Подати оголошення

Підсумки 2020 року від ENSO: «Наш секрет — у впевненості, що ми виробляємо затребуваний продукт»

ENSO
ENSO
Підсумки 2020 року від ENSO: «Наш секрет — у впевненості, що ми виробляємо затребуваний продукт»
CEO девелоперської компанії ENSO Раміль Мехтієв розповідає про важливий урок та головне досягнення непростого 2020 року.

Редакція порталу Domik.ua продовжує серію інтерв'ю із топ-менеджерами українських девелоперських компаній. Відповідаючи на запитання журналістів, керівники підбивають підсумки 2020 року та діляться планами на 2021-й. Нашим третім співрозмовником став Раміль Мехтієв, СЕО компанії ENSO.

Девелоперська компанія ENSO створена у 2017 році. Особливістю забудовника стала реалізація нестандартних проєктів житлової забудови. У 2018 році розпочалося будівництво першого житлового комплексу Poetica, у 2019-му стартував продаж двох наступних — Diadans та Fjord

— Які досягнення компанії 2020 року викликають у вас почуття гордості?

— У період карантину штат співробітників збільшився втричі, зараз це вже понад 150 кваліфікованих спеціалістів. Також ми перша в Україні компанія-девелопер, яка отримала сертифікат BREEAM для об'єкта житлової нерухомості. Престижний екологічний сертифікат отримав житловий комплекс DIADANS. Крім того, ENSO увійшла до ТОП-3 найбільших девелоперів Києва за версією рейтингу, складеного журналом НВ.

— Якщо ви вирішите написати книгу або зняти фільм про події минулого року, який жанр оберете?

— Безперечно, це буде фентезі.

— Уявіть, що у новорічну ніч під бій курантів ви маєте можливість змінити якийсь один закон ринку нерухомості або правило в роботі Державної інспекції містобудування України. Що зміните?

— Швидкість прийняття рішень. Прискорити початок робіт за новими та зрозумілими правилами. Адже гірше за невизначеність немає нічого.

— Яке найскладніше рішення вам, як керівнику, довелося ухвалювати у 2020 році?

— Зупинити свій вибір лише на частині нових майданчиків, але в бізнесі важливіше дотримуватися принципу «розумної достатності».

— Який головний урок дав вашій компанії 2020 рік?

— У будь-якій ситуації бачити можливості для розвитку та зростання.

— Який момент 2020 року, пов'язаний з роботою компанії, ви б із задоволенням пережили ще раз?

— Моменти гордості. Зокрема день, коли ми отримали міжнародний екологічний сертифікат BREEAM. Почуття гордості за проєкт та команду, яка перша в Україні зробила це.

Diadans став першим житловим комплексом в Україні, який пройшов зелену сертифікацію від BREEAM

Більше про новобудову можна дізнатися на форумі ЖК «Діаданс»

 — Назвіть три унікальні характеристики вашої компанії, які відрізняють ENSO від решти вітчизняних забудовників.

— ENSO не забудовник, а девелопер. Ми створюємо, а не забудовуємо. Ми дуже вибірково підходимо до вибору проєктів і досить довго та ретельно проходимо шлях від ідеї до початку реалізації.

— ENSO — молодий девелопер, який працює на ринку з 2017 року. На даний момент у вашому портфелі три житлові комплекси. Розкажіть, як це грати на одному полі з такими великими компаніями, як «Київміськбуд» та «Інтергал-Буд», при цьому успішно конкуруючи з ними?

— Це цікавий виклик для нас. Конкурувати з великими гравцями можна новими ідеями та якісними рішеннями. Я думаю, що у нас це гарно виходить. Зростання кількості наших клієнтів є підтвердженням цього. 

Ми конкуруємо на ринку, де пропозиція більша, ніж попит. Тому ENSO докладає багато зусиль, щоб стати головним девелопером для людей, які цінують якісний простір для життя.

— Розкажіть про цікаві традиції, що склалися у вашій компанії.

— ENSO багато уваги приділяє постпродажному сервісу. Ми не завершуємо діалог із клієнтом після укладення угоди та ведемо його протягом усього циклу будівництва об'єкта. Клієнти розуміють, що купують у нас не просто квадратні метри, а якісний простір для життя. І для щоденного забезпечення цієї якості їм завжди допоможе ENSO.

— Як ви обираєте локації для своїх житлових комплексів?

— Ретельно аналізуємо локацію та оточення, а також враховуємо склад нашого портфеля у момент поповнення земельного банку.

ЖК Poetica складатиметься з кількох паркових колекцій, які у підсумку стануть цілісним житловим кварталом

Більше про новобудову можна дізнатися на форумі ЖК «Поетика».

— Які прогнози можете дати щодо вартості квадратного метра у ваших новобудовах на 2021 рік залежно від класу та ступеня готовності?

— Ринок покаже зростання від 10 до 20%.

— Уявіть, що вам потрібно купити квартиру своїй дитині, що підросла, або іншому родичу. На якому комплексі ENSO зупините свій вибір?

— Я придбаю квартири в кожному комплексі ENSO, а потім дам можливість обрати.

— Як вам вдалося впоратися із наслідками карантину, запровадженого навесні 2020 року?

— Ми ще тривалий час справлятимемося з його наслідками.

— У квітні 2020-го ви в колонці на одному з веб-ресурсів поділилися думкою, що бізнес може пережити будь-який карантин, якщо зібрати вмотивовану команду людей. Скажіть, як ви підтримуєте мотивацію своїх працівників?

— Я ставлюся до співробітників як до частини команди, до однодумців, а не підлеглих. Озвучую їм не лише куди ми йдемо, а й навіщо. А далі — хімія (посміхається).

— Локдаун змусив багатьох містян переглянути своє ставлення до нерухомості та переорієнтуватися на заміські новобудови. У зв'язку з цим ви, можливо, плануєте стартувати з першим для вас заміським проєктом?

— Наші об'єкти зосереджені у столиці і поки що ми не розглядаємо території передмістя Києва для зведення житла.

— Вже очевидно, що пандемія коронавірусу — це надовго. На вашу думку, як це вплине на новобудови з технічного погляду? Можливо, обов'язковими стануть санітарні кімнати у житлових комплексах, рекуператори повітря, посилені заходи безпеки чи ін. 

— Вже давно у житлових комплексах передбачають корисний функціонал з погляду мінімізації взаємодії: антимікробні ручки, безконтактні кнопки, рекупераційні установки у місцях скупчення людей, а проєктні рішення розробляються з урахуванням щільності людинопотоку. Covid-19 зіграв роль тригера і просто прискорив процеси переходу.

— Керівник Інституту генерального плану Києва Сергій Броневицький у листопаді 2020-го заявив, що навесні 2021 року Київ отримає новий генплан. Як вважаєте, що це змінить у забудові столиці?

— Для коментування проєкту генплану потрібне окреме інтерв'ю.

— Як, на вашу думку, вплине на ринок ліквідація ДАБІ, про яку в березні 2020 року заявили в Кабінеті Міністрів України?

— Перш ніж від чогось відмовлятися, потрібно знайти цьому альтернативу. Найчастіше в політикумі приймають рішення, а вже потім гадають, що з цим робити і як бути далі.

— Назвіть еталонний, на вашу думку, мегаполіс із погляду міської забудови та урбаністики.

— Барселона — моє місто-фаворит. Воно створене для людей, місцевих жителів, туристів.

Барселоною дуже комфортно гуляти, тут все зроблено для пішоходів — малоповерхова квартальна забудова, дружні торговельні вулиці, дивовижна архітектура…

Житловий комплекс «Фьорд», який будується на столичному Печерську, — третій проєкт у портфелі компанії ENSO

Більше про новобудову можна дізнатися на форумі ЖК «Фьорд».

— Підбиваючи підсумки 2019 року, ви говорили про те, що у 2020-му плануєте представити ринку цікаві та нестандартні проєкти. Ви вирішили перенести їх на вдалий час чи повністю відмовилися від цих планів?

— Ми представили ринку новий проєкт — це Друга паркова колекція Poetica. Отримуємо схвальний зворотний зв'язок від клієнтів. Друга колекція — це проєкт із зовсім іншою архітектурою та концепцією. Ми створювали різні архітектурні рішення, які гармонійно об'єднали у Квартал колекцій Poetica. Перша паркова колекція, Друга паркова колекція, у майбутньому буде і Третя паркова колекція Poetica.

— На форумах ваших новобудов користувачі пишуть про вашу досить жорстку цінову політику, яка притаманна усталеним гравцям ринку. У той же час, судячи з продажу у ваших комплексах Poetica та Diadans, він відбувається дуже жваво. У чому ваш секрет?

— Секрет — у впевненості, що ми виробляємо гарний, якісний та затребуваний продукт, який згодом буде лише дорожчати.

— Які нові проєкти ENSO стартують у 2021 році?

— Локації поки що не розкриваю, але проєкти цікаві архітектурно та концептуально.

— Яку головну мету ви ставите перед собою та своєю командою на 2021 рік?

— Викликати відчуття захоплення у покупців, які побачать свої готові квартири та зрозуміють, що ми перевершили їхні очікування. Не зменшувати темпи зростання та підтримувати високу якість девелопменту.

Інформаційно-аналітичний відділ Domik.ua

© domik.ua, 2021

Оцініть статтю
0 голосів

Читайте також

Інвестиції у своє майбутнє з безпечним ЖК DELREY

Інвестиції у своє майбутнє з безпечним ЖК DELREY

1
Безпека та Комфорт: Чому слід звернути увагу саме на ЖК DELREY?

Безпека та Комфорт: Чому слід звернути увагу саме на ЖК DELREY?

Спеціальна пропозиція на квартири бізнес-класу у ЖК DELREY

Спеціальна пропозиція на квартири бізнес-класу у ЖК DELREY

Поділіться вашою думкою

Коментарі відвідувачів

2 коментаря
Joris• 
— Сколько объектов вы планировали ввести в эксплуатацию в 2020 году, а сколько ввели? — Планируем ввести один пусковой комплекс Первой парковой коллекции Poetica. И как, ввели?
-1+4
• 
Как можно что-то ввести в 2020 году если вопрос задают в 2021 году :), Enso придумал машину времени?
0+1
Всі звіти про надійність новобудов безкоштовно
Обирайте новобудову в каталозі Білдконтролю та отримуйте звіт про її надійність. Це корисно.
Детальніше