Подати оголошення

Ринок нерухомості України: хто в ТОПі та про що говорять в медіаполі

Ринок нерухомості України: хто в ТОПі та про що говорять в медіаполі
Медіааналітика ринку нерухомості в Україні серпень 2022

Як стало відомо Domik.ua, команда LOOQME регулярно проводить дослідження ринків: українських і закордонних. Ми вже проаналізували медіаполе українських та міжнародних благодійних організацій, українських супермаркетіваптекАЗС, а також польських банків і FMCG в Румунії. На черзі — медіааналітика ринку нерухомості в Україні. 

Охоплення ринку

У серпні 2022 року ринок нерухомості в Україні охопив більше ніж півтори тисячі публікацій та отримав три мільйони чоловік потенційного охоплення.

Топ-джерелами за кількістю публікацій про ринок нерухомості стали Uaport, Imag, redtram, Радіо “НВ” та інші. Джерелами з найбільшою місячною аудиторією, які пишуть про ринок, стали NV.ua, Цензор, ТСН, Оbozrevatel, УНІАН, РБК-Україна та інші. У топових аудиторних джерелах особливо виділяється за кількістю публікацій Телеканал 24. Як у серпні, так і в липні, він публікував значно більше інформації про нерухомість, ніж інші джерела.


Про що говорили

Протягом серпня кількість публікацій про ринок нерухомості зросла на 63,3% порівняно з липнем, а охоплення збільшилося на 142,3%. Значну частину цього приросту склав інфопривід, пов’язаний із запуском в Україні пільгової іпотеки (публікації від 3 серпня 2022 р). Це видно і на хмарі слів, яка показує популярні в медіаполі слова. Так слова програма, іпотека, доступний отримали приріст в середньому на 1000% порівняно з попереднім місяцем.

Варто зазначити, що тематика цін на нерухомість в серпні була менш активною, ніж в липні.

Основне середовище (контекст згадування) слова “нерухомість” в липні склали слова кредит, olx, фахівець, а в серпні — вартість, агентство, попит. Спільними словами за два місяці стали ринок, житловий, ціна, кредит, об'єкт

Середовищем слова “забудовник” у липні були слова запропонувати, житло, документ, здатність, а в серпні — недоброчесний, недобросовісний, девелопер, курс.

У серпні на середовище слова “забудовник” повпливав інфопривід про те, що Рада ухвалила закон про захист інвесторів на ринку нерухомості від недобросовісних забудовників.


 

Персонами, яких найчастіше згадують поруч із тематикою ринку, стали Денис Шмигаль, Юлія Свириденко, Михайло Федоров, Володимир Зеленський та Володимир Семенцов. Організації — НБУ, Дія, Укрфінжитло, Ощадбанк, Верховна Рада, ЛУН, Мінекономіки, Мінрегіон та інші. У географічних даних найчастіше фігурує Україна, українські міста та області, менше — іноземні країни та міста.

Профільні джерела

У профільних джерелах за серпень було знайдено 1473 публікації, які пов’язані не тільки виключно з ринком нерухомості, а й із іншими новинами (у першу чергу з війною в Україні). Джерелами з найбільшою кількістю публікацій за цей період стали Profidom і Budport. А джерелом з найбільшою місячною аудиторією — Dom.ria.

Загалом потенційне охоплення аудиторії за місяць у профільних джерелах складає майже 7 млн. чол. (загальне охоплення всіх публікацій на ресурсах).

Медіаприсутність забудовників

Серед 45 забудовників, яких ми відібрали для аналізу медіаприсутності на ринку, найбільш активними в липні-серпні 2022 року стали Київміськбуд, City Development Solutions, Riel, Житлобуд, Синергія, Blago developer, Інтергал-Буд, DiM Group, Saga Development, Будова, Білий шоколад Center, Креатор-Буд, К.А.Н. Девелопмент, Martynov Real Estate та UDP. Даних забудовників ми обрали для розширеної версії аналітики.  

Найбільшу кількість згадувань в загальному медіаполі традиційних ЗМІ та соцмереж у серпні 2022 р. показав Київміськбуд — 838 публікацій (23% інфополя). Натомість найбільше потенційне охоплення отримали забудовники Ріел та Креатор-Буд (в основному через більшу частоту згадок на телебаченні, інтернет-ресурсах з великою аудиторією (DOM.RIA) та публікацій в соціальних мережах з великою кількістю підписників).

У структурі потенційного охоплення, бачимо, що в забудовника Ріел потенційна аудиторія на 77% складається з соцмереж, а в Креатор-Буд — на 90% з традиційних ЗМІ (інтернет, інформаційні агентства, ТБ, радіо та преса).

Більшу частку потенційного охоплення з соцмереж показують майже всі забудовники, крім Blago developer, City Development Solutions та UPD.

У середньому медіаполе 15-ти найбільш активних забудовників налічує 117 публікацій на день у серпні (це на 82,7% більше, ніж в липні). А загальне потенційне охоплення — 162 тис. чол. (12,3 тис. в середньому по забудовниках). Найбільший приріст по кількості та охопленню на день показав забудовник Будова.

18 серпня, у день найбільшої кількості публікацій та охоплення, основними інфоприводами стали:

Тональність

Загалом інформаційний простір забудовників має позитивно-нейтральний характер. У серпні негатив охопив 5,2% згадок, а в липні — менше 1%. Основний позитив склали новини, пов’язані з корпоративною соціальною відповідальністю компаній, а негатив — з підозрами у несплаті податків та іншою недобросовісністю забудовників.

ТОП-джерела для забудовників

ТОП-джерелом традиційних ЗМІ за кількістю згадувань забудовників став 24 канал (як за загальною кількістю, так і за кількістю позитивних згадок).

Позитивні згадки присутні на ресурсах budport.com.ua, СтройОбзор Киев, DOM.RIA та інших. Негатив зосереджений на ресурсах novostiua.info, censor.online, bigkyiv.com.ua та інших.

У соцмережах основним джерелом комунікації компаній є Facebook, на другому місці повідомлення на форумі forum.domik.ua, а на третьому — Twitter. Основна частина згадувань на форумі forum.domik.ua належить компанії Київміськбуд. На всіх ресурсах переважають позитивно-нейтральні згадки за тональністю.

Видимість компаній

За показником Media Visibility, який показує видимість компанії в медіаполі, лідирує Синергія, Ріел та Інтеграл-Буд.

За показником Media Quality, який відображає якість однієї публікації (не залежить від кількості згадок), лідерами стали Креатор-Буд, Синергія та Інтеграл-Буд.

За медіа-прихильністю в традиційних ЗМІ лідирує Ріел та Blago developer, а в соцмережах — Білий шоколад Центр та Blago developer.

Негативне значення (лише негативні згадки) присутні в компанії Martynov Real Estate в традиційних ЗМІ через інфопривід про підозру в ухиленні від сплати податків і відмиванні грошей.

Оцініть статтю
0 голосів

Читайте також

Демонтаж металоконструкцій у Києві та області

Демонтаж металоконструкцій у Києві та області

1
Переїзд у нову квартиру: найнеобхідніші меблі та предмети інтер'єру

Переїзд у нову квартиру: найнеобхідніші меблі та предмети інтер'єру

1
Як продати квартиру без посередників за 48 годин?

Як продати квартиру без посередників за 48 годин?

Поділіться вашою думкою
0 коментарів
Каталог відгуків про будинки Києва
Знайдіть свій будинок та розкажіть про нього. Що подобається, а що ні? Допоможіть тим хто шукає житло
Детальніше