Подать объявление

Податок на майно: які зміни пропонують приняти в парламенті

Податок на майно: які зміни пропонують приняти в парламенті
Народні депутати пропонують внести зміни в Податковий кодекс у частині сплати податку на майно.

У Верховній Раді України народні депутати України зареєстрували законопроект № 3346, яким пропонують усунути розбіжності у питаннях сплати податку на майно. Автори проекту закону переконані, що потрібно уточнити деякі норми, щоб ліквідувати зловживання, як з боку контролюючих органів, так і з боку платників податків.

Читайте також: Правила сплати податку на землю

«На сьогодні у Податковому кодексі України не врегульовано належним чином ряд питань у сфері сплати податку на майно : відсутні пільги для господарських будівель, що особливо актуально в сільській місцевості. У сільських, селищних, міських рад відсутні повноваження для встановлення пільг зі сплати податку на майно за нежитлову нерухомість та інше», - зазначено у пояснювальній записці до законопроекту.

Domik.ua з'ясував, які зміни пропонують внести до Податкового кодексу:

1. Розширити поняття землекористувачів особами, які користуються земельними ділянками, на яких розташовані будівлі, що належать їм на основі права власності.

2. Встановити, що власники будівлі або її частини сплачують земельний податок за ділянку, на якій розташовані такі об'єкти, з дати державної реєстрації права власності на такі будівлі.

3. Привести у відповідність до понятійного апарату Цивільного кодексу України поняття щодо набуття та припинення права власності на нерухомість. Також пропонується узгодити положення щодо сплати земельного податку особами, яким належать будівлі на праві спільної часткової або сумісної власності та особами, яким належать приміщення у будівлях не на праві спільної власності з нормами цивільного законодавства.

4. Встановити пільгу зі сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки для господарських будівель у розмірі 150 кв. метрів.

Читайте також: Податок на нерухомість: подробиці нової пропозиції від Мінфіну

5. Встановити для земельних ділянок, зайнятих житловим фондом, ОСББ , кооперативами, споживчими товариствами та спілками максимально допустиму ставку земельного податку та мінімальний розмір річних сум платежів за договорами оренди земель державної та комунальної власності на рівні 0,3% від їх нормативної грошової оцінки. Також пропонується для деяких категорій земель сільськогосподарського призначення визначити мінімальний розмір річних сум платежів за договорами оренди земель державної та комунальної власності на рівні 1% їх нормативної грошової оцінки.

6. Передбачити, що подання довідки про розмір нормативної грошової оцінки земельної ділянки при поданні першої декларації здійснюється у випадку її наявності у такого платника на момент подання декларації.

7. Встановити в пункті 109.1 статті 109 ПК України, що податковим правопорушенням є винне діяння.

8. Поширити дію норм пункту 287.8 статті 287 ПК України (сплата податку у разі наявності у власності частини приміщення у багатоквартирному жилому будинку) також і на нежилі приміщення.

9. Закріпити, що орендар зобов'язаний сплачувати збільшений або зменшений розмір орендної плати з моменту внесення відповідних змін до договору оренди. Державна фіскальна служба України не може втручатися у відносини сторін договору, але має право контролювати належність виконання договору та відповідність його умов чинному законодавству України, зокрема стежити, щоб такі умови не суперечили інтересам суспільства.

10. Встановити, що при переході права власності на будівлю, що розташована на орендованій земельній ділянці державної або комунальної власності, плата за землю , з урахуванням прибудинкової території, здійснюється новим власником приміщення у відповідній частині.

Читайте також: Скільки коштів українці витрачають на податок на нерухомість

Автори законопроекту переконані, що ухвалення запропонованих змін вдосконалить норми податкового законодаства, дозволить громадянам сплачувати справедливий податок на землю та зменшить соціальну напруженість у суспільстві.

Оцените статью
0 голосов

Читайте также

Инвестиции в свое будущее с безопасным ЖК DELREY

Инвестиции в свое будущее с безопасным ЖК DELREY

Безопасность и Комфорт: Почему следует обратить внимание именно на ЖК DELREY?

Безопасность и Комфорт: Почему следует обратить внимание именно на ЖК DELREY?

Специальное предложение на квартиры бизнес-класса в ЖК DELREY

Специальное предложение на квартиры бизнес-класса в ЖК DELREY

Поделитесь вашим мнением
0 комментариев
Всі звіти про надійність новобудов безкоштовно
Обирайте новобудову в каталозі Білдконтролю та отримуйте звіт про її надійність. Це корисно.
Подробнее