Подать объявление

Сервіси перевірки новобудов: порівнюємо користь і вартість послуг

Сервіси перевірки новобудов: порівнюємо користь і вартість послуг
Що пропонують клієнтам найпопулярніші сервіси з перевірки нерухомості?

Содержание

У 2021 році в Україні немає законів, які гарантують покупцям нерухомості в споруджуваних будинках безпеку інвестицій. Усі ризики, пов'язані з недобудовами, банкрутством девелопера, подвійними перепродажами тощо несе сам інвестор. На поточний момент кількість постраждалих покупців на первинному ринку житла перевищує 200 тис. Намагаючись мінімізувати ризики самостійно, інвестори звертаються до приватних сервісів, які проводять перевірки новобудов. Журналісти порталу Domik.ua проаналізували, як працюють чотири найпопулярніших із них і порівняли пропозиції.

Bild.ua

Пошуковик новобудов, на якому зібрані дані про всі житлові комплекси України зі стислою інформацією про них, актуальними цінами, посиланнями на форум і відгуками. У сервіс інтегровано близько 360 фільтрів, які враховують технічні параметри об'єкта, його інфраструктуру, вартість та інше. Вибрати місце розташування об'єкта можна по області, місту, району, станції метро, ​​а також намалювавши на карті будь-яку фігуру — система відобразить новобудови лише в позначених межах.

Кожній новобудові на Bild.ua надано індекс надійності — це сума балів, у яку оцінили житловий комплекс експерти з нерухомості. Бали нараховуються за 42 параметрами, однаковими для всіх об'єктів. За кожним із них новобудова може набрати від 0 до 30 балів. Максимальний індекс надійності — 220 балів. Індекси надійності всіх новобудов знаходяться у відкритому доступі, з ними можна ознайомитися безкоштовно.

Фахівці сервісу перевіряють інформацію про права на землю, наявність дозвільних документів на будівництво, вивчають історичні затримки здачі в експлуатацію, а також аналізують держреєстри та архіви, надаючи в звітах витяги з них. У цьому списку:

  • Реєстр будівельної діяльності;
  • Реєстр речових прав на нерухоме майно;
  • Єдиний державний судовий реєстр;
  • Єдиний державний реєстр юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців;
  • Єдиний реєстр боржників;
  • Державний Геокадастр;
  • Містобудівні кадастри міст;
  • реєстри містобудівних умов і обмежень;
  • рішення органів місцевої влади.

Для уточнення деталей по кожному житловому комплексу можна замовити експертний звіт. Базовий звіт з актуалізацією коштує 680 грн, плюс телефонна консультація експерта — 1180 грн. Звіт приходить на пошту замовника одразу, потім протягом трьох днів відправляється його актуалізована версія. Термінова експертиза, яка буде готова за 24 години, буде коштувати клієнтові 1680 грн (ціна включає консультацію).

Кожен звіт складається приблизно з 70 сторінок, на яких детально аналізується цільове та функціональне призначення землі, будівельна документація об'єкта, репутація забудовника. Експерти проводять вичерпний аналіз договору інвестування. До звіту додаються скріни документів, витяги з держреєстрів, посилання на судові справи та всі необхідні роз'яснення. Якщо у клієнта залишаються питання після вивчення експертизи, він може зв'язатися з фахівцем сервісу, який дасть всі необхідні роз'яснення. На сайті детально описано, як розраховується індекс надійності, а також можна скачати експертний звіт для ознайомлення.

Скріншот пошуковика надійних новобудов Bild.ua

Monitor. Estate

Онлайн-сервіс, який проводить аудит об'єктів нерухомості на основі семи відкритих державних реєстрів. Monitor. Estate працює з первинною та вторинною нерухомістю. Автоматизована система використовує набір алгоритмів, які моніторять інформацію про новобудови. Знайти житловий комплекс на сайті можна за його назвою або адресою. Сортування та будь-які фільтри не передбачені. На сторінці проєкту пропонується мінімум інформації про нього: адреса, учасники будівництва та стислий опис проблем, якщо вона є. Сервіс надає інформацію про новобудови семи великих міст: Києва (+область), Дніпра, Дрогобича, Харкова, Львова, Одеси й Житомира. Всього тут зібрані дані приблизно про 1100 житлових комплексів.

Вартість звіту Monitor. Estate становить 450 грн. Програма збирає з відкритих реєстрів дані про земельну ділянку, учасників будівництва, дозвільні документи, судові справи. В кінці 7-сторінкового звіту експерти залишають рекомендації інвестору — наприклад, необхідність перевірити перебіг будівництва, запросити у відділі продажу договір оренди землі тощо. З прикладом звіту можна ознайомитися на сайті.

Скріншот з сайту Monitor. Estate

LexInvest

Компанія спеціалізується на перевірці об'єктів нерухомості первинного та вторинного ринку. У LexInvest роблять акцент на тому, що їх експерти — це юристи з 10-річним стажем у сфері нерухомості. На сайті немає пошуковика по житлових комплексах й не надано жодної інформації про нерухомість. Клієнтам пропонується кілька пакетів послуг: повна перевірка, термінова перевірка, супровід угоди, комплекс послуг.

Клієнти можуть замовити часткову перевірку проєкту: забудовника, об'єкта будівництва та схеми інвестування. Кожна перевірка окремо коштує 1100 грн, весь комплекс обійдеться в 3300 грн. Термін виконання становить три робочих дня. За терміновість доведеться доплатити — ще плюс 3300 грн, разом 6600 грн за експертний звіт. У ньому юристи LexInvest обіцяють надати вичерпну інформацію про новобудову та телефонну консультацію за необхідності. Прикладу звіту на сайті не надано.

Скріншот з сайту LexInvest

Constructive Lawyers

Юридична фірма, співробітники якої спеціалізуються на корпоративному, податковому, сімейному праві, інтелектуальній власності, а також на земельному праві та нерухомості. Аналіз об'єктів нерухомості проводять одночасно 2 кваліфікованих юристи з нерухомості. На сайті компанії немає даних про новобудови, лише зазначено, що в Київській області розташовано 143 проблемних об'єкти, в Києві — 62 проблемних новобудови. Всього фахівці сервісу проаналізували 626 об'єктів.

Залежно від своїх потреб клієнт може замовити найбільш підходящу послугу з перевірки нерухомості. Усна консультація юриста Constructive Lawyers коштує 500 грн, моніторинг стану будівництва — 600 грн. Експертний звіт за одним об'єктом обійдеться клієнтові у 8000 грн. За цю суму можна отримати приблизно 50-сторінкову експертизу з витягами з держреєстрів, а також аналізом договору інвестування. Працюють у Constructive Lawyers з житловими комплексами Києва та області.

Скріншот з сайту Constructive Lawyers

Висновки

У разі інвестиції в первинну нерухомість ціна помилки дуже висока, щоб відпустити справу на самоплив. Ми рекомендуємо звертатися до фахівців із нерухомості, які проведуть перевірку новобудови. Вони не зможуть дати гарантії, що житловий комплекс буде зданий у строк, але допоможуть перестрахуватися й уникнути найбільших ризиків.

 

Bild.ua

Monitor. Estate

LexInvest

Constructive Lawyers

Наявність на сайті фільтрів, сортування за надійністю, популярністю, районом і т. ін. 

Близько 360 фільтрів; сортування за надійністю, ціною, терміном здачі, популярністю 

Пошук ЖК за назвою або за адресою

Немає

Немає

В яких містах працюють

У всіх, де є новобудови

Київ і область, Дніпро, Дрогобич, Харків, Львів, Одеса, Житомир 

Великі міста

Київ та область

Вартість експертного звіту

680 грн

450 грн

3300 грн

8000 грн

Термін виконання звіту

1-3 робочих дня

1 робочий день (збір даних програмою )

До 3 робочих днів

До 5 робочих днів

Комплексна перевірка ЖК: звіт + консультація експерта

1180 грн

2500 грн

5800 грн (повна перевірка + супровід угоди)

8000 грн

Терміновий звіт (24 години)

1680 грн

— 

6600 грн

Невідомо

Обсяг звіту

Близько 70-80 сторінок

Близько 7 сторінок 

Невідомо

Близько 50 сторінок 

Приклад експертизи/звіту на сайті

Так 

Так

Ні

Ні

Кількість держреєстрів, що перевіряються експертами сервісу

9

7

Невідомо

Невідомо

Дані про судові справи

Перераховано судові провадження з активними посиланнями на рішення судів, надані роз'яснення експертів 

Перераховано номера судових проваджень із активними посиланнями

Невідомо

Перераховано в експертному звіті

Наявність оцінки ЖК

Запатентована методика присвоєння індексів надійності ЖК. За кожним із них перевірки нараховуються бали, максимум — 220 

Кожному проєкту може бути нараховано від 0 до 10 балів

Ні

Ні

Аналіз договору інвестування

Так

Так 

Так

Так

Інтеграції

Domik.ua, форуми Domik.ua

Dom.ria

Немаю

Lun.ua

Інформаційно-аналітичний портал Domik.ua

© domik.ua, 2021

Оцените статью
0 голосов

Читайте также

Демонтаж металлических конструкций в Киеве и области

Демонтаж металлических конструкций в Киеве и области

1
Переезд в новую квартиру: самая необходимая мебель и предметы интерьера

Переезд в новую квартиру: самая необходимая мебель и предметы интерьера

1
Как продать квартиру без посредников за 48 часов?

Как продать квартиру без посредников за 48 часов?

Поделитесь вашим мнением

Комментарии посетителей

1 комментарий
Сергей• 
В країнах з нормальним законодавством інвестори новобудов захищені на державному рівні. Тільки у нас можливо вкласти гроші в будинок і отримати шиш з маслом. Звісно добре, що можна замовити приватну експертизу. Але ж вона не дає жодних гарантій. Уявляєте такую ситуацію день в Нью-Йорку або Токіо?
0+6
Купуй квартиру на Domik.ua
Широкий вибір квартир від власників, забудовників та ріелторів
Подробнее