренція буде базуватися на якості послуг, а не на кращому/гіршому місці розташування;

— розміщення офісу в місці з високим показником пішохідної доступності, за даними американської компанії Evolv, скорочує плинність кадрів на 58%.

Для міста:

— в умовах 15-хвилинної доступності немає потреби користуватися транспортом — а значить, знижується викид вихлопних газів у атмосферу;

— економія бюджету: будівництво тротуарів і велосипедних доріжок обходиться міській владі дешевше, ніж облаштування автомагістралей.

Що на практиці?

Поки для одних 15-хвилинне місто — це тренд, для інших — звична реальність. Планувальники американського Сан-Франциско проєктували місто таким чином, щоб від будь-якого житлового будинку до найближчого парку було не більше 10 хвилин пішки. Ще один приклад — канадський Ванкувер. Він розділений на 120 кварталів із радіусом 5 хвилин пішої ходи. У центрі кожного кварталу розташоване перехрестя з дитячим центром, школою, продуктовою лавкою тощо.

Стрімко стає 15-хвилинним містом Париж. Його центральні райони закриваються від автомобілів, завантажені перехрестя стають пішохідними зонами, а замість парковок з'являються сквери та дитячі майданчики. Не відстає Мілан: у 2020 році тут побудували 35 км велосипедних доріжок. А в канадській Оттаві ідея 15-хвилинного міста стала наріжною концепцією генерального плану розвитку міста на 25 років.

Київ теж не стоїть осторонь від головного урбаністичного руху посткарантинного світу. Поки що ідея 15-хвилинного міста реалізується в рамках окремих житлових комплексів, а не всієї столиці — але це тільки початок.

Як це виглядає в ЖК Creator City

Будівництво житлового комплексу Creator City розпочалося в 2019 році на столичній Лук'янівці. Компанія «Креатор-Буд», яка є забудовником проєкту, запланувала зведення на ділянці площею 4,3 га восьми будинків висотою до 24 поверхів, об'єднаних стилобатами. Новобудова проєктувалася за принципом mixed-use, тому на її території буде вся необхідна інфраструктура. Згідно з концепцією 15-хвилинного міста, будь-який резидент комплексу за чверть години зможе дійти від свого будинку до дитячого садка, супермаркету, спортивного комплексу з басейном, медичного центру та парку з водоймою. Все це буде розташовано на території новобудови.

Новобудова Creator City створена за принципом mixed-use девелопмента 

Забудовник намагався не лише відтворити концепцію багатофункціонального 15-хвилинного міста, а й сприяти розвитку міської інфраструктури. На території комплексу створять ландшафтний парк площею 2 га, який буде доступний всім киянам. Окрім рекреаційної функції, парк виконуватиме й просвітницько-культурну роль — девелопер планує в тому числі організовувати тут всеукраїнський конкурс скульптури. 

На прибудинковій території Creator City буде створено власний парк площею 2 га

Концепція 15-хвилинного міста виключає проїзд автомобілів крізь двори та житлові зони, тому територія Creator City будет закритою від машин. Їх мешканці можуть залишити на одному з двох підземних паркінгів на 1200 місць. На прибудинковій території облаштують амфітеатр, спортивні та ігрові майданчики, обладнають велосипедні та бігові доріжки. Для відпочинку резидентів проєктом передбачені спеціальні навіси-перголи, в тіні яких можна буде приємно проводити вільний час. 

У зонах для ігор та відпочинку будуть облаштовані спеціальні навіси, що захищатимуть мешканців Creator City від сонця та дощу

Читайте також: П'ять обов'язкових складових ЖК бізнес-класу

Підсумки

У пандемії немає нічого хорошого, крім одного: вона вчить бути гнучким і пристосовуватися. За кілька місяців ми перетворили свої будинки в офіси, парки — в спортзали, ноутбуки — в шкільні класи. Концепція 15-хвилинного міста також вчить нас цієї гнучкості та передбачає, що сучасне місто — не жорсткий механізм, що іржавіє з часом, а текст, який можна переписати, якщо виникне необхідність. І зміни починаються не тільки з тих, хто проєктує та будує, а й із тих, хто вибирає — жити в застарілому мікрорайоні або новому, що відповідає сучасним запитам.

Дізнатися більше деталей про новобудову на столичній Лук'янівці можна на форумі ЖК «Креатор Сіті».

Інформаційно-аналітичний відділ Domik.ua

© domik.ua, 2021

Оцените статью
0 голосов

Читайте также

Демонтаж металлических конструкций в Киеве и области

Демонтаж металлических конструкций в Киеве и области

1
Переезд в новую квартиру: самая необходимая мебель и предметы интерьера

Переезд в новую квартиру: самая необходимая мебель и предметы интерьера

1
Как продать квартиру без посредников за 48 часов?

Как продать квартиру без посредников за 48 часов?

Поделитесь вашим мнением
0 комментариев
Реестр инвесторов на форуме Домика
Кнопка добавления в реестр расположена вверху каждой темы ЖК на форуме. Следите за продажами сами!
Подробнее