Подати оголошення

Присвоєння кадастрового номера земельній ділянці: як зробити правильно

Присвоєння кадастрового номера  земельній ділянці: як зробити правильно
Багато власників приватних будинків та дач не замислюються – як оформлена земля під будинками. Варто поцікавитись: з 1 січня 2025 року багато земельних ділянок без кадастрових номерів вважатимуться нічийними, відійдуть у власність територіальних громад.

Зміст

Без кадастрового номера неможливо оформити договір оренди, продати будинок, отримати спадщину. Як відбувається присвоєння кадастрового номера земельній ділянці: коротка інструкція землевласника від землевпорядної організації “Київські землі”.

Що таке кадастровий номер

Кожна сформована земельна ділянка – має свої координатами меж та визначене цільове призначення отримує унікальний ідентифікаційний номер у форматі 0000000000:00:000:0000, де кожен із блоків конкретизує точку розміщення ділянки у конкретній адміністративно-територіальної одиниці.

У яких випадках замовляють присвоєння кадастрового номера:

  • якщо держакт виданий до 2004 року (кадастрові номери тоді не вказували);
  • відведення ділянки за проектом землеустрою для приватизації чи оренди;
  • приватизація землі під житловим будинком на підставі технічної документації;
  • є пай (сертифікат права на земельну частку);
  • за наслідками інвентаризації земель;
  • у разі об'єднання чи поділу ділянок, тощо.

Після реєстрації кадастрового номера відомості легко перевірити  використовуючи електронні сервіси Держгеокадастру.

Де замовити присвоєння кадастрового номера у Київській області

Процес робіт чітко регламентований. Право на виготовлення документації мають спеціалізовані землевпорядні організації за умови:

  • у штаті є сертифіковані інженери-землевпорядники, що  зареєстровані в Реєстрі Держгеокадастру та мають допуск до електронної системи Кадастру;
  • компанія володіє перевіреним професійним обладнанням та програмним забезпеченням.

Вкрай важливий досвід землевпорядника: найменша помилка в координатах чи цільовому призначенні здатна призвести до дорогих судових суперечок із сусідами, органами влади, податківцями, орендодавцями, орендарями; перешкоджає вільному розпорядженню ділянкою.

Землевпорядники “Київські землі” професійно проконсультують та виконають роботи з присвоєння кадастрового номеру максимально швидко та за мінімальної участі замовника.

Як відбувається присвоєння кадастрового номера під житловим будинком

Для житлових будинків ст. 118 Земельного Кодексу дозволено спрощений порядок, не потрібно брати дозвіл на виготовлення техдокументації.

Етап 1. Укласти договір із землевпорядниками. Які документи необхідні:

  • ті, що підтверджують право власності на будинок та держреєстрацію права власності – Витяг, Витяг, Свідоцтво, Договір, Рішення суду;
  • техпаспорт житлового будинку, виготовлений у БТІ;
  • від усіх співвласників – паспорти та ідентифікаційні коди.

Етап 2. Забезпечити кадастрову зйомку ділянки на місцевості. Землевпорядник за допомогою геодезичного обладнання встановлює межі, фіксує конфігурацію ділянки та її координати.

Етап 3. Розробка техдокументації. Землевпорядник створює у паперовому та електронному вигляді документ, в якому описані всі суттєві характеристики ділянки, план, обмеження на забудову та використання. Важливо перевірити кожну цифру та букву, вміст. Техдокументацію підписує землевпорядник та замовник.

Етап 4. Аналіз землевпорядної документації державним кадастровим реєстратором. Документи подає сертифікований інженер-землевпорядник онлайн через свій кабінет в системі кадастру.

Етап 5. Присвоєння кадастрового номера, реєстрація ділянки в Кадастрі. Кожен номер – унікальний. Після реєстрації відомості про реєстрацію підтверджуються Витягом з ДЗК – чотири - шість аркушів формату А4. У Виписці зазначений кадастровий номер, цільове призначення, вид використання землі, обмеження, план, сусіди, тощо.

Для укладання договору оренди землі у місцевої громади, приватизації підприємства, поділу ділянок схема дещо відрізняється змінюється перелік документів та дозвільна процедура, більш детально про це можна дізнатись на сайті землевпорядної компанії “Київські землі”. Кадастровий номер – перший етап приватизації землі під житловим будинком чи дачею, обов'язковий елемент реєстрації права власності на земельну ділянку.

Оцініть статтю
0 голосів

Читайте також

Демонтаж металоконструкцій у Києві та області

Демонтаж металоконструкцій у Києві та області

1
Переїзд у нову квартиру: найнеобхідніші меблі та предмети інтер'єру

Переїзд у нову квартиру: найнеобхідніші меблі та предмети інтер'єру

1
Як продати квартиру без посередників за 48 годин?

Як продати квартиру без посередників за 48 годин?

Поділіться вашою думкою
0 коментарів
Сучасні шалє із морським краєвидом
Новенькі модернові будинки у затишному містечку на березі середземного моря серед мальовничих гір
Детальніше
+34624407828xxxx