Подать объявление

Деурбанізація, робота онлайн і ЗСЖ: як COVID-19 змінює міський простір

Деурбанізація, робота онлайн і ЗСЖ: як COVID-19 змінює міський простір
Пандемія вплинула на всі сфери нашого життя, в тому числі на ставлення до міського середовища та нерухомості. Ми вивчили головні тренди, які вже сформувалися в цій галузі.

Содержание

Минув рік з дати введення першого масштабного локдауну, оголошеного в березні 2020-го у зв'язку з пандемією COVID-19. Світ змінився — зокрема в області формування міського середовища та житлового будівництва. Журналісти порталу Domik.ua з'ясували, як трансформуються великі міста під впливом пандемії та які формати новобудов стануть топовими вже через кілька років.

Пандемія змінює мегаполіси

У грудні минулого року міжнародний медіаресурс Institutional Real Investment опублікував дослідження про вплив пандемії COVID-19 на розвиток ринку нерухомості. Експерти вивчили, як змінювався попит і пропозиція протягом 2020 року. Вони дійшли до цікавого висновку: житлове будівництво стало одним із несподіваних бенефіціарів пандемії. «Знизилось споживання багатьох товарів і послуг, але люди почали активніше купувати нерухомість, яка тепер служить і будинком, і офісом, і спортивним залом», — пише автор статті.

Про те, що 2020 рік видався успішним незважаючи на пандемію, заявляють і українські забудовники. У серії інтерв'ю Domik.ua топ-менеджери стверджували: карантин вплинув на темпи будівництва, але практично ніяк не позначився на обсягах продажу. Вже до кінця літа багато девелоперів змогли вийти на докарантинний рівень доходу, а восени навіть збільшили оберти.

Незважаючи на активний попит, забудовникам не варто розслаблятися: застарілі формати житла швидко втратять актуальність, стверджують урбаністи. На топові позиції вийдуть компанії, які зможуть запропонувати інвесторам дещо нове — таке, що відповідає сучасним запитам.

Експерти стверджують: у 2020 році під впливом карантину почали формуватися нові тренди. Вони змінять міське середовище й будуть задавати тон у житловому будівництві наступні 20-30 років. У переліку цих трендів — деурбанізація, створення власної спільноти на території будинку, доступність інфраструктури та мода на здоровий спосіб життя.

Деурбанізація

Урбанізація, тобто розширення мегаполісів, була домінуючою тенденцією в сфері нерухомості останніх десятиліть. Три роки тому ООН прогнозувала, що до 2050-го понад дві третини населення планети буде проживати в містах. Так вважали в світі, який не був знайомий із COVID-19. Пандемія кардинально змінила ці прогнози.

Під час першого локдауну люди опинилися замкненими в стінах міських квартир. Ті, хто мав можливість, почали масово залишати міста. Так, наприклад, зробили 29% опитаних європейців з високим рівнем доходу і 10% — з низьким, повідомляють дослідники Bain & Company. Миттєво зросла вартість оренди заміських будинків і котеджів. Та навіть після ослаблення карантинних заходів влітку 2020 року містяни не поспішали повернутися в мегаполіси, віддаючи перевагу заміському способу життя. Дистанційна робота, потреба частіше бувати на свіжому повітрі й необхідність у більшому просторі сформували новий світовий тренд — деурбанізацію.

Плануючи переїзд за місто, українські інвестори віддають перевагу малоповерховим житловим комплексам із відкритими терасами або сіті-хаусами на перших поверхах — квартирами з власним подвір'ям. На відміну від приватних будинків, така нерухомість не вимагає великих матеріальних і фізичних витрат на підтримання порядку. Навесні 2021 року в Київській області будується 457 заміських житлових комплексів. Найбільше проєктів зводиться в Ірпінському районі — 280, на другому місці колишній Києво-Святошинський район із 174 житловими комплексами.

В умовах пандемії люди надають перевагу життю в заміських будинках або малоповерхових новобудовах із відкритими терасами та власним подвір’ям

Власне ком'юніті

Під час карантину багато міжнародних компаній, включаючи Microsoft, Twitter, Mastercard і Google, перейшли на віддалений режим роботи. Заміри продуктивності працюючих із дому співробітників продемонстрували несподіваний результат: їх продуктивність зросла на 13%. Тепер корпорації говорять про те, що планують перевести в онлайн частину штату, а для іншої частини поєднати офісний та домашній режими.

У консалтинговій компанії Global Workforce Analytics впевнені, що до кінця 2021 року 25-30% співробітників будуть працювати віддалено як мінімум кілька днів на тиждень. Вже зараз більше половини американських компаній пропонують віддалену роботу своїм співробітникам. Анкетування тих, хто зараз працює в онлайні, показало наступні результати: 90% опитаних планують працювати віддалено до кінця кар'єри.

Україна не відстає від загальносвітового тренду: в березні минулого року багато вітчизняних компаній теж перейшли на віддалений формат роботи. Серед них — monobank, Petcube, EPAM, Genesis тощо.

Так житлова нерухомість поступово стає не тільки будинком, але й офісом. Однак людям, як і раніше, важливе спілкування: повсякденне, ділове, вербальне й невербальне, і цю потребу не закриє ранкова планерка в Zoom. Пріоритетним стає створення на території ЖК ком'юніті людей, об'єднаних спільними інтересами та амбіціями. З'являється запит на якісний благоустрій прибудинкової території, створення громадських кластерів і коворкінгу. Нове переосмислення знаходять класи нерухомості. Наприклад, ком'юніті, яке сформується в новобудові економкласу, буде відрізнятися від спільноти людей, які проживають у комплексі бізнес-класу. Можливо, і звучить по-снобістськи, але це робить навколишній простір більш комфортним, а забудовникам дозволяє впроваджувати в проєкт потрібні конкретній аудиторії функції.

Для тих, хто працює віддалено, прибудинкова територія стає місцем для спілкування, в тому числі ділового

Інфраструктура крокової досяжності 

Ще одна проблема міських просторів, яку виявила пандемія: необхідність у розвиненій інфраструктурі поруч із будинком. В умовах, коли мало хто ризикне користуватися громадським транспортом, особливо важлива наявність у пішій досяжності супермаркету, дитячого садка та школи, поліклініки тощо. Ця потреба формує третій важливий тренд, який урбаністи називають «15-хвилинним містом». Ідею сегментованного міста запропонував професор Сорбонни Карлос Морено. На перше місце ця концепція ставить пішу досяжність. У 15-хвилинній прогулянці повинні знаходитися місця навчання або роботи, ресторани й магазини, парк та спортивний майданчик.

Це сприяє появі нових форматів житлової нерухомості. Вони можуть називатися по-різному — mixed-use, live-work-play, але переслідують спільну мету: створення на території новобудови всього необхідного для повноцінного життя, навчання, роботи й дозвілля. Особливим попитом користуються житлові формати, що пропонують унікальні «фішки» — наприклад, власний пляж на території житлового комплексу, тенісні корти, зону для барбекю.

Якщо раніше наявність дитячого садка на території новобудови була швидше розкішшю, то в 2021 році стає необхідною умовою для заміських ЖК

Курс на здоровий спосіб життя

Акцент на власному здоров'ї — одне з небагатьох позитивних наслідків пандемії. Навіть ті, хто ніколи в житті не цікавився біологічно активними добавками, дізналися, що таке цинк, вітамін С та омега-3. Ринок харчових добавок, особливо вітамінів, виріс з $52 млрд в 2019 році до $61 млрд в 2020-м. У квітні світовими лідерами продажу серед мобільних додатків стали Calm, Headspace й MyFitnesspal — перші два служать для медитації та релаксації, третє допомагає контролювати вагу й фізичні навантаження.

Пандемія підвищила запит не тільки на вітаміни, але й на місто, що дозволяє вести здоровий спосіб життя. На перший план виходить все, що дозволяє системно зміцнювати здоров'я: спортивні зони з тренажерами, бігові та велосипедні доріжки, баскетбольні та волейбольні майданчики. На відміну від спортзалів, що раз у раз закриваються на карантин, ці локації завжди доступні. Урбаністи стверджують, що тренд на активний спосіб життя прийшов надовго, та радять забудовникам переглянути концепції своїх житлових проектів, враховуючи цей факт.

Можливість займатися активними видами спорту поруч з будинком виходить для багатьох на перший план

Які ЖК відповідають трендам?

Викликані пандемією зміни в сфері нерухомості тільки формуються, проте вже в 2021 році з'являються житлові проєкти, що відповідають критеріям нового часу. В їхньому числі — житловий комплекс Park Lake City від групи компаній DIM. Проєкт зводиться на 10-му кілометрі Обухівської траси, в одному з найбільш незабудованих приміських напрямків.

Park Lake City — це житловий комплекс бізнес-класу, який буде реалізований у форматі клубної нерухомості. На закритій території 15 га розмістяться 18 чотириповерхових будинків і 15 таунхаусів, а також дитячий садок в окремій будівлі. Клубний формат означає, що тут поєднані характеристики житлового комплексу та закритого заміського клубу, куди приїжджають відпочити й активно провести дозвілля. З унікальних пропозицій Park Lake City — власне водоймище з пляжем, набережною, причалом і біговими доріжками по периметру.

Будинки в «Парк Лейк Сіті» будуть розташовані навколо водойми, в якій можна буде купатися, ловити рибу та займатися водними видами спорту

Читайте також: Переваги житлового комплексу Park Lake City

Висновки

Світ після пандемії не буде колишнім, і мегаполіси зміняться в тому числі. Віддалений формат роботи, ставка на здоровий спосіб життя, переосмислення ролі нерухомості вже починають трансформувати міський простір. Виграють забудовники, які зможуть запропонувати формати, відповідні новому часу. На топові позиції вийдуть заміські житлові комплекси, що мають всю необхідну інфраструктуру, а також заряджені унікальними офферами — власними пляжами, великими спортивними зонами, закритим ком'юніті.

Інформаційно-аналітичний портал Domik.ua

© domik.ua, 2021

Оцените статью
0 голосов

Читайте также

Безопасность и Комфорт: Почему следует обратить внимание именно на ЖК DELREY?

Безопасность и Комфорт: Почему следует обратить внимание именно на ЖК DELREY?

Специальное предложение на квартиры бизнес-класса в ЖК DELREY

Специальное предложение на квартиры бизнес-класса в ЖК DELREY

Демонтаж металлических конструкций в Киеве и области

Демонтаж металлических конструкций в Киеве и области

1
Поделитесь вашим мнением

Комментарии посетителей

1 комментарий
Seva• 
Интересная статья
0+4
Всі звіти про надійність новобудов безкоштовно
Обирайте новобудову в каталозі Білдконтролю та отримуйте звіт про її надійність. Це корисно.
Подробнее