Подать объявление

Як уникнути шахрайства при інвестуванні в новобудову

Як уникнути шахрайства при інвестуванні в новобудову
КБУ застерігає: для уникнення шахрайства при купівлі житла в новобудовах звертайте увагу не на ціну, а на надійність житлового проекта.

Напередодні на ринку нерухомості відбулася резонансна подія. Робітники правоохоронних органів зупинили будівництво чотирьох житлових комплексів в Києві: «Перлина Троєщини», «Сосновий бір», «Східна Брама», «Мозаїка», а також вилучили будівельну техніку. Зведення всіх зазначених об’єктів відбувалося без відповідних дозвільних документів. Найгіршим є те, що під ці проекти були залучені значні кошти інвесторів.

Нажаль, забудова столиці все ще відбувається з численними порушеннями базових вимог до житлового будівництва. Одна з найбільш гострих проблем  – відсутність дозвільної документації. Тривалий час очі «компетентних органів» були заплющені на такий стан справ, проте хочеться сподіватися, що сьогоднішні дії стануть першим кроком до припинення негативної практики. 

Конфедерація будівельників України (КБУ) неодноразово звертала увагу громадськості на проблему незаконного будівництва та наявність на ринку недобросовісних забудовників. Було організовано низку заходів, на яких було наведено приклади як недобросовісних забудовників, так і проектів, котрі є на сьогодні проблемними або можуть ними стати. Спільно з Всеукраїнською громадською організацією «Асоціація допомоги постраждалим інвесторам» ще в квітні минулого року було складено та презентовано  відповідні списки, в яких можна знайти й проекти компанії, яка вела зазначені вище будівельні проекти. Надалі, відповідна інформація постійно поновлювалася на сайті Асоціації допомоги постраждалим інвесторам та КБУ.

Наступним кроком, котрий мав привернути увагу покупців нерухомості до надійних будівельних проектів, стало впровадження Рейтингу надійності житлових комплексів, створеного спільно з Рейтинговим агентством IBI-Rating.  Даний рейтинг дає уявлення покупцеві про надійність об’єкту забудови, і визначається шляхом дослідження попередньої історії забудовника, його фінансової спроможності, наявності необхідної дозвільної документації за конкретним будівельним об’єктом та його відповідність ринковим параметрам. Крім самої оцінки проекта формується паспорт об’єкта, який дозволяє покупцеві самостійно проаналізувати інформацію і прийняти рішення. Рейтинг присвоюється лише дійсно надійним проектам, котрі не мають негативного сліду та реалізуються сумлінними забудовниками. Хочемо звернути увагу, що жоден з перелічених вище житлових об’єктів не мав відповідного рейтингу, хоча звернення про його отримання звучали.

З метою зниження подальшого негативного впливу на ринок новобудов, КБУ вже найближчим часом оприлюднить новий перелік житлових об’єктів, надійність яких викликає сумніви. Що стосується житлових комплексів, яким було присвоєно перший рівень надійності, то з їхнім переліком також можна ознайомитися як на сайті КБУ, так і на сайті Рейтингового агентства IBI-Rating.

Інформація про КБУ. Конфедерація будівельників України (КБУ) – професійне об’єднання, до якого входить більше 80% компаній будівельної галузі (більше 700 організацій). Має представництва в усіх областях України. Працює з 2005 року. Мета – поліпшення інвестиційного клімату в будівництві. КБУ взяла участь у розробці більше 20 законів та більше 100 інших нормативно-правових актів, що регулюють будівництво. Провела реформу в будівництві, зменшивши терміни та процедури більше, ніж у 5 разів. Це підняло Україну в рейтингу Doing Business на 145 місць з 186 до 41 (в отриманні дозволів на будівництво).

Прес-служба КБУ

Оцените статью
0 голосов

Читайте также

Демонтаж металлических конструкций в Киеве и области

Демонтаж металлических конструкций в Киеве и области

1
Переезд в новую квартиру: самая необходимая мебель и предметы интерьера

Переезд в новую квартиру: самая необходимая мебель и предметы интерьера

1
Как продать квартиру без посредников за 48 часов?

Как продать квартиру без посредников за 48 часов?

Поделитесь вашим мнением
0 комментариев
Всі звіти про надійність новобудов безкоштовно
Обирайте новобудову в каталозі Білдконтролю та отримуйте звіт про її надійність. Це корисно.
Подробнее